ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Kasım 2014 Pazartesi 21:04

Facebook "o yasağı" kaldırdı

Facebook "o yasağı" kaldırdı

Facebook, anonimleştirme yazılımı Tor(The Onion Router)'u kullanarak siteye erişmek isteyenler için ağ bağlantı yasağını kaldırdı.


1.4 milyar kullanıcı sayısıyla Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi olan Facebook, anonimleştirme yazılımı Tor(The Onion Router)'u kullanarak siteye erişmek isteyenler için bir ilke imza attı.

İnsanların internete IP adresi veya fiziksel konum gibi bilgileri paylaşıp web sitelerine veya internet servis sağlayıcılarına kendilerini belli etmeden erişme imkanı sağlayan açık kaynak projesi olan Tor, kullanıcıların web sitelerini bilgisayarlarının gerçek konumu, modeli gibi bilgilerini gizli tutarak ziyaret etmelerine imkan sağlıyor.

1415040746_img20141103204715.jpg

Tor kullanıcıları daha önce de Facebook’a ulaşabiliyordu, ancak web sayfaları doğru şekilde görüntülenmiyor, bazı yazı tipleri hatalı şekilde yükleniyor ve bazen de hiçbir şekilde yüklenmiyordu. Çünkü Facebook’un güvenlik ayarları Tor’u saldırı yapan bir grup bilgisayar olarak nitelendirebileceğimiz “botnet” olarak algılıyordu.

Şimdi Tor destekli bir internet tarayıcısına sahip olan bir kullanıcı https://facebookcorewwwi.onion/ adresini ziyaret ederek Facebook’un uçtan uça şifreleme sağlayan sunucularına güvenli bağlantı kurabiliyor.

Peki Tor üzerinden bağlantı kurmaya çalışan kullanıcıları yakın zamana kadar engelleyen Facebook, neden şimdi böyle bir yola başvurdu? Bu sebebin arkasında yatan gerçek ise Facebook’a sansür uygulayan ülkelerdeki (Çin, İran gibi) kullanıcıların bu sayede sansürü aşmasını sağlamak için başvurulan yollardan birisi olarak karşımıza çıkıyor.



ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER