ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Nisan 2017 Perşembe 11:00

En eski dinozor bulundu!

En eski dinozor bulundu!

80 yıllık bir araştırmadan sonra Teleocrater adında en eski dinozor bulundu. Teleocrater'in tipik özellikleri haberimizde.


Yaklaşık 250 milyon yıl önce, Archosaur'lardan oluşan büyük bir antik sürüngen grubu iki ayrı gruba ayrıldı. Bir dal dinozorlar ve kuşlar haline geldi. Diğer dal ise günümüzde bildiğimiz timsahlar ve soyu tükenmiş akrabalarından oluşan bir gruba kadar uzandı. Teleocrater adlı yeni bir fosilin keşfi, bilinen en eski dinozoru gözler önüne serdi.

Aktarılan bilgilere göre; Teleocrater1.8 ve 3 metre arasında bir boyuta sahip. Teleocrater dinozorlarda gelişen standart özellikleri sergilemekle kalmıyor aynı zamanda uzaktaki akrabaları ile de paylaşıyor. 

Teleocrater'ın ayak bileği eklemleri yukarı ve aşağı eğilebiliyor ve yana döndürülebiliyor. Ancak Teleocrater'ın daha sonraki dinozor ve kuş çizgisindeki bu hareketleri zaman içerisinde kaybolduğu düşünülüyor.

TeleocraterArchosaur'lar gibi birçok timsah benzeri özelliklere sahipmiş ve tipik kuş çizgisi özellikleri daha uzun sürede şekilde gelişmiş.

Bu keşfin, 1930'lu yıllarda Tanzanya'da ilk Teleocrater fosillerinin bulunmasından sonra neredeyse 80 yıl sonra yapıldığını belirtelim. 

İngiliz paleontolog Alan Charig orijinal fosilleri inceledikten sonra Teleocrater adını 1956 tarihli doktora tezinde kullanmıştı. Ancak Charig; Teleocrater'in herhangi bir evrim soyunu bulamamış ve bu konuyla ilgili daha fazla çalışma yayınlamamıştı.

1492066713_crocodile-dinosaur-discovery-3.jpg

Yeni kalıntılar, bilim adamlarının nihayet resmi olarak Charig'in teorisini teyit etmesini sağladı. Araştırmacılar, Teleocrater iskeletinin son eksik parçalarını bulmaya çalışmak için kazı alanına dönmeye ve en sonunda da en eski dinozor türüne ışık tutmaya hazırlanıyor.



KAYNAK : En eski dinozor bulundu!

ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER