ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Mayıs 2017 Çarşamba 14:23

Deniz altı elektrik arızalarına yerli robot!

Deniz altı elektrik arızalarına yerli robot!

UEDAŞ Genel Müdürü Gümüşlü: "ODTÜ Teknokent'te yer alan 'Desistek' firmasının partnerliğinde, bir deniz altı robotu geliştirdik. Deniz altı robotu, ana kara ile adalar arasında elektrik iletimini sağlayan deniz altı kablolarında oluşabilecek arızaları çok kısa sürede tespit ederek, müdahale edebilecek"


Ege ve Güney Marmara'daki birçok adaya elektrik hizmeti ulaştıran Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş (UEDAŞ), deniz altında oluşabilecek arızalara anında müdahale edebilmek amacıyla bir robot geliştirdi. Robot, arızalara müdahale ederek, elektrik kesintilerinin süresini kısaltacak.

UEDAŞ Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü, yaptığı yazılı açıklamada, Marmara, Avşa, Cunda, Paşalimanı, Ekinlik adaları ile Gökçeada ve Bozcaada'da yaklaşık 30 bin müşteriye elektrik hizmeti verdiklerini belirtti.

- Yaz aylarında 300 bin arıza

 

Yaz aylarında bu sayının 300 bine ulaştığını vurgulayan Gümüşlü, "Adalara kaliteli ve kesintisiz enerji hizmeti sağlamak amacıyla yeni bir Ar-Ge projesine imza attık ve ODTÜ Teknokent'te yer alan 'Desistek' firmasının partnerliğinde, bir deniz altı robotu geliştirdik. Deniz altı robotu, ana kara ile adalar arasında elektrik iletimini sağlayan deniz altı kablolarında oluşabilecek arızaları çok kısa sürede tespit ederek, müdahale edebilecek." ifadelerini kullandı.

Gümüşlü, deniz altı robotunun muhtemel arızaları kamera görüntüleriyle merkeze aktaracağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Deniz altı robotu, UEDAŞ ekipleri tarafından uzaktan kumanda vasıtasıyla kontrol edilebilecek. Robot, bakım, onarım gibi fonksiyonel görevlerde de kullanılabilecek. Üzerinde termometre, kısmi deşarj ve kamera bulunan robot, üzerindeki verileri merkeze ileterek, hat üzerinde oluşabilecek muhtemel arızaları anında yapılacak müdahaleler sayesinde önlemiş olacak. Toplam bütçesi 851 bin lira olan 'Deniz Altı Robotu Projesi', ODTÜ Teknokent'te yer alan 'Desistek' firmasının partnerliğinde hayata geçiriliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) onayladığı ve henüz tasarım ve üretim aşamasında olan robotun prototip cihazının denemelerine önümüzdeki aylarda başlanacak. Pilot bölge saha test çalışmaları başarıyla tamamlanan deniz altı robotunun bu yılın sonunda kullanılması planlanıyor."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER