ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Ekim 2014 Perşembe 11:40

Dakikalarla yarışan Lityum iyon pil

Dakikalarla yarışan Lityum iyon pil

Nangyang Technological University’den (NTU) araştırmacılar yeni bir lityum iyon pili geliştirdiklerini duyurdu.


Gelişen teknolojiyle birlikte hayatımızda önemli bir yer tutan akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar hatta elektirikli arabalar.. Hepsinde karşımıza pil ömrünün az olması ve pilin dolma süresinin uzun olması gibi sıkıntılar yaşıyoruz. Singapur’daki Nangyang Technological University’den (NTU) araştırmacılar iki dakika içinde yüzde 70 seviyesine gelebilen yeni bir lityum iyon pilini geliştirdi.

Cep telefonlarının ve elektrikli arabaların birkaç dakika içinde şarj olmalarını sağlayacak bu teknoloji aynı zamanda günümüzdeki bir lityum iyon pilinin ömrünün yaklaşık 20 katına denk gelen 10.000 şarj/deşarj döngüsü ömrüne sahip olacak. Belki de en heyecan verici gelişmeler ise NTU’nun bu yeni Li-on teknolojisinin patentini almış olması, günümüzdeki pil üretim işlemleri ile uyumlu olması ve endüstrinin ilgisini çekmiş olması. Geliştirilen pek çok lityum iyon pilinin aksine bu pil piyasaya birkaç yıl içinde çıkabilir.

1414523254_img20141028210540.jpg

Pek çoğumuzun farkında olduğu gibi modern yaşam pillere ayrılmaz bir şekilde bağlı duruma geldi. Bir cihazın pil ile ne kadar süre dayanabildiği ve ne kadar şarj süresi gerektirdiği iş ve sosyal yaşamımızın pek çok kısmına doğrudan etki ediyor. Bu durum giyilebilir teknolojiler, elektrikli araçlar ve nesnelerin interneti ile daha da kötüye gidecek. Pil teknolojilerinde zaman zaman gelişmeler görebilsek de hala 1991 yılında Sony tarafından ticarileştirilen lityum iyon pil teknolojisine büyük oranda bağımlıyız. NTU’nun bu inanılmaz ömürlü çok hızlı şarj olan yeni teknolojisi acil ihtiyacımız olan büyük devrim olabilir.

Bir süre daha şarj adaptörlerine ihtiyacımız devam edecek ama görünen o ki artık onlar ile daha kısa süreli ilişkiler yaşayacağız.



ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER