ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Kasım 2014 Cuma 17:09

Çocuklara 3D uyarısı!

Çocuklara 3D uyarısı!

3 boyutlu ürünlerin, altı yaşından küçük çocukların gözlerine ciddi zarar verdiği ortaya çıktı.


Fransız sağlık Bakanlığı bünyesinde yer alan Gıda, Çevre ve Sağlık Güvenliği Ajansı'nın (Anses) çocuklar üzerinde yaptığı son araştırmaya göre, altı yaşından küçük çocuklar 3 boyutlu ürünlerden uzak tutulması gerektiği ortaya çıktı. Aynı araştırma, 6 ile 13 yaş arasındaki çocuklarda ise orta seviyede ve sınırlı 3 boyutlu materyallerin kullanılmasına dikkat çekildi.

GELİŞMEKTE OLAN GÖZLERE ZARARI VAR

BBC'de yer alan haberde, Anses'in hazırladığı "3 boyutlu Materyallerin Göze Etkisi" adlı bilimsel rapora göre, Özellikle görme yeteneği gelişmekte olan 6 yaş ve küçük çocuklarda 3 boyutlu materyaller,beynin gözün gördüğü nesneleri tek bir imaja çevirme aşamasında gözün sürekli görsellerin iki boyutuna odaklanması karışıklığına neden olup ciddi bir görme sorununu tetiklediği belirlendi.

1415364164_78802702children3d.gif

Üç boyutlu materyallerin zararları ilk kez dile getirilmiyor. Üç boyutlu materyaller filmlerde, video oyunlarında, televizyon ve bilgisayar ekranları gibi teknolojiyle yüzleştiğimiz her alanda karşımıza çıkabiliyor. Dünyada sayılı ülke 3 boyutlu materyallerin çocuklar tarafından kullanılmasını yasak ya da sınırlama getirdi.

İTALYA'DA 3D YASAĞI

Sağlık Bakanlığının uyarısı sonucu İtalya altı yaşından küçüklere 3 boyutlu materyalleri kullanmama yasağını getirdi.

Oyun devi Nintendo 2010 yılında 3 boyutlu konsolünü piyasaya üzerinde, "3 boyutlu oyunlar altı yaşından küçük çocukların gözlerine zarar verebilir" ibaresiyle sunmuştu.



ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER