ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Ekim 2014 Pazartesi 14:57

Cinsel ilişkiye giren ilk canlı bir balıkmış

Cinsel ilişkiye giren ilk canlı bir balıkmış

İddiaya göre yumurtlayarak üremeden cinsel ilişkiyle üremeye geçen ilk canlı, 385 milyon yıl önce İskoçya sularında yaşayan bir balık türüydü.


"Mikrobrakiüs dicki" adlı bu yabani balık türünün yaklaşık 8 santimetre uzunlukta olduğu ve diğer balıklardan farklı olarak "ek uzuvlarının bulunduğu" belirtiliyor.

Araştırmayı yürüten Avusturalya Flinders Üniversitesi'nden Profesör John Long, çalışmanın detaylarını BBC'ye anlattı.

Prof. Long, bir kutu dolusu eski çağlardan kalma balık fosilini incelerken, içlerinden birinde "L" harfi şeklinde, değişik bir uzva rastlamış.

Bunun üzerine fosil üzerindeki araştırma derinleştirilmiş ve söz konusu uzvun erkek bir balığın penisi olduğu anlaşılmış.

Balıkta ayrıca kemikli yumrulara da rastladıklarını belirten Prof. Long, "Bu yumrularla dişi balığa spermlerin geçişinin sağlandığını anladık" dedi.

Prof. Long, anatomisini inceledikleri dişi balığın ise "arka tarafında kemikli bir bölgesinin bulunduğunu ve bu kemiklerle erkek balığın cinsel organını sabitlediğini" kaydetti.

Anatomik yapıları nedeniyle balıkların muhtemelen yan yana durarak cinsel ilişkiye girdiği tahmin ediliyor.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, cinsel birleşmeyle üremenin bir süre sonra yine unutulduğunu ve yumurtlayarak üremeye geçildiğini düşünüyor.

İddiaya göre, birkaç milyon yıl sonra cinsel birleşme ile üreme, köpekbalıklarıyla başlıyor.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER