ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Aralık 2016 Salı 11:34

Bu yıl 133 yeni canlı türü keşfedildi

Bu yıl 133 yeni canlı türü keşfedildi

Kaliforniya Bilimler Akademisi, 2016 yılında yapılan yeni keşiflerle canlı sınıflandırmasına 133 yeni hayvan ve bitki türü eklendiğini açıkladı


Bilim adamları, 2016 yılında dünya üzerinde beş kıta ve üç okyanusta 133 yeni bitki ve hayvan türünün keşfedildiğini açıkladı.

California Bilimler Akademisine bağlı Biyoçeşitlilik, Bilim ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü, yeni türlerin keşfine ilişkin yıllık raporunda 2016'da canlı sınıflandırmalarına 133 yeni türün eklendiğini bildirdi.

Yeni türler arasında 43 karınca, 36 böcek, 23 balık, yedi deniz yumuşakçası, dört örümcek, altı bitki, fosil halde bulunan beş kirpi ve bir kum doları, bir sinek, bir kum yosunu, bir mercan, bir vatoz, bir yılan balığı, bir köpek balığı, bir Afrika kertenkelesi ve yeni bir kuş virüsünün olduğu bildirildi.

Raporda, keşif çalışmalarına bir düzineden fazla akademi üyesinin yanı sıra çok sayıda uluslararası bilim adamının katkı yaptığı ifade edildi.

Araştırmacılar yeni bitki ve hayvan türlerini doğal yaşam alanlarında tespit etmek için dünya üzerinde beş kıta ve üç okyanusta; dağlarda, çöllerde, yağmur ormanlarında ve okyanus derinliklerinde incelemeler yürüttü.

Keşifler arasında yer alan pembe ve sarı renkteki parlak bir balık olan "Grammatonotus brianne", insanoğlunun deniz altında yaptığı en derindeki keşif olarak tarihe geçti. Araştırmacılar, balığı denizin 150 metre altında filme alarak kayda geçirdi.

Akademinin bilim direktörü Dr. Shannon Bennett, bilim dünyasının şu ana kadar keşfedip sınıflandırdığı canlı türlerinin, gezegen üzerindeki mevcut canlı varlığının yalnızca yüzde 10'unu temsil ettiğinin tahmin edildiğini belirterek her bir canlı türünün gezegenin ekolojik dengesinin korunması açısından önemli olduğunu vurguladı. Bennet, "Canlı türlerinin hepsi birbiriyle ve doğayla bağlantılı, zengin ve karmaşık ağlar içinde yaşamlarını sürdürüyor. Gözle görünmeyen tek bir organizma bile eko-sistemin devamlılığı açısından hayati nitelikte." ifadelerini kullandı.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER