ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Aralık 2014 Cumartesi 15:18

Bu buluş ile petrol fiyatları dibe vuracak

Bu buluş ile petrol fiyatları dibe vuracak

Bu buluş enerjideki tüm dengeleri değiştirebilir.


Tüm dünya çapında petrol fiyatları oldukça düştü ve son yılların en düşük fiyatları ile kullanıcılara sunuluyor. Petrol fiyatlarının 2015’in ilk çeyreğinde 40 dolar seviyesine kadar gerileyebileceği düşünülüyor. Bu duruma Suudi Arabistan, İran ve ABD arasındaki siyasi çekişmenin yanı sıra kaya gazı adı verilen teknolojinin oldukça büyük etkisi oldu.

Yeni gelen haberlere göre kaya gazının yanı sıra özellikle Rusya ve Avustralya’da kullanılan farklı bir yöntem ile kömürden neredeyse sonsuz seviyede enerji üretiliyor. Bu yöntem toprak altında bulunan ve mevcut teknolojilerle çıkarılamayacak kömür yataklarını kullanıyor. Uygulamaya göre 1000 metre ve altında bulunan kömür yataklarındaki rezervler kontrollü olarak yakılıyor. Bunun için öncelikle kömürün bulunduğu katmana kadar dikey bir kanal açılıyor. Bu kanaldan 1000 metre ve altındaki bölgeye kömürün yanabilmesi için hava ve su buharı basılıyor. Yanan kömürden elde edilecek ısı ve gazın tahliyesi için aynı katmana bir de baca açılıyor.

1419073404_vd-010.jpg

Böylece bir taraftan gelen hava ve su buharının etkisiyle yanan kömür diğer tarafta bulunan bacadan ısı ve gaz olarak tahliye ediliyor. Tahliye edilen ve 1000 dereceye ulaşan ısı doğrudan üretim aşamasında kullanılabileceği gibi konutların ısıtılması amacıyla da merkezi depolara yönlendirilebiliyor. Yanma esnasında oluşan gazlar ise insan ve çevre için çok zehirli olan metan, karbondioksit, karbonmonoksit ve hidrojen içeriyor. Bu gazlar da tahliye bacasıyla işlenmek üzere elektrik santrallarına yönlendiriliyor. Ayrıca aynı gazlar rafinerilere yönlendirildiğinde ise dizel ve benzin gibi yakıtların yanı sıra plastik üretimi için gerekli hammaddenin de elde edilmesini sağlıyor.

Yapılan araştırmalara göre dünyada bulunan çıkarılabilir kömür rezervleri en az 120 yıl yetebilecek seviyede. Ancak bu miktar dünya üzerinde bulunan toplam kömür rezervinin yalnızca yüzde 20’sine eşdeğer. Geri kalan yüzde 80’lik kısmın toplam büyüklüğü ise 4 trilyon ton olarak tahmin ediliyor. Bu miktarın kaya kömürü gibi yeraltında yakma yöntemiyle kullanılması halinde ise açığa çıkacak enerjinin dünyanın ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacını 1000 yıl süreyle karşılayabileceği iddia ediliyor.

Toprağın derinlerinde bulunan kömürü yakarak enerji üretme fikri çok sayıda yatırımcıyı harekete geçirdi. Ünlü Rus milyarder Roman Abramoviç de Sibirya’da söz konusu tekniği kullanmak için yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Kaynak: Haber Türk



KAYNAK : Bu buluş ile petrol fiyatları dibe vuracak

ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER