ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Aralık 2014 Pazartesi 14:06

Bedelli dolandırıcılarına dikkat!

Bedelli dolandırıcılarına dikkat!

Satışa çıkarılan ikinci el eşyalar ile bedelli adı altında insanların duyguları ile oynanıyor.


Bedelli askerlik uygulamasının çıkması ile birlikte özellikle sosyal medya ve sanal alışveriş sitelerinde satışa sunulan ikinci  el eşya sayısı artış gerçekleşti. Bedelli askerlik için gerçekten mal varlıklarını satışa çıkaranların yanısıra, mallarını satabilmek için bedelli askerliği kullanan kişilerde türemeye başladı. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER), vatandaşları bu konuda yaşanabilecek istismarlara karşı uyardı.

Bedelli askerlik açıklandığından bu yana “bedelli için acil satılık” başlığı altında ev ve arabaların yanısıra koltuk takımı, akvaryum balığı kondisyon aleti gibi ürünlerde satışa sunulmaya başlandı. İlan başlıklarından hangi ilan sahibinin  gerçekten bedelli askerlik için mal varlığını sattığı ayırt edilemez hale geldi.

TÜSODER genel başkanı Aydın Ağaoğlu yaptığı açıklamada "Malını, eşyasını, arsasını, yüksek fiyata satmak isteyen bazı kişiler,  bedelli askerlikten yararlanmak için satıyor gibi ilan verip mevcut durumu istismar edebiliyor. Vatandaşlar, dikkatli olmalıbedelli yalanına kanmamalı" dedi.

 Ağaoğlu, "Sanki sıkışmışlar da bedelliyi ödeyecek durumda değiller o yüzden satıyorlarmış izlenimi verenler var. Ev, otomobil veya her türlü değerli mal mülk alacakların bu tür ilan ve reklamlara aldanmamalarını öneriyoruz. Alacakları malın fiyatını iyice araştırmaları gerekir. Bedelli istismarına aldanmasınlar. Mesela piyasada 25 bin ortalaması olan bir otomobili 30 bin liraya satışa çıkaranlar ilan başına bedelli diye yazabiliyor" diye konuştu.

Ayrıca bedelli için kredi dolandırıcılarına da dikkat çeken Ağaoğlu, "Hiçbir geliri olmayan, hatta kara listeye girmiş kişilere dahi banka kredisi temin edecekleri vaadiyle insanları tuzağa çekmeye çalışan umut tacirler var. Yaşadığımız çağda, elektronik iletişimin gelişmesi ve yaygınlaşması nedeniyle bir tuşa dokunarak kişilerin tüm bilgileri görülebilmekte, kara listede bulunan kişilere kredi verilmesi mümkün olmamaktadır. Buna rağmen içinde bulunduğu zor durumdan ötürü bu tür yasa dışı kredi teklif edenlere karşı dikkatli olunmalı ve ödünç para verme işleminin kanunen yetkilendirilmiş kurumlara ait olduğu bilinmelidir. Kredi çıkarabileceğini ifade eden dolandırıcıların bu dönemde yeni hedefi, bedelli askerlik için para temin etmeye çalışanlar oldu” dedi.



KAYNAK : Bedelli dolandırıcılarına dikkat!

ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER