ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Aralık 2014 Pazartesi 13:25

Android uygulamalarının hain tuzağı deşifre edildi

Android uygulamalarının hain tuzağı deşifre edildi

Android uygulamalarının bilgilerinize neden erişim istediği anlaşıldı.


Bildiğiniz gibi akıllı telefonunuza bir mobil uygulama kurmak istediğinizde rehber bilgilerinizden mesaj bilgilerinize kadar tüm bilgilere erişim istiyor. Fransa'da yapılan bir araştırma Android uygulamalarının, kullanıcıların kişisel verilerini gizlice kayıt altına aldığını ortaya çıkardı.

Gönüllü Android kullanıcılarından telefonlarını inceleyen Fransız araştırmacılar, bu kullanıcılar için hazırlanmış özel bir uygulama yüklemelerini istediler. Yüklenen uygulama, telefondaki lokasyon, adres defteri, fotoğraflar, sms'ler, e-postalar gibi özel verilere hangi uygulamaların ne kadar süreyle ulaştığını kaydedecek şekilde geliştirilmiş.

1419585789_androidofapps.png

Araştırma üç ay sürdü ve Android kullanıcılarının, en güvenilir uygulamalar tarafından bile sürekli gözlendiğini ve bu özel verilerin reklamverenlere satılacak şekilde, uzak sunuculara gönderildiği ortaya çıktı.

Araştırmada uygulamaların, kimi zaman bir saat içinde on kez telefonun lokasyon bilgilerini aldığı, kimi uygulamaların e-postaları okuduğu, kimilerinin SMS'leri kontrol ettiği ve reklamverenleri ilgilendirecek anahtar detayların, kullanıcının reklam kimliğini oluşturmak için kullanıldığı belirlendi.  Bu şekilde bir takip esnasında bir kullanıcı telefonda karşı tarafa "açım, yemek yiyelim" gibi bir gönderdiğinde hemen fast food reklamları veya benzer reklamlar gönderiliyor.

Ayrıca araştırma sonucuna göre Facebook uygulamasının, kullanıcının lokasyonunu her dakika başında kontrol ettiği, başka bir uygulamanın ise kullanıcı lokasyonunu ayda 1 milyon kez yokladığı ortaya çıktı. Bu takipten kullanıcının haberi olmuyor ancak reklam kampanyalarından dolayı rahatsız oluyor.. Ayrıca internet kotası ve telefonun şarjından fedakarlık ediyor.

Fransız araştırmacılar, mobil kullanıcıları uygulama kurarken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.



KAYNAK : Android uygulamalarının hain tuzağı deşifre edildi

ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER