ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Ekim 2014 Cuma 14:26

Android 5.0 Lollipop ile gelen 10 yeni özellik

Android 5.0 Lollipop ile gelen 10 yeni özellik

Android 5.0 Lollipop ile neler değişti? İşte en yeni özellikleri!


Google, Android sürümlerini daha iyi pazarlama amaçları için dev şekerleme firmalarıyla ortaklıklarına devam ediyor. Son büyük Android sürümü duyuruldu ve şirket, Android 4.4 KitKat sürümünü açıklamasından bu yana tam bir yıl dolmadan Android 5.0 Lollipop sürümünü duyurdu.

Lollipop Android tarihinin en gözle görülür önemli güncellemelerinden birisi olarak düşünülebilir. İyice yenilenen arayüzü düz ama renkli bir tasarıma sahip. Multitasking seçenekleri de, bir Google Now tarzı kart sistemi ile destek sunuyor.

1413316695_img20141014223748.jpg

Ayrıca yeni Android sürümü üzerinde 64 bit işlemci desteği, pil ömrünü arttıran Project Volta özelliği gibi çeşitli değişiklikler bulunuyor. Android 5.0 Lollipop işletim sistemi Nexus 6 ve Nexus 9 modelleri üzerinde önyüklü olarak gelecek. Nexus 4, 5, 7, 10, Google Play Edition cihazları, Moto X ve Moto G versiyonları ile Moto E modelleri ise önümüzdeki aylarda Android 5.0 güncellemesini alacak.

Peki Android 5.0 Lollipop ile neler değişti? 

Yeni materyal tasarım

Android’in yeni sürümünde Material Designadlı tasarım dili doğadan esinlenmiş ve baskı tabanlı grafik görünümüne sahip. Ya da başka bir deyişle, kağıt özelliklerine göre bir tasarım. Android Lollipop’un materyal tasarımı, arayüzde birçok öğenin eskisine göre oldukça “düz” olmasını sağlıyor. Android Lollipop’un materyal tasarımını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

 

 

 

1413397921_7.jpg

 

Tüm ekranlarda Android

Telefonunuzda, tablet, dizüstü bilgisayar, televizyon, araba, saat ve ev elektroniği. Google'ın yeni Android tüm ekranlarda bir araya getirdiği konsepti, Microsoft'un Windows çatısı altında hepsini birleştirme yaklaşımını hatırlatıyor.

 

 

 

1413392826_2.jpg

 

Yepyeni bildirim tasarımı

Google'ın Android Lollipop sürümünde bildirimler yepyeni bir tarz oluşturuyor. Gelişmiş bildirimler sistemi, en önemli olan bildirimleri gösterir ve önemsiz olanları gizler. Bildirimleri okumak ve silmek kilit ekranından çok daha kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirilebilecek. Tek bir dokunuş ile tüm bildirimler detaylı olarak sıralanacak. Ufak bir hareket ile bildirimleri tek tek silebileceksiniz. Bir grup görüntülü görüşmesi için davet alırken oyun oynamak hayal değil. Eğer biriyle konuşurken geliyorsa, hemen daveti kabul veya reddetmeniz mümkün. Bunun için bildirim merkezini aşağı kaydırmak zorunda değilsiniz.

1413396439_brand-new-notifications-design.jpg

64 bit ART desteği

Android Lollipop sadece telefonunuzun arayizinde değil, kaputun altında da değişiklikler sunuyor. Yeni işletim sistemi ART ile 64 Bit desteği getiriyor. Android 5.0 Lollipop'un en büyük gelişimi ART yapısı olacak. Nexus 9, Desire 820, Desire 510 gibi 64-bitlik işlemci taşıyan bütün cihazlarda bu destek sayesinde belirgin bir performans artışı gerçekleşecek. Diğer cihazların güncelleme alması gerekiyor. 


1413396493_64-bit-art-compiler.jpg

Project Volta pil ömrü arttırıcı

Android Lollipop ile gelen Project Volta, daha fazla pil kullanımı süresi sunuyor. Project Volta'da yeni bir API mevcut ve bu API günlük kullanımda neler yapıldığını ayarlayarak gereksiz olan işlemleri kapatıyor. Böylece cihaz pilden gereksiz yere harcamıyor.


1413396547_project-volta-battery-life-improvements.jpg

Yeni son uygulamalar menüsü

Yeni son kullananlar sekmesi artık ayrı bir sekmede ayrıştırılabilecek. Artık sadece uygulamalar değil son kullanılan Chrome sekmeleri de deste biçiminde sıralanıyor ve erişilebiliyor. Google bu tasarımı üçüncü taraf geliştiricilere de açacak. 


1413396574_new-recent-apps-menu.jpg

Akıllı saat ile ekran kilidi açma

Eğer Bluetooth bağlantılı bir akıllı saatiniz var ise akıllı telefonunuzun kilit ekranını şifre veya desen çizme işlemi olmadan akıllı saatiniz ile açmanız artık mümkün. Eğer bir çevrebirimi algılanmazsa yine şifre veya desen kilidi devreye giriyor. Bunun yanı sıra özel dosyalarınıza ulaşımı engelleyen misafir kullanıcı modu akıllı telefonlarda bu işletim sistemi ile birlikte yer alacak.


1413396594_context-aware-unlocking.jpg

İş ve kişisel verileri ayırma

Google, Android Lollipop ile insanların iş ve kişisel yaşamda bir cihazı daha kolay kullanmasını sağlayacak yeni özellikler sunacağını duyurdu. Bunlardan biri de iş ve kişisel verileri ayrı tutmak ve bir kaynaktan yardım almak. Bu konuda son zamanlarda Google ve Samsung arasındaki artan işbirliğini görüyoruz. Google bu konuda Samsung Knox ile işbirliği yapmış.

1413396627_separating-work-and-play.jpg

Geliştirilmiş bağlamsal arama
Google, yeniden keşfetme üzerine yoğunlaştı ve Google Search ile yaptıklarınızın daha iyi farkında olacaksınız.
Yeni sürümde arama özelliği, kullanıcının arama yaptığı sırada daha önce diğer Google hizmetlerinde yaptığı aktiviteleri hatırlıyor. Bu şekilde arama esnasında önceki aramalarınızı dikkate alarak, daha iyi öneriler ve tahminler yapabiliyor.
1413396655_improved-contextual-search.jpg

Yeni API'ler desteği - Bluetooth 4.1, USB ses ve Burst Fotoğraf modu

Android Lollipop SDK ve binlerce yeni API desteği içerecek. Ayrıca Bluetooth 4.1 desteği, USB ses ve üçüncü parti uygulamalar için seri çekim sağlayan Burst fotoğraf modu özellikleri mevcut olacak.


1413394646_android5lollipop-1024x576.jpg



ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER