Bilim insanlarına göre bu yeni buluş birbirlerine yakınca bağlanmış bu dev karadelik kümelerinin daha önce düşünülenden daha yaygın olduğunu ve onları bulmanın daha kolay bir yolunu ortaya koyuyor. Güneş'in kütlesinin milyarlarca katına sahip olan dev karadelikler, evrende bulunan tüm büyük gök adaların kalbinde bulunmaktalar.
Çoğu gök ada merkezinde sadece bir tane dev karadelik bulunduruyor. Bunun yanında, gök adalar birbirleriyle birleşerek evrim geçiriyorlar ve birleşmiş gök adalar zaman zaman merkezlerinde birden fazla dev karadelik bulundurabiliyorlar.
Astronomlar alfabe çorbasını anımsatan SDSS J150243.09+111557.3 ismindeki bir gök adayı gözlemlediler. Beklentilerine göre bu gök ada birden çok dev karadeliğe sahip olabilirdi. Bu gök ada Dünya'dan 4,2 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunuyor, araştırmanın başında bulunan ve Güney Afrika'daki Cape Town Üniversite'sinde radyo astoronom olarak çalışan Roger Deane "evrenin genişliğinin üçte biri uzaklıkta" diyor.
Bu gök adayı araştırmak için bilim insanları birbirlerinden 10.000 kilometre uzaklıkta konumlanmış büyük radyo antenlerini kullandılar. Kısace VLBI adı verilen bu teknikle araştırmacılar Hubble Uzay Teleskobu ile görülebilenden 50 kat daha fazla detayı görebildiler.
İki astronom beklentilerine ters bir şekilde gök adanın iki yerine üç tane dev karadeliğe ev sahipliği yaptığını fark ettiler. Bu üçlü karadelikten iki tanesi birbirine oldukça yakın, işte bu yakınlık nedeniyle önceden bunu tek bir karadelik olarak düşünmüşler. Bilim insanlarının detaylı çalışması Nature dergisinde yayımlandı.
Kaynak: Bilim.org