ÖNE ÇIKANLAR :
TATİLTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Eylül 2014 Pazartesi 23:34

Bayramda yurt dışına çıkanın gözdesi neresi

Bayramda yurt dışına çıkanın gözdesi neresi

Ramazan Bayramı'nda tatilini yurt dışında geçirmeyi tercih edenler en çok İtalya ve Orta Avrupa'yı terci etti.


Yılın en sıcak günlerine rastlayan Ramazan Bayramı'nda tatilini yurt dışında geçirmeyi tercih edenler en çok İtalya ve Orta Avrupa'yı terci etti.

Pronto Tour Satış ve Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı'nda binlerce kişinin yurt dışında tatilini geçirdiğini ancak rakamın yine de beklendiği gibi olmadığını söyledi.

Türklerin yurt dışında tatil için en çok İtalya'yı seçtiğini belirten Özkar, ikinci sırada da Orta Avrupa Budapeşte, Viyana ve Prag'ı kapsayan turlarını geldiğini bildirdi.

Bu turları Balkan ülkeleri ve İspanya'nın takip ettiğini kaydeden Özkar, Belçika ve Hollanda'yı içine alan Benelüks turlarının da yoğun talep gördüğünü bildirdi.

Yurt dışı tatilcisi Kurban Bayramı'nı bekliyor

Özkar, tur satışlarında sadece bu bayramda değil, yaz mevsimine rastlayan tüm bayramlarda zorlandıklarını vurguladı.

Ramazan Bayramı'nda yurt dışı tatil taleplerinin son 1-2 yıldır daha durgun seyrettiğini kaydeden Özkar, "Genel talep daha çok Kurban Bayramı için gerçekleşiyor. Bunun en temel sebebi, genellikle haziranın üçüncü haftası okullar kapanınca aileler çocuklarını alarak yazlığa, memlekete veya yurt içinde tatil yapmaya gidiyor. Yaz ayının içinde olan bir bayram, henüz seyahat etmiş aileler için çok yakın bir tarih olduğundan, sonbahar dönemine denk gelen Kurban Bayramı'nı seyahat için daha ideal buluyorlar. Aynı zamanda iki seyahatin arasına 3-4 ay gibi bir süre koyarak aile bütçesi açısından da tasarruf yapmayı planlıyorlar" diye konuştu.

Sarp Özkar, yaz dönemindeki bayramlarda tatil paketi satışlarının da tabiri caizse "bayram havasında" geçemediğini ifade etti.

Yaz dönemi dışında bayramlarda sadece tek bir tur için 8-10 bin kişiden talep geldiğini dile getiren Özkar, yazın bayramlarda ise ancak 10 bin satışa ulaşılabildiğini kaydetti.

Kurban Bayramı için erken rezervasyon yok

Bayramda yurt dışı tatilleri için kontenjanların sınırlı, talebin fazla olması nedeniyle erken rezervasyon imkanı sunamadıklarını anlatan Sarp Özkar, şunları söyledi:

"Kurban Bayramı'nda İtalya'ya geçtiğimiz yıla oranla yüzde 30 daha fazla kontenjan ayırdık. Bu bayram İtalya'nın satış patlaması yaşayacağını düşünüyoruz. Ayrıca tatilseverlerin Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Avusturya'yı da kapsayan 3 ülkeyi doyasıya gezebilecekleri tur paketleri de en çok satış yapacağımız ürünler arasında. Saraybosna ve Belgrad'ın gezilebileceği vizesiz Balkan turları da öne çıkıyor. İspanya bu bayramda mevsiminin ılıman oluşu nedeniyle beklentimizin üzerinde talep alabileceğimiz önemli bir destinasyon. Bu yıl umutlu olduğumuz daha şimdiden satmaya başladığımız bazı destinasyonlar da var. Örneğin son yıllarda popüler olan İran, Çin ve İskoçya ve İrlanda turları da çok gözde. Yine vizesiz olması nedeniyle Rusya ile Güney Afrika da bayramın en çok talep gören yerleri arasında bulunuyor."

Seçenekler tükeniyor

Sarp Özkar, Kurban Bayramı'nda yurt dışına gitmek isteyenlerin tur paketlerini şimdiden satın almaya başladıklarını söyledi.

Tatile çıkacakların elini çabuk tutması gerektiğini, yoksa yer bulamayacağını bildiren Özkar, "Belki Ramazan Bayramı'ndan yeni çıktık ancak seyahatseverler Kurban Bayramı'nda bir yerlere turla seyahat edeceklerse en geç ağustos ayının 15'ine kadar kayıt yaptırmalılar ki yer bulabilsinler. Aksi takdirde, özellikle İtalya, Orta Avrupa, İspanya, Balkanlar gibi çok talep gören ve en çok satılan programlarda yer bulamama riskiyle karşı karşıya kalmaları muhtemel" değerlendirmelerinde bulundu.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER