ÖNE ÇIKANLAR :
TATİLTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Mayıs 2013 Perşembe 13:52

Anadolu Gürcü Kiliseleri Bölüm 2

Anadolu Gürcü Kiliseleri Bölüm 2

Artvinden başlayıp her bölümüne bir günü sığdıracak şekilde hazırladığımız , yazı dizisine devam ediyoruz. Parkuru yaklaşık bir ay gezerek güncel bilgileri bizlere ulaştıran Turizmci Ferda Aydar'a verdiği bilgiler için teşekkür ederiz. Bu bölümde çok fazla Gürcü eseri görmeyecek olmamıza rağmen, Oralara kadar gitmişken buraları görmeden dönmeyin istedik.


Anadolu Gürcü Kiliseleri - Yazı Dizisi

Yazının birinci bölümünü  okumak için tıklayınız.

İlk bölümü bir günde tamamlamıştık, Bölüm 2 de bir günlük bir programla gezebileceğiniz şekilde hazırladık.

Gezilecek Yerler: Yavuzköy Seyir Terası – Ardahan – Çıldır Gölü – Ani Ören yeri - Kars

Bir gün önce kaldığımız otelde Sabah Kahvaltısı yapıyoruz. bölgede her saat başı yemek bulacağımız tesisler yok. Dolayısı ile yapın dediğimiz şeyleri mutlaka yapınız.  Otelden hareket etmeden önce sıcak sularımızı termoslarımıza doldurmayı unutmuyoruz. Bu gün gezimizde öncelikle Şavşat şehir merkezine 6 km uzaklıkta bulunan manzarası gördükten sonra ayrılamayacağımız Yavuzköy Seyir Terasında temiz havayı soluyarak başlamak güzel bir duygu. Yaklaşık 2500 metrede bulunan Yavuz Köy dinlenme yerinde Yavuz Köy, Yalnızçam Yaylası ve Laşet vadisine karşı çaylarımızı ve kahvelerimiz yudumlamanın keyfini yaşıyoruz.  Buradan ayrılmak istemiyeceksiniz. Fakat yolumuz uzun Kura Nehrini takip ederek 165 km lik yolculuğumuza başlıyoruz.  

Yolculuğumuza 2470 m rakımlı Çam geçitini geçerek devam ediyoruz. Yolumuz üzerindeki Ardahan ilimizde kısa bir şehir turu yapmanızı öneririm Ardahan Kalesi ve Rus işgali döneminden kalan bazı yapılar görülmeye değer. Kars şehir merkezine Çıldır üzerinde giderek 123 km2 lik Çıldır Gölünü görmenizi tavsiye ederim özelliklede Kış döneminde göl tamamen buz kaplanır ve üzerinden kızakla rahatlıkla gezilir Bence en güzel zamanı ise ilk baharda havanın ısınması ile birlikte üzerindeki buzların erime sürecidir.(Mart - Haziran) Göl kenarında güzel manzara alacağımız yerlerde fotoğraflarımız çektikten sonra  yaklaşık 60 km sonra Kars şehir merkezindeyiz.

Karadeniz ve Güney kafkasya dağlarını geçip Doğu Anadoluya ulaşıyoruz. Evet  çok açıktık , Bir yemek molası verelim.  Kebap ve pide türlerini çok seviyorsak Kaygısız Ocakbaşı restoranı önerebilirim. Yöresel yemek tercihi Kamer Kadıneli Yöresel Ev Yemekleri Restoranda (Cafer Bey) Hangel, pilav üstü kavurma, kesme aşı çorbası, ev yapımı mantı alabilirsiniz, helvanın da tadına bakmadan yemekten kalkmayınız derim. Karnımızı artık doyurduk açlıkla ilgili şikayetlerimizi ortadan kaldırıyoruz. Böylelikle kahvaltı konusundaki ısrarlarımızı şimdi daha iyi anlamış olacaksınız. Çünkü Gezerken daha çok acıkabiliyor insan.

Turumuza kaldığımız yerden devam etme vakti geldi. Şimdi yolculuğumuz 45 km uzağımızda bulunan Ocaklı Köyü sınırları içinde yer alan Ani Ören Yeri Türkiye – Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehrinin batı yakasında Türkiye sınırları içerisinde volkanik bir tüf tabakası üzerine kurulmuş bir orta çağ şehri olan, Ermeni ve Selçuklu kültürünün en önemli yapıtlarının yer aldığı eserler arasında yapacağımız Ani Harabeleri Turumuzda; Katedral, Surp Kirkor, Surp Pirgiç (Keveli kilise). Selçuklueserlerinden Menücehr Cami, Ebul Muhammeran Cami, Sultan Sarayını göreceğiniz yerler arasında yer almaktadır. Ani Ören Yeri geziniz ardından Kars’tan ayrılmadan önce görmenizi önerebileceğim yerlerdir.

Merkezde yapacağınız şehir turunda Ruslar döneminde inşa edilmiş mimari eserler (günümüzde bir çoğu resmi daire olarak kullanılmaktadır). Vali Konağı, Havariler Kilisesi, Taş Köprü, Osmanlılar Döneminden kalma hamamlar, Beyler Beyi Sarayı, Kars Kalesi, Fethiye Camii (Alexander Nevski Kilisesi), İsmet Paşa ve Fevzi Paşa İlköğretim Okulu, Hekim Evi (Opera Binası), PTT Binasını, Tren Garı, Demir Köprü ve Kars Müzesi arkeoloji salonu ve etnografya salonundan oluşan küçük ama şirin bir müzenin bahçesinde ayrıca 13 Ekim 1921 Kars  Antlaşması için Kars’a gelen Rus Generalleri tarafından 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşaya hediye edilen Beyaz Vagonda yer almaktadır.   

Konaklama alternatifi bol olan bir şehirdeyiz.  Önerilerimiz (Ferda Aydarla birlikte) ise Butik otel tercihi olanlara her katında farklı renk hakimiyeti olan ve 13 odadan oluşan Kar's Otelde kalmayı öneririz.  Veya aynı cadde üzerinde bulunan Büyük Kale otelde tercihiniz olabilir. Akşam yemeğinizi Kars Store Restoranda müzik eşliğinde almanızı veya yemek sonrası müzik eşliğinde  günün yorgunluğunu atmanızı öneririm. Karslı halk âşıklarının atışmalarını izlemeden, saatlerce süren hikâyelerini dinlemeden geceyi bitirmeyin derim. Bir sonraki Bölüm 2 Haziran'da huzurlarınızda. 

Atilla Sedat Düzgün

atilla@webajansi.com.tr

Rota Bilgisi ve Kaynak Kişi: Ferda Aydar

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER