ÖNE ÇIKANLAR :
TATİLTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Kasım 2014 Cuma 14:45

5 bin lira maaş var ama başvuran yok!

5 bin lira maaş var ama başvuran yok!

Marmaris'te turizmciler yüksek maaşı gözden çıkartmalarına rağmen, Felemenkçe bilen personel bulamamaktan dertli.


Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden  Marmaris'te turizmciler, 5 bin lira maaş vermeye razı olmalarına rağmen  Felemenkçe bilen rehber bulamıyor.

Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme  Kurulu (BYK) Başkanı İsmail Özbozdağ, yılda 1,5  milyondan fazla turistin tatilini geçirdiği Marmaris bölgesi için en önemli  pazarlardan olan Hollanda ve Belçika'da Felemenkçe konuşulduğunu söyledi.

Bu pazarlardan yılda 130 bine yakın turist ağırladıklarına işaret eden  Özbozdağ, ancak Felemenkçe bilen eleman azaldığını ve rehber bile bulamadıklarını  ifade etti.

"GENÇLER MARJİNAL DİL EĞİTİMİNE YÖNELSİN"

Arz talep dengesi bakımından gençlere özellikle marjinal diller  üzerine eğitim yapmalarını önerisinde bulunan Özbozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Gençler geleceklerini daha aydınlık olarak görmek istiyorlarsa  mutlaka okudukları branşların dışında marjinal dillere de yönelmeliler. Çünkü  bölgemizde çok fazla değişik dil konuşan müşteri kapasitesi var. Örneğin  Felemenkçe bilen rehber arıyoruz. 5 bin liraya kadar maaş bile versek  bulamıyoruz. Felemenkçe bilen profesyonel rehber bulmak 2014'te çok zordu. Bu  ihtiyaç önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek. Ayrıca sektörde yeteri kadar  profesyonel rehber de yok."

Özbozdağ, turistlerin kendi dillerinde konuşan personelle  karşılaştıklarında bu durumun hoşlarına gittiğini ve verilen hizmetten daha fazla  memnuniyet duyduklarını kaydetti.

 "HER İŞİ YAPARIM" DİYEN PERSONELE İHTİYAÇ YOK

Özellikle turizm sektöründe nitelikli eleman sıkıntısının hat safhaya  ulaştığını dile getiren Özbozdağ, "Turizmde 'her işi yaparım' diyen elemana  ihtiyaç yok. Garsonluktan barmenliğe, rehberinden acente sorumlusuna kadar  nitelikli personele ihtiyacımız var" dedi.

 İstanbul ve Antalya'dan sonra Türk turizmiin gözdesi Muğla bölgesinde  turizm sezonunun kısa  olmasının nitelikli personeli bölge dışına kaymaya  zorladığına değinen Özbozdağ, turizm çalışanlarının doğal olarak uzun süre  çalışmak ve önlerini görmek istediğini vurguladı.

Özbozdağ, "Turizm çalışanları, sezonu uzun olan Antalya ve İstanbul  gibi yerlerdeki turistik tesislerde kendilerini daha güvende hissediyor.  Dışarıdan en büyük destinasyonumuz İngiltere. 4-5 aylık sezonla nitelikli  personeli bölgemizde tutamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"İŞ BULMAK IÇIN İNGİLİZCESİ MUTLAKA GEREKLİ"

Turizmle ilgili yapılsa ve güncel sorunları tespit ederek üzerine  gidilmesi gerektiğini anlatan Özbozdağ, şöyle konuştu:

 "Yabancı dil bilen personel bulmak o kadar zorlaştı ki... Yaz  sezonunda staja gelen öğrencilerde İngilizce hiç yok. İngilizce bugün bir dünya  dili. Turizmde çalışacak personel özellikle Marmaris'te iş bulmak istiyorsa  İngilizcesi mutlaka olmak zorunda. Çünkü bölgemize 1 milyona yakın İngiliz  geliyor. Turizmde İngilizce olmazsa olmazdır. Hatta İngilizce'nin dışında bir dil  daha gereklidir" diye konuştu.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER