ÖNE ÇIKANLAR :
SPORTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Kasım 2012 Salı 21:37

WADA’dan doping kontrol merkezine onay


Dünya Antidoping Ajansı (WADA) İcra Komitesi, 27 Haziran 2011’de akreditasyonunu iptal ettiği Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Doping Kontrol Merkezi’nin yeniden akredite edilmesini oy birliği ile kabul etti.

Doping Kontrol Merkezi, 20 Haziran 2013’te Mersin’de başlayacak olan 17. Akdeniz Oyunları’nda aktif bir şekilde görev yapacak. Akdeniz Oyunları için Türkiye’ye gelecek sporcuların numuneleri Atina yerine Ankara’da incelenecek. 4 Temmuz 2011’de Gençlik ve Spor Bakanlığı koltuğuna oturur oturmaz Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Doping Kontrol Merkezi’nin akreditasyonunun iptal edildiğini öğrenen Bakan Suat Kılıç, bir yıllık yoğun girişimleri sonucunda Doping Kontrol Merkezi’nin yeniden akredite edilmesini sağladı.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Hacettepe Üniversitesi ile yürütülen görüşmeler sonunda 3 milyon TL’lik bütçe ile merkezin yeniden faaliyetlerine başlamasına karar veren Bakan Kılıç, Dünya Antidoping Ajansı’na da yeniden akreditasyon için derhal başvuruda bulunulmasını sağladı.

4 Kasım’da Kanada’nın Montreal kentinde toplanan WADA İcra Komitesi, Türkiye’nin yaptığı başvuruyu oy birliği ile kabul ederken akreditasyon işlemlerinin de öncelikli olarak görüşülmesini kararlaştırdı. İcra Komitesi’nin aldığı bu kararın ardından üç ay içinde Doping Kontrol Merkezi’nin faaliyetlerine başlaması planlanıyor.

FENERBAHÇE’Lİ TAURASİ OLAYI

Hacettepe Üniversitesi Doping Araştırma Merkezi’nin akreditasyonu, 16 Şubat 2011’de Fenerbahçeli basketbolcu Diana Taurasi'den aldığı numunelerde yaptığı hatalı analiz sonucu 27 Haziran 2011 tarihinde Dünya Antidoping Ajansı (WADA) tarafından iptal edilmişti.

Dünya Antidoping Ajansı (WADA) İcra Komitesi’nin aldığı bu kararın ardından Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi, 3 aylık bir deneme süresi sonunda yeniden akredite olacak. Merkez, 17. Akdeniz Oyunları’nın yapılacağı 20 Haziran 2013’te numune alarak incelemelere başlayabilecek.

Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Doping Kontrol Merkezi’nin akreditasyonunun iptal edilmesi sebebiyle 27 Haziran 2011 tarihinden beri Türkiye’den alınan numuneler Atina’daki merkezde inceleniyordu.

MERKEZ YENİLENDİ

Bakan Kılıç’ın çabaları sonucu Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Doping Kontrol Merkezi’nin tüm ekipmanı da yenilenmiş oldu. Merkeze 1 milyon TL’lik yeni cihaz alımı yapıldı. Diana Taurasi'den alınan numunelerde hatalı sonuç çıkmasına sebep olan solüsyonların tamamı da yenilendi. Yılbaşına kadar merkezdeki tüm eksiklikler giderilmiş olacak.

Bakan Kılıç, dünyanın en büyük spor organizasyonlarına ev sahipliği yapan, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın yanı sıra Avrupa Futbol Şampiyonası’na talip olan bir ülkenin Dünya Antidoping Ajansı (WADA) standartlarında bir doping merkezine sahip olamama ayıbını ortadan kaldırmak için son aşamaya geldiklerini ifade etti.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER