ÖNE ÇIKANLAR :
SPORTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Aralık 2014 Salı 15:41

UEFA'dan ekonomik kıskaç

UEFAdan ekonomik kıskaç

UEFA'nın 2011 yılında hayata geçirdiği FFP kuralları, birçok futbol kulübünün Avrupa kupalarından men edilmesine yol açtı.


UEFA'nın 2011 yılında hayata geçirdiği Finansal Fair Play (FFP) kuralları, birçok futbol kulübünün Avrupa kupalarından men edilmesine yol açtı.

Kulüplerin harcamalarını dengelemek amacıyla getirilen FFP uygulaması nedeniyle son olarak Türkiye'den Bursaspor'un yanı sıra Litvanya'dan Ekranas ile Romanya'dan Cluj ve Astra da Avrupa kupalarından men cezasına çarptırıldı.

Bursaspor'un, Zambiyalı oyuncu Mbesuma'nın bonservis bedelini geç ödediği gerekçesiyle ertelemeli olarak aldığı 1 yıllık ceza, önümüzdeki 4 sezon içerisinde Avrupa kupalarına katılmaya hak kazanması durumunda uygulanacak. Yeşil-beyazlıların 30 Eylül'e kadar tespit edilen vadesi geçmiş borçlarının 31 Ocak 2015'e kadar kapatılmaması durumunda, cezaya 1 sene daha eklenebilecek.

Litvanya ekibi Ekranas'ın cezası, önümüzdeki iki sezon içinde Avrupa kupalarına katılması halinde geçerli olacak. Cluj ve Astra'nın birer yıllık cezaları ise 31 Ocak 2015'e kadar borçların kapanmaması durumunda yürürlüğe girecek.

Beşiktaş ve Gaziantepspor da ceza almıştı

UEFA'nın geçmiş yıllarda Avrupa kupalarından men ettiği kulüpler arasında Beşiktaş ve Gaziantepspor da yer alıyor.

Beşiktaş, aldığı ceza nedeniyle 2012-2013 sezonunda Avrupa kupalarına katılamadı. Gaziantepspor ise bir yıllık cezasını Avrupa kupalarında yer aldığı ilk sezonda çekecek.

İspanyol ve Rumen kulüpleri cezalandırıldı

İspanya'dan Malaga ve Romanya'dan Rapid Bükreş, geçmiş yıllarda FFP kuralları yüzünden Avrupa kupalarından men edildi.

Katarlılar tarafından satın alındıktan sonra yüksek bonservis bedelleriyle yaptığı transferlerle gündeme gelen Malaga, FFP kurallarına uymadığı için geçen sezon Avrupa kupalarına katılamadı.

Rapid Bükreş ise Avrupa kupalarına katılma hakkı elde etmesi halinde cezasını çekmek durumunda kalacak.

Türk kulüplerine para cezası

UEFA, Türkiye'den Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Eskişehirspor ve Bursaspor'un da aralarında bulunduğu birçok kulübe, FFP kuralları kapsamında para cezası verdi veya gelirlerine tedbir kararı koydu.

Türk ekiplerinin yanı sıra para cezası alan ya da gelirlerine tedbir kararı konulan kulüpler arasında Manchester City (İngiltere), Paris Saint-Germain (Fransa), Rubin Kazan, Anzhi, Zenit (Rusya), Levski Sofya, CSKA Sofya (Bulgaristan), Borac Banja Luka, Sarajevo, Zeljeznicar (Bosna Hersek), Vojvodina (Sırbistan), Maccabi Netanya (İsrail), Shkendija (Makedonya), Buducnost Podgorica, Rudar Pjevlja (Karadağ), Floriana (Malta), Ruch Chorzow, Lech Poznan (Polonya), Sporting Lizbon (Portekiz), Vaslui (Romanya), Arsenal Kiev (Ukrayna) ve Atletico Madrid (İspanya) yer aldı.

76 kulüp hakkında soruşturma yapıldı

UEFA, şimdiye kadar yürürlüğe koyduğu FFP kriterlerini yerine getirememe ihtimali olan 237 kulübün 76'sı hakkında soruşturma gerçekleştirildi.

Gerekli şartları yerine getirmeyen söz konusu kulüplere, para cezası, kadro kısıtlaması ve UEFA organizasyonlarından ihraç edilme gibi cezalar uygulandı.

3 İngiliz kulübüne transfer yasağı

İngiltere İkinci Futbol Ligi (Championship) ekiplerinden Blackburn Rovers, Leeds United ve Nottingham Forest'a, finansal fair play kurallarına uymadıkları gerekçesiyle sezon sonuna kadar transfer yasağı getirildi.

Kulüplerin, 2013-2014 sezonundaki zarar ve yatırımlar toplamının 8 milyon sterlini geçmemesini öngören ikinci lig finansal kurallarını çiğnediği açıklandı.

Takımlar, zarar ve yatırımlar toplamının en fazla 6 milyon sterlin olmasına izin verilen 2014-2015 sonuna kadar gerekli koşulları sağladıkları veya sağlayabileceklerini kanıtlamaları halinde, yasak haziran ayında kaldırılacak ve gelecek sezon için transfer yapılabilecek.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER