ÖNE ÇIKANLAR :
SPORTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Ağustos 2013 Perşembe 12:09

UEFA Süper Kupa maçına doğru


Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yarın oynanacak UEFA Süper Kupa maçında Alman ekibi Bayern Münih ilk, İngiliz temsilcisi Chelsea ise ikinci kez şampiyonluğa ulaşmaya çalışacak.
Geçen sezon UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu elde eden Bayern Münih, UEFA Süper Kupa'daki şanssızlığını Chelsea karşısında sonlandırmayı hedefliyor.
Alman ekibi, UEFA Süper Kupa'da daha önce 3 kez final oynadı. Bu 3 finali de kaybeden Bavyera ekibi, taraftarlarına Süper Kupa sevinci yaşatamadı. İlk olarak o zamanki adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazandığı 1975 yılında UEFA Süper Kupa oynamaya hak kazanan Bayern Münih, o dönemde SSCB takımı olan Ukrayna'nın Dinamo Kiev ekibine 1-0 ve 2-0 mağlup oldu.
Bir yıl sonra bu kez Belçika ekibi Anderlecht ile UEFA Süper Kupa'da karşılaşan Bayern Münih, bu kez 2-1 kazandığı maçın rövanşını 4-1 kaybederek, mutlu sona ulaşamadı.
Alman temsilcisi, son olarak 2001'de İngiltere'nin Liverpool takımı karşısında sahadan 3-2 yenik ayrıldı ve Süper Kupa hasretini sürdürdü.
Kırmızı-beyazlılar, 12 yıl sonra oynamaya hak kazandığı UEFA Süper Kupa'da bu kez galip gelip, tarihinde ilk kez bu kupayı müzesine götürmeye çalışacak.

-Almanya'nın UEFA Süper Kupası yok

Alman takımları bugüne kadar UEFA Süper Kupa'yı kazanma başarısı gösteremedi.
Toplam 7 kez UEFA Süper Kupa'da mücadele eden Alman temsilcileri, taraftarlarına şampiyonluk sevinci yaşatamadı.
Bayern Münih 3, Hamburg 2, Werder Bremen ve Borussia Durtmund da birer kez UEFA Süper Kupa'da oynadı.
Bayern Münih, Chelsea karşısında kazanması durumunda, bir Alman takımı tarihinde ilk kez Süper Kupa'yı müzesine götürecek.

-Chelsea, 2. kupanın peşinde

İngiliz temsilcisi Chelsea ise sonuncusu geçen yıl olmak üzere UEFA Süper Kupa'da iki kez mücadele etti.
Londra ekibi, 1998'de Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonu Real Madrid'i 1-0 mağlup ederek, UEFA Süper Kupa'yı tarihinde ilk kez kazandı.
Geçen yıl da UEFA Süper Kupa'da İspanya ekibi Atletico Madrid ile karşılaşan "Maviler", sahadan 4-1 yenik ayrılıp, ikinci kez kupayı kazanma şansını tepti.

-İngiliz takımları 7 kez kazandı

UEFA Süper Kupa'yı İngiliz ekipleri 7 kez kazanma başarısı gösterdi.
Liverpool 3 kezle başı çekerken, Nottingham Forest, Aston Villa, Manchester United ve Chelsea birer kez mutlu sona ulaştı.
Bu arada, Liverpool, 2 şampiyonluğunu Alman ekipleri karşısında aldı. 1977'de Hamburg, 2001'de de Bayern Münih'i mağlup eden Liverpool, bu kupadaki en başarılı İngiliz temsilcisi oldu.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER