ÖNE ÇIKANLAR :
SPORTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Şubat 2014 Pazartesi 13:46

Şike davası UEFA'nın gündeminde

Şike davası UEFAnın gündeminde

Yargıtay'ın "şike davası" ile ilgili verdiği kararı, UEFA'nın son toplantısında ele aldındı


Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Asbaşkanı ve İtalya Futbol Federasyonu (FIGC) Başkanı Giancarlo Abete, Yargıtay'ın "şike davası" ile ilgili verdiği kararı, UEFA'nın son toplantısında ele aldıklarını söyledi.

İtalya'da futbol başta olmak üzere spor müsabakalarında şiddetin önlenmesi ve taraftarlarla iletişimin kuvvetlendirilmesini ele alan "Gioco di squadra (Takım oyunu)" etkinliğine katılan Abete, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

UEFA tarafından 2 sezon Avrupa kupalarından men edilen Fenerbahçe'nin, Yargıtay'ın verdiği son karar doğrultusunda yeniden ceza alıp almayacağı sorusuna Abete, "UEFA'nın sorumluluğu kendi organize ettiği şampiyonalar ve etkinlikler içindir. Bu sorun, UEFA'nın merkezinde yapılan son toplantıda ele alındı. UEFA, özerk federasyonun karar ve değerlendirmelerine maksimum saygı duyuyor. Fakat uluslararası boyutta yarışmalarda bir etki söz konusu olursa, tabii ki üzerine düşen görevi yapar” yanıtını verdi.

Ek ceza gerekip gerekmeyeceği konusunda değerlendirmenin ilgili kurumlar tarafından yapılacağının altını çizen Abete, Türkiye'de adaletle ilintili ortaya çıkan bu özel durumda, adli yargı ile spor organları arasında farklılık olduğunu kaydetti.

Statlardaki şiddet olayları

Giancarlo Abete, Türkiye'de şiddet olayları nedeniyle başvurulan "deplasman yasağı" uygulaması ile ilgili düşünceleri ise şöyle açıkladı:

"Art niyetli insanlar, spor müsabakalarını sansasyon yaratmak için kullanıyor. Taşkınlık yapmalarının arkasındaki neden tüm iletişim kanallarının takip ettiği spor müsabakaları gibi ortamlarda, statlarda çıkarılan olayların anında yankı buluyor olması. Spor müsabakalarında toplumun dikkatini çekmek daha kolay oluyor. Bu sadece futbolun sorunu değil, genel bir problem. Bunun eğitimi aile, okul ve sosyal çevreden başlıyor. Bu sorunu sadece futbolun çözmesi beklenemez."

UEFA Asbaşkanı, statların daha güvenli olması ve temiz futbol oynanması için kurallara saygılı olmak, taraftarlarla iş birliğini güçlendirmek ve eğitici etkinliklerde bulunmak gerektiğini dile getirdi.

"Standartlara uygun statlar, maça gidecek taraftar için kapsamlı eğitim ve diyalog imkanı olmalı" diyen Abete, sözlerini, "Güvenli ve keyifli maç izlemek için, olay çıkartacak, huzur bozacak kişileri uzak tutmalı. Kendi emelleri için statları mesken tutan insanlar bu alanlardan temizlenmeli. Karışık bir iş ama yapılabilir" şeklinde tamamladı. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER