ÖNE ÇIKANLAR :
SPORTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Aralık 2016 Perşembe 15:30

Ranieri ve Bilic "ateş hattı"nda

Ranieri ve Bilic "ateş hattı"nda

Premier Lig'de geçen sezona damga vuran Leicester City ve West Ham United, bu yıl küme düşme korkusunu yakından hissediyor İlk 14 haftada 13 puan toplayan son şampiyon Leicester City ile 12 puanlı West Ham United, küme düşme hattının hemen üstünde yer alıyor Şampiyonlukta büyük payı bulunan ve geçen sezon 14 haftada 14 gol atan Vardy, bu yıl iki kez rakip fileleri havalandırabildi Chelsea gibi şampiyonluktan bir sonraki sezonu ligde kötü geçiren Leicester City, Şampiyonlar Ligi'nde üç farklı


YUNUS KAYMAZ - İngiltere Premier Lig'de geçen sezona damga vuran Leicester City ve West Ham United, bu yıl engel olamadığı puan kayıplarıyla küme düşme korkusunu yakından hissediyor.

Dünyanın en zorlu liglerinden birine sahip İngiltere'de şampiyonluk turu atarak "peri masalı"nı gerçeği dönüştüren Claudio Ranieri'nin çalıştırdığı Leicester City ile Hırvat teknik adam Slaven Bilic yönetiminde tarihinin en iyi sezonlarından birini geçiren West Ham United, üçer galibiyet aldıkları bu sezonun ilk 14 haftalık bölümünde küme düşme hattının hemen üstünde yer alıyor.

Premier Lig'de geçen sezon tek mağlubiyet aldığı 14 haftada 29 puan toplayan ve Manchester City ile zirveyi paylaşan Leicester City, bu sezon aynı dönemde büyük takımlarla karşılaşınca puan kayıplarını engelleyemedi.

Mavi-beyazlı ekip, 132 yıllık tarihinin ilk ve tek şampiyonluğunu elde ettiği 2015-2016 sezonuna Sunderland ve West Ham United galibiyetleriyle başlarken 8 galibiyet ve 5 beraberlik aldığı ilk 14 haftadaki tek yenilgisini 5-2'lik skorla Arsenal'a karşı elde etti. Jamie Vardy'nin iki golüne Sanchez'in "hat-trick" ile yanıt verdiği bu mağlubiyet, Leicester City'nin 38 haftalık lig maratonunda sahasındaki tek yenilgisi oldu.

Bu sezon öncesinde Premier Lig ve Federasyon Kupası şampiyonlarını karşı karşıya getiren "Community Shield" maçında Jose Mourinho'nun teknik direktörlüğünü yaptığı Manchester United'a 2-1 yenilen Leicester City, lige de Hull City mağlubiyeti ve Arsenal beraberliğiyle başladı.

Dördüncü haftada Liverpool'a 4-1, altıncı haftada Manchester United'a 4-1, sekizinci haftada Chelsea'ye 3-0 yenilen Ranieri'nin öğrencileri, şu ana kadar 3 galibiyet, 4 beraberlik ve 7 yenilgi aldı. Leicester City, topladığı 13 puanla küme düşme hattındaki Sunderland ve Hull City'nin 2 puan üzerinde yer alıyor.

 

- Vardy'nin eski halinden eser yok

Cezayirli takım arkadaşı Riyad Mahrez ile birlikte şampiyonluğun mimarlarından olan Jamie Vardy, bu sezon attığı iki golle eski performansının çok uzağında kaldı.

Yaz transfer döneminin gözde isimlerinden Vardy, geçen sezon ilk 14 haftayı 14 golle geçerken, bu yıl ise sadece Swansea City ile Liverpool ağlarını havalandırdı. Şampiyonlar Ligi'nde tüm maçlarda forma giyen 29 yaşındaki Vardy, ilk kez çıktığı Avrupa arenasında da gol atma başarısını gösteremedi.

2014 yılının eylül-aralık ayları arasında 9 maçta gol atamayan 29 yaşındaki futbolcu, geçen yıl aynı dönemde 9 maçta 10 gol atarken, bu yıl yine form düşüklüğü yaşadı ve eylül-aralık ayları arasında 13 maçta skor üretemedi.

Şampiyon kadrosundan Kante'yi Chelsea'ye kaptıran Leicester City, 15 milyon sterline CSKA Moskova'dan Ahmed Musa'yı, 30 milyon sterline de Sporting Lisbon'dan Islam Slimani'yi renklerine bağladı.

Fransız futbolcu Kante'nin yokluğunu arayan mavi-beyazlı takımın yeni transferlerinden 24 yaşındaki Ahmed Musa ligde ve Avrupa'da 14, 28 yaşındaki Slimani ise 11 maçta forma giydi. İki futbolcu bu kulvarlarda toplam yedi kez rakip fileleri havalandırdı.

 

- Şampiyonlar Ligi'nde tablo çok farklı

Premier Lig'de taraftarlarına tat vermeyen Leicester City, tarihinde ilk kez boy gösterdiği UEFA Şampiyonlar Ligi'de ise tamamen farklı bir tablo ortaya koydu.

Gruplardaki ilk üç maçını kazanan ilk İngiliz takımı olmayı başaran İtalyan teknik adam Claudio Ranieri yönetimindeki Leicester City, ilk dört haftalık bölümde kalesini gole kapatmasıyla da turnuvanın tarihine geçti.

İlk 3 maçında rakip fileleri 5 kez havalandıran ve 9 puan toplayan Leicester City, Şampiyonlar Ligi'nde ilk üç maçını da kazanan ilk İngiliz temsilcisi oldu. Kupanın formatının değiştiği 2003-2004 sezonundan bu yana 39 takım ilk üç maçından galibiyetle ayrıldı.

Dördüncü hafta maçında Kopenhag ile deplasmanda golsüz eşitliği bozamayan Ranieri'nin yönetimindeki İngiliz ekibi, Danimarkalı file bekçisi Kasper Schmeichel'ın koruduğu kalesini gole kapatarak ilk dört haftada gol yemeyen ilk takım olarak farklı bir başarıya daha imza attı. Mavi-beyazlılar, "Devler Ligi"nde kalesinde ilk golü beşinci hafta maçında deplasmanda Club Brugge ile oynadıkları ve 2-1 kazandıkları mücadelede gördü.

Gruptaki son maçında Porto'ya konuk olan mavi-beyazlılar, Avrupa arenasındaki ilk mağlubiyetini farklı bir skorla aldı. İlk yarısını 3-0 geride kapattıkları maçta Portekiz temsilcisine 5-0 yenilen Leicester City, bu kez farklı bir ilke imza attı ve Şampiyonlar Ligi'nde en farklı mağlubiyeti alan İngiliz ekibi olarak tarihe geçti.

 

- Chelsea sendromu

Leicester City, 2014-2015 sezonunda Jose Mourinho ile şampiyon olan ve sonraki sezon ligde büyük çöküş yaşayan Chelsea ile benzer bir kaderi paylaşıyor.

Londra ekibi, son şampiyon unvanıyla başladığı 2015-2016 sezonunda 14 haftalık bölümü 4 galibiyet, 3 beraberlik ve 7 mağlubiyetle tamamlamış ve 15 puanla 14. sırada yer almıştı. Puan kayıplarının durdurulamaması üzerine başkent temsilcisi Portekizli teknik adamla aralık ayında yollarını ayırma kararı almıştı.

Leicester City gibi Avrupa arenasında lige göre daha iyi bir performans sergileyen başkent temsilcisi, UEFA Şampiyonlar Ligi G Grubu'nu 13 puanla lider tamamlamış ve ikinci turda Paris St Germain'e elenmişti.

 

- Bilic'in bu sezon tadı yok

İki yıl önce Beşiktaş'tan ayrılarak West Ham United ile kariyerinde yeni bir sayfa açan Hırvat teknik adam Slaven Bilic, 60 bin kişilik yeni stadında daha büyük başarılara imza atma umuduyla girdiği sezonda büyük hayal kırıklığı yaşıyor.

Geçen sezon ilk altı haftalık bölümde Arsenal'ı 2-0, Liverpool'u 3-0 ve Manchester City'i 2-1 yenerek dikkatleri üzerine çeken başkent temsilcisi, bu sezon 12 puanla küme düşme hattının 1 puan üzerinde yer alırken, ilk sezonunda taraftarın ve basının ilgi odağı haline gelen 48 yaşındaki Bilic, durduramadığı kötü gidiş nedeniyle giderek kredisini yitiriyor.

İlk altı haftada beş yenilgi alan ve tarihinin en kötü sezon başlangıcını yapan West Ham United, şu ana kadar yediği 29 golle de ligde Hull City ile birlikte en fazla kalesinde gol gören iki takımdan biri durumunda. Londra ekibi, 14 haftada rakip kaleleri 15 kez havalandırabildi.

Bir süredir basında çıkan Hırvat teknik adamın görevine son verileceği yönündeki haberleri yalanlayan kulüp yönetimi Bilic'e sahip çıktı. Hırvat teknik adam da görevde kalması halinde sezon sonunda West Ham United'ın yerinin çok daha farklı olacağı garantisini verdi.

 

- Olimpiyat Stadı uğur getirmedi

Premier Lig'deki ilk yılında West Ham United ile 35 bin kişilik Boleyn Ground'da beklentilerin üzerine çıkan Bilic, yaşanan şiddet olayları nedeniyle de gündeme gelen 60 bin kişilik Olimpiyat Stadı'nda şu ana kadar 6 puan kazanabildi.

2012 Londra Olimpiyatları için yapılan ve oyunlar sonrasında West Ham United'ın yeni evi olan başkentin doğusundaki statta yedi maça çıkan Bilic'in öğrencileri, Bournemouth ve Sunderland maçlarında 1-0'lık skorlarla galip geldi.

Sahasındaki Watford'a 4-2, Southampton'a 3-0 ve son olarak da Arsenal'a 5-1 gibi farklı bir skorla mağlup olan West Ham United, Middlesbrough ve Stoke City ile puanları paylaştı.

 

- Gökhan Töre beklentilerden uzak kaldı

Sezon başında West Ham United'a kiralanarak ikinci İngiltere macerasına yelken açan Gökhan Töre, ilk 11'e girmekte zorlandığı Londra ekibinde gol suskunluğunu henüz bozamadı.

Şu ana kadar oynadığı 8 maçta takımına beklenen katkıyı sağlayamayan milli futbolcu, son haftalarda ise sık sık tekrarlayan sakatlıklarının da etkisiyle sahalardan uzak kaldı. Milli futbolcunun devre arasında takımdan ayrılacağı da basına zaman zaman yansıdı.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER