Okmeydanı’nda yeniden hayata geçirilen Okçular Vakfı Spor ve Eğitim Merkezi, yarın açılacak.
Yaklaşık 550 yıl önce inşa edilen ve ilk spor kulüplerinden biri olan Okmeydanı’ndaki Okçular Tekkesi yeniden hayata geçirildi. Yaklaşık 18 bin metrekarelik bir alanda yeniden inşa edilen vakfın tesislerinde, uluslararası ölçülerde 480 koltuk tribünlü olimpik yarış sahası, sporcu soyunma ve dinlenme odaları, delegasyon ve hakem ofisleri, fitness salonu, kapalı alan ok atış sahası, ok ve yay imalat atölyesi, idari ofisler, VİP, toplantı ve konferans salonları, şadırvan, hünkar köşkleri, kütüphane, arşiv ve müze bulunuyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi protokolü ile Okmeydanı Spor ve Eğitim Vakfı’na devredilen modern Okçular Vakfı Spor ve Eğitim Merkezi’nde, 30 ülkeden 16 olimpik ve 33 geleneksel okçunun katılacağı Fetih Kupası yarın yapılacak.
Okçular Vakfı Spor ve Eğitim Merkezi’nin yarın yapılacağı açılış töreni öncesinde düzenlenen basın toplantısına, Okmeydanı Spor ve Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Haydar Ali Yıldız, Türkiye Okçuluk Federasyonu Başkanı Abdullah Topaloğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, vakfın mütevelli heyeti üyesi Bilal Erdoğan ve sporcular katıldı.
Basın toplantısında konuşan Haydar Ali Yıldız, yeniden inşa edilen vakıftan yüzyıllar boyunca Türk tarihinin en mahir okçularının yetiştiğini vurgulayarak, Heyecanımızın sebebi, bu kadim kültürün, modern hayatla birleşmesidir. Basın toplantısını düzenlediğimiz bu mekanda, yaklaşık 600 yıl önce tohumları atılmış bir fidanın nasıl bir çınara dönüştüğünü görmek bizim için mutlulukların en yücesi” şeklinde konuştu.
Yarın başlayacak Fetih Kupası’nda dünyanın en iyi okçularının yarışacağını anlatan Yıldız, Yarın, 30 ülkeden dünyanın en iyi 16 olimpik, 30 geleneksel okçu, Okmeydanı’nda ok atacak. Geleneksel ve olimpik sporcuların katılımıyla yapılan ilk okçuluk organizasyonu olan Fetih Kupası, yarın gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.
Türk okçuluğuna yetenekli gençleri kazandırmanın hesaplarını yaptıklarını aktaran Haydar Ali Yıldız, Yetenekli gençlerimizi keşfederek, olimpiyatlarda ülkemizi temsil edecek, şampiyon olacak sporcular yetiştirmek, vizyonumuzun en önemli parçalarından bir tanesi olacak. 2020 yılında İstanbul’da düzenlemeyi arzu ettiğimiz Olimpiyat Oyunları’nda şampiyon oyuncuları çıkaracağımızın sözünü şimdiden veriyorum” diye konuştu.
-Topaloğlu: Tesis, sporcuların yetişeceği bir mekan olacak”
Federasyon Başkanı Abdullah Topaloğlu, yapılan tesisle Türkiye’yi uluslararası arenada temsil edecek sporcuların yetişeceğini belirterek, Okçular Vakfı Spor ve Eğitim Merkezi’nin bu tesisi, dünyada Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edecek sporcuların yetişeceği bir mekan olacak. Bunun yanında dünya okçuluğunun Türkiye’de yapacağı etkinliklerinin de sayısı artacak. Bundan büyük organizasyonları yapabileceğimiz böyle bir alanımız yoktu. Bundan sonra dünya okçuluğunun kalbi İstanbul’da atacak. Bu tesisin Türk okçuluğuna hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Topaloğlu, Mersin’de 20-30 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek Akdeniz Oyunları’na toplamda 6 sporcuyla katılacaklarını aktararak, şöyle konuştu:
Akdeniz Oyunları’nda 3 erkek, 3 kadın sporcuyla yer alacağız. Organizasyona okçuluk alanında 17 ülke katılacak. Bu oyunlarda Fransa, İtalya ve İspanya’yla mücadele edeceğiz. Burada Türk takımı olarak 4 veya 5 madalya alacağımızı ümit ediyoruz. Bugüne kadar Türkiye, önceki Akdeniz Oyunları’ndan hep 4. veya 5. olarak çıktı. Bu kez diğer bütün federasyonlarla bu sırayı daha üstlere taşımak için çalışıyoruz. Akdeniz Oyunları’nın ülkemiz açısından çok başarılı sonuçlanacağını düşünüyorum.”
-Demircan: Vakıf binasını gravürler ve fotoğraflardan hareketle yeniden inşa ettik”
Belediye Başkan Ahmet Misbah Demircan, heyecanlı ve gururlu olduklarını vurgulayarak, Okmeydanı ve İstanbul açısından birçok güzelliği bir arada yaşadıklarını anlattı.
Demircan, Okmeydanı’nda inşa edilen vakıf binasının gravür ve fotoğraflardan esinlenilerek yapıldığının altını çizerek, Bu alanın üzerinde yüzlerce bina var. Bu binalarda yaşayan insanlar mağdur edilmeden kendilerine daireleri verildi ve alan tahliye edildi. Üzerindeki binalar kaldırıldıktan sonra elimizdeki gravürler ve fotoğraflardan hareketle, tarihi mekanda temelleri bulduk ve bu binayı yeniden inşa ettik. Bu yapı şekillendi. Hem anıtlar kurulumuz hem de Başbakanımızın hem de Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatlarıyla bu eser inşa edilirken tarihi misyona da sahip çıkıldı. Bugün mutlu bir sondayız. Biz, Okmeydanımıza, tarihimize, kültürümüze ve okçuluğumuza sahip çıkmış oluyoruz” şeklinde konuştu.
Vakfın mütevelli heyeti üyesi Bilal Erdoğan ise hayata geçirilen vakıfla okçuluk sporunun gelecek nesillere aktarılması için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
Burada böyle bir tarihi mekanın ihya edilmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Buna emeği geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Bey başta olmak üzere, Nusret Bayraktar Başkanımıza ve Sayın Başbakanımıza çok teşekkür ediyorum. Onlar, böyle bir yeri ihya ederken bizde de bir vazife verdiler. Buranın gelecek nesillere aktarılması, okçuluk sporunun yeniden bir yükselişe geçmesi ve ata sporumuz olmasına rağmen bugüne kadar ihmal ettiğimiz bu sürecin tersine çevrilmesi için bir görev ifa etmeye geldik. Bizler de bunun bundan sonraki nesillere aktarılması için üzerimize düşeni yapacağız. Buranın etrafı da kentsel dönüşümle ihya edildikten sonra burası İstanbul için çok daha önemli bir merkez olacak. Hem spor hem de gençlerimiz için yeni bir çekim merkezi olacak.”
Basın toplantısı, sporcular ve katılımcıların yer aldığı fotoğraf çekimi ile geleneksel okçuların yaptığı gösteriyle sona erdi.