ÖNE ÇIKANLAR :
SPORTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Eylül 2013 Pazar 00:55

İstanbul 2020'nin bütçesine yaklaşamıyordu

İstanbul 2020nin bütçesine yaklaşamıyordu

Türkiye'nin, İstanbul 2020 için ayırdığı bütçe ise Pekin'den sonra olimpiyatlara ayrılan en büyük kaynak olması fayda etmedi.


2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na evsahipliği yapacak Tokyo, 2 olimpiyat düzenlenen 4 kentten biri olacak.

Olimpiyatlara ilk kez 1940 yılında talip olan ve evsahipliğini kazanan Tokyo, 2. Dünya Savaşı nedeniyle bu oyunları düzenleme fırsatını bulamadı. Daha sonra 1960 Olimpiyatları için aday olan Tokyo, bu olimpiyatları ise Roma'ya kaptırdı.

İlk olimpiyat tecrübesini, 1964'de tadan ve yaz olimpiyatlarını düzenleyen ilk Asya kenti olan Tokyo, bir önceki adaylık dosyasını ise 2016 Olimpiyatları için teslim etti. Bu olimpiyatların evsahipliğini almayı başaramayan Japonya'nın başkenti, oyunları Rio de Janeiro'ya kaptırdı.

Olimpiyatlara 5. kez aday olan Tokyo, 2020 Olimpiyatları ile 2 olimpiyat düzenleyen Paris, Los Angeles ve Atina'dan sonra dördüncü kent olacak. Daha önce Japonya ise 4 kez olimpiyat düzenleyen ülke olarak tarihe geçecek. Japonya'nın Sapporo ve Nagano kentleri, 1972 ve 1998 Kış Olimpiyatları'na evsahipliği yapmıştı.
''Yarını keşfet'' sloganıyla yola çıkan Tokyo, sürekli gelişen dünyada küresel keşfi ve durmak bilmeyen yenilenmeyi bir araya getirmeyi taahhüt ediyor. Japon insanının benzersiz kültürü ve değerleri ile Tokyo kentinin coşkusunu ve küresel trendleri birleştirmeyi hedefleyen Tokyo 2020, yeni neslin gözünde olimpik değerleri güçlendirmeyi ve dünya çapında daha fazla genci sporla tanıştırmayı garanti ediyor.

Japonya'nın geleneksel sakura (kiraz) ağacının çiçekleriyle bezeli bir çelenkten esinlenerek tasarlanan Tokyo 2020 logosu, tek bir dünyayı sembolize ediyor. Japon öğrenci Ai Shimamine tarafından tasarlanan logo, dünya çapında dostluğa ve barışa vurgu yapıyor.

Tokyo halkının olimpiyatlara desteği, ilk açıklamaya göre yüzde 70 idi. Ancak geçen ay sonunda Tokyo Hükümeti'nin yaptırdığı ankete göre bu oran, yüzde 92'ye yükseldi. Madrid'de halk desteği yüzde 76, İstanbul ise yüzde 83 olarak öne çıkmıştı.

İSTANBUL 2020'NİN BÜTÇESİNE YAKLAŞAMIYORDU

Ekonomide yeni bir yapılanmaya giden Tokyo, 2020 Olimpiyatları için sadece 4,9 milyar dolarlık bir kaynak ayırdı. Tokyo'nun bütçesinin, devlet ve özel sektörün biraraya gelmesiyle 19,2 milyar dolara çıkan İstanbul'un bütçesinin neredeyse 3'te 1'i olması dikkati çekiyor.

Londra, geçen yaz düzenlediği olimpiyatlara 3,8 milyar dolar harcamış, Çin ise özellikle şaşalı açılış ve kapanış törenleriyle zihinlerde yer eden 2008 Pekin Olimpiyatları için 43 milyar dolar harcama yaparak olimpiyat tarihinde bir rekora imza atmıştı. Türkiye'nin, İstanbul 2020 için ayırdığı bütçe ise Pekin'den sonra olimpiyatlara ayrılan en büyük kaynak oldu.

Tokyo, son aylarda bütçesinde bazı artışlar gerçekleştirmek için harekete geçti. Bu hedef doğrultusunda yeni sponsor arayışlarına giren Tokyo'nun, giyim sektöründeki en önemli kuruluşlarından biri olan AOKI Holding ile anlaştığı belirtiliyor. ABD'li ünlü şarkıcı Lady Gaga'nın kostümlerini üreten, Japonya'nın önde gelen moda tasarımcılarından Junko Shimada'nın, Lozan'da ve Buenos Aires'te sunum yapacak Tokyo 2020 ekibinin giysilerini tasarlayacağı ileri sürülüyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER