ÖNE ÇIKANLAR :
SPORTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Kasım 2013 Cumartesi 15:52

Fenerbahçe'de kritik saatler

Fenerbahçede kritik saatler

Fenerbahçe'nin başkanının belirleneceği seçimli olağanüstü genel kurul toplantısında ilk oy sonuçları açıklanıyor.


Fenerbahçe Kulübü Seçimli Olağanüstü Genel Kurulu'nda birinci günün sonuna gelindi. Ülker Sports Arena'da başlayan ilk günde başkan adayları üyelere birer konuşma yaptı.

BAŞKANLIK SEÇİMİ YARIN

Sarı - lacivertli kulübün başkanlık seçimi yarın yapılacak. Oy verme işlemleri yarın saat 10.00'da başlayacak ve saat 17.00'de de sona erecek.

Bugün yapılan oylama sonunda Hulusi Belgü'nün başkan adaylığı düşerken, Aziz Yıldırım, Mehmet Ali Aydınlar ve Yamen Uzun yarın başkanlık için yarışacak.


Fenerbahçe'de Başkan Aziz Yıldırım, yöneticilerden İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu'nun kötü şöhret sahibi olmadıkları kabul edildi.

Ülker Sports Arena'da gerçekleştirilen seçimli genel kurul toplantısının 10. maddesinde 'Kötü şöhret' oylaması da yapıldı. Oylama ile ilgili yapılan açıklamada;

"İstanbul Anadolu 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2013/369 esas sayılı dosyası tahtında Recep Özcan tarafından açılan davada mahkeme 24.06.2013 tarihli ara kararı ile başkan Aziz Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri İlhan Yüksel Ekşioğlu ve Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun 'Kötü Şöhret Sahibi' olup olmadıkları yönünde araştırılması gereken bir hukuki delil ve belirsizlik oluştuğundan bahisle, araştırma süresince bu kişilerin kulüp üyelikleri sebebiyle bulundukları görevlerinden uzaklaştırılmalarına karar verilmiş, bilahare aynı mahkeme bu kararın Fenerbahçe Spor Kulübü Tüzüğünün 6 ve 16. maddeleri kapsamında değerlendirilmek, üzere en kısa sürede olağanüstü genel kurula gidilmesi kaydıyla kaldırılmış olup, anılan mahkeme kararlarına uygun şekilde adı geçen üyelerin üyelik durumlarının görüşülmesi ve değerlendirilmesi." şeklinde oluşturuldu.

Yapılan oylama sonucunda üç ismin kötü şöhret sahibi olmadıkları oy birliği ile kabul edildi. Bu arada Aziz Yıldırım'ın oylaması sırasında ise kısa süreli gerginlik yaşandı. Bunun üzerine Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük "Diğer başkan adayları da olumlu oy kullandı." dedi.

MOSTUROĞLU: ŞAMPİYONLUKLARIMIZ LEKESİZ VE TEMİZDİR

Oylama öncesinde kürsüye gelerek kısa bir konuşma yapan Asbaşkanlardan Şekip Mosturoğlu, "Burada 3 Temmuz'da yaşadıklarımız oylanacak. 3 Temmuz kararlarını Fenerbahçe ailesi vicdanen kabul görmediğini düşünüyorum. Biz ilk günden beri suçsuz olduğumuzu vicdanen rahat olduğumuzu ifade ettik. Böyle bir gündem maddesi ile burada olduğum için üzgünüm. 2010-2011 şampiyonu Fenerbahçe'dir. Bu gerçek asla değişmez. Tüm şampiyonluklar alın teriyle kazanılmıştır. Şampiyonlukların hepsi lekesiz ve temizdir." diye konuştu.

Yöneticilerden İlhan Ekşioğlu ise yaptığı açıklamada, "Yaşanan sürece dair çok fazla şey kalmadı. Söylenmesi gereken her şey söylendi. Birazdan hakkımda ve başkanım hakkında bir oylama yapılacak. İlhan Ekşioğlu'nun kötü şöhret sahibi olup olmadığı olacak." diyerek, şunları söyledi:

"3 Temmuz 2011 tarihinden itibaren gerek emniyet gerek mahkeme kararları dahil benim ve ailem için en önemli oylama bu oylama olacak. Bu oylama 3 Temmuz tarihinden itibaren bize yapılan linç kampanyasına en büyük yanıt olacak. Bu oylamayı olmayan silahlar paralar uydurma kaçma hikayeleriyle kirletilmeye çalışılan bizlere çocuklarımıza en önemlisi Fenerbahçe'mize karşı yürütülen bu kampanyanın ilk ve tek oylaması olduğu için çok önemsiyorum.

Unutmayın ki burada oylanan Fenerbahçe'nin manevi şahsiyetidir. Ben ve arkadaşlarım değildir. Ve sizlerin bize bu süreci yaşatanların ve bunlara çanak tutan ve yardım eden sözde Fenerbahçelileri asla affetmeyeceğinizi ve asla unutmayacağınızı biliyorum. Bu seçimde kazanın Fenerbahçe ve en önemlisi cumhuriyetimizin olması dileğiyle hepinizi selamlıyorum."

Aziz Yıldırım'a dava açan Recep Özcan'ın ihracının tekrardan Disiplin Kurulu'nda görüşülmesi reddedildi.

Başkan adayı olan Hulusi Belgü hakkındaki 'geçici ihraç' kararının kaldırılması reddedildi. Bu kararın ardından salonda büyük bir uğultu oluştu. FBTV bir süre yayının sesini kesti. Oluşan tepkiler sonucu tekrar oylama yapıldı. Ancak sonuç değişmedi.

Ülker Sports Arena'da gerçekleştirilen genel kurul, Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Abdullah Kiğılı tarafından açıldı. Gündemin ilk maddesi gereği Kongre Divan Başkanlığı seçimi yapılırken, verilen tek önergeyle, Vefa Küçük başkanlığındaki kurul, oybirliğiyle seçildi.

Seçimin ardından bir konuşma yapan Küçük, Fenerbahçe'nin kongreden daha da güçlenerek çıkmasını temenni ederek, "İnşallah iki gün sürecek kongre, kulübümüze yakışır bir intizam içinde geçer. Kongremizin, tarafsız, sakin, adil şekilde geçmesi için elimizden gelen bütün gayreti sarf edeceeğiz. Aynı gayreti adaylarımızdan ve sizlerden de beklediğimi ifade etmek istiyorum" dedi.

Mevcut başkan Aziz Yıldırım, kongrenin başlangıç saati olan 10.30'da salona girerken, diğer adaylardan Mehmet Ali Aydınlar, başlangıca 5 dakika kala 15 korumasıyla geldi.

Aziz Yıldırım, içeri girdiğinde salondaki üyelerin büyük bölümü alkışlarla tezahüratlar yaptı. Kongre üyelerini selamlayan Yıldırım, daha sonra yönetim kurulu üyeleriyle beraber yönetim masasına oturdu. Yıldırım ve yönetim kurulu üyesi Mithat Yenigün, masa üzerinde bulunan Süper Lig 2010-2011 sezonu şampiyonluk kupasını beraber tutarak masanın önüne koydular.

"İYİ Kİ DOĞDUN BAŞKAN" TEZAHÜRATLARI

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, bugün 61 yaşına giren başkan Aziz Yıldırım için salondan sürpriz bir doğum günü kutlaması yapıldı.

Kongre üyelerinin bazıları bir anda "İyi ki doğdun başkan" şeklinde tempo tutarken, Yıldırım, bu sürpriz karşısında ayağa kalkıp üyeleri selamladı.

KUPA MASADA

Fenerbahçe Futbol Takımı'nın sonrasında "3 Temmuz" süreci yaşanan 2010-2011 sezonunda elde ettiği Süper Lig şampiyonluğunun kupası yönetim kurulu masasına konuldu.

Diğer genel kurullarda olduğu gibi kongre salonunda başkanlık divanının önüne sarı-lacivertli takımların bütün branşlarda kazandığı kupalar sergilenirken, 2010-2011 şampiyonluk kupası yönetim masasında yer aldı.

Kongreye gelenlere salona girişte Aziz Yıldırım döneminde yapılan tesisler, alınan sportif başarılar ve ekonomik atılımların yer aldığı kitapçığın yanı sıra, gazeteci Yılmaz Özdil'in "Fenerbahçeli olsam" başlıklı yazısı dağıtıldı.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Kongre için Ülker Sports Arena'nın girişinde ve içinde geniş güvenlik tedbirleri uygulandı. Çok sayıda çevik kuvvet aracı salonun yakınında konuşlanıp çevrede önlemler alırken, kongre üyesi kartı bulunmayanlar salona alınmadı. Başkasının kartlarıyla girmek isteyenlerde tespit edilip engellendi.

MEDYANIN İLGİSİ BÜYÜK

Önceki günlerde, başkan adayları Aziz Yıldırım ve Mehmet Ali Aydınlar arasında sert atışmaların yaşanmasıyla gerginliği artan kongreye medyanın ilgisi büyük oldu. Çok sayıda basın mensubu, kongrede yaşananları haberleştirmek için salonda kendilerine ayrılan yerde hazır bulundu. Sarı-lacivertli kulüpten dün yapılan açıklamada, başvuruda bulunan toplam 214 medya mensubunun akreditasyonunun gerçekleştirildiği bildirilmişti.

STATTAN ARENA'YA SERVİS

Fenerbahçe Kulübü, olağanüstü seçimli genel kurul için üyelere ulaşım kolaylığı sağlayarak Ataşehir'deki Ülker Sports Arena'ya ring seferleri yaptırdı. Bu sabah saat 08.30'da başlayan seferlerin, oy verme işleminin yapılacağı yarın da aynı saatten itibaren gerçekleştirileceği bildirildi.

"GERÇEK BORÇ 463 MİLYON LİRA"

Fenerbahçe Kulübü'nün seçimli olağanüstü genel kurul toplantısında denetim kurulu, kulüp yönetim kurulunun faaliyet ve hesaplarından dolayı ibra edilmesini önerdi.

Ülker Sports Arena'daki kongrede Kongre Divan Başkanı Vefa Küçük, yönetim kurulunun faaliyet raporunu üyelere gönderdiği için yeniden okunmasını istemediğini belirterek, faaliyet raporunun okunup okunmamasını üyelerin oylarına sundu. Oylama sonucunda yönetim kurulu faaliyet raporunun okunmaması kabul edildi.

Oylamanın ardından denetim kurulu raporunu kurul üyesi Sadettin Nalbantoğlu okudu. Nalbantoğlu, Fenerbahçe Spor Külübü Derneği'nin 01.01.2013 ile 31.08.20113 tarihleri arasındaki toplam gelirlerinin 89 milyon 416 bin 110 lira 14 kuruş, toplam giderlerin 152 milyon 344 bin 458 lira 79 kuruş olduğu ve 62 milyon 928 bin 348 lira 65 kuruş gider fazlası oluştuğunu açıkladı.

Nalbantoğlu, söz konusu dönemi kapsayan raporlarında bilanço ve gelir-gider tablolarının defter kayıtlarıyla uyum içinde olduğunun tespit edildiğini belirterek, "Bahse konu dönem için yönetim kurulunun faaliyet ve hesaplarından dolayı ibra edilmesi yönündeki önerimizi genel kurulumuzun taktirlerine arz ediriz" dedi.

TAHİR PEREK'İN AÇIKLAMASI

Kulüp asbaşkanı Tahir Perek, denetim kurulu raporunun okunmasının ardından kürsüye gelerek, kulübün borçlarıyla ilgili açıklamalar yaptı.

Perek, son zamanlarda kulübün borçları hakkında çok çelişkili ve yüksek rakamlardan bahsedildiğini, gerçek borcun bahsedilen rakamlar gibi olmadığını söyledi.

Fenerbahçe'nin borcunun 800 milyon lira olarak göründüğünü, ancak Fenerbahçe Kulübü Derneği'nin borcunun 165 milyon lira, Fenerbahçe Futbol AŞ'nin ise 397 milyon lira olmak üzere toplam kulübün borcunun 562 milyon lira olduğunu kaydeden Tahir Perek, "Şu anda 100 milyon civarında hazır varlıklar var. Kulübün gerçek borcu 463 milyon liradır" diye konuştu.

Perek, uzun vadeli borçlardaki yaklaşık 340 milyon bedelin borçla alakası olmadığını ileri sürerek, "Migros tribün, Ülker de Arena yapmış, bunları bize fatura ediyor. Bu para ödenecek değildir. Nasıl kapanacak. Migros tribünü Migros'a ve Arena'yı da Ülker'e kiralamış durumdayız. Kira gelirlerini bu borçlardan tenzil ediliyor" diye konuştu.

Kulübün, Fenerbahçe Futbol AŞ'ye borcunun 204 milyon lira olduğunu aktaran Perek, bu borcun karşılığında değeri yaklaşık 300 milyon lira olan Fenerium'un hisselerini devretmeyi düşündüklerini ifade etti.

Tahir Perek, maddi duran varlıkların ise 756 milyon lira olduğunu kaydetti.

Bu arada, kısa bir süre önce başkan Aziz Yıldırım ile ters düşen genel sekreter Talat Yılmaz, yönetim kurulu masasında bulunmadı.

"BİZİ KİMSE YIKAMAZ"

Fenerbahçe eski başkanı Ali Şen bir konuşma yaptı. İşte Şen'in açıklamaları:

"Hepinize en derin saygılarımı sunuyorum. Bütün gündem Fenerbahçe. Her yerde bizim kulübümüzün kongre yaptığı 75 milyona iletiyorlar. Ne kadar büyük bir kulübüz ki bir genel başkan 1-2 TV verirken Ali Koç konuşuyor, Aziz Yıldırım konuşuyor, Mehmet Ali Aydınlar konuşuyor... Her yerde yayınlanıyor. Bütün başkanlar, yöneticiler, emek sarfedenler kulübü öyle bir noktaya getirmiş ki Fenerbahçe ile yatıp kalkan insanlar dolu. Ne mutlu ki böyle bir birlik beraberliğe sahibiz. Bizi hiç kimse yıkamaz. Bundan gurur duyuyorum. Saray gibi bir yerde kongre yapıyoruz. Tüylerim diken diken oldu. İlk yeşil saha yapan kulüptük. Hizmetler saymakla bitmez. Aziz Yıldırım'ın yaptıklarını saymakla bitmez. Bütün adaylar daha iyi duruma getirmek için burada. Bu Fenerbahçe aşkıdır. Evinde oturmak, keyif yapmak dünyanın en kolay işi. Ama öyle değil, kulübü yükseltmek için çalışıyorlar. Herkese teker teker teşekkür ediyorum. Yeni jenerasyonu görüyorum. Geleceğimizin ne kadar daha büyüyeceğini görüyorum. Gelecekten kesin eminim. Eskiden 3-4 saat divan başkanı seçimi olurdu. Bir kelime ile seçildi bugün. "

GENEL KURUL GÜNDEMİ

Kulüp için gerekli görülen her türlü gayrimenkul yatırımlarının yapılması, gayrimenkul satın alınması, satılması, satın alma için her türlü kredinin temini, buna ilişkin işlemlerin ifası, ipotek, intifa irtifak hakkı ve yasalarda belirlenmiş her türlü ayni hak tesisi ile şirketler, ticari işletmeler kurulması, kurulmuş şirketlere ortak olunması, gayrimenkul yatırım ortaklarının kurulması, kulübe bağlı şirketler lehine ipotek tesisi hususlarında yeni oluşacak yönetim kuruluna yetki verilmesi için oylama yapılacak.

'KÖTÜ ŞÖHRET' OYLAMASI

Türkiye Futbol Federasyonu delegeleri ile özerk federasyonların delegelerinin seçimi ve sair konularda yeni oluşacak yönetim kuruluna yetki verilmesi için yapılacak oylamadan sonra, mevcut başkan Aziz Yıldırım ve yöneticiler İlhan Ekşioğlu ile Şekip Mosturoğlu'nun durumunu ilgilendiren 10. maddeye geçilecek.

Gündemin 10. maddesi, "İstanbul Anadolu 5. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2013/369 esas sayılı dosyası tahtında Recep Özcan tarafından açılan davada mahkeme 24.06.2013 tarihli ara kararı ile başkan Sayın Aziz Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri Sayın İlhan Yüksel Ekşioğlu ve Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun 'Kötü Şöhret Sahibi' olup olmadıkları yönünde araştırılması gereken bir hukuki delil ve belirsizlik oluştuğundan bahisle, araştırma süresince bu kişilerin kulüp üyelikleri sebebiyle bulundukları görevlerinden uzaklaştırılmalarına karar verilmiş, bilahare aynı mahkeme bu kararın Fenerbahçe Spor Kulübü Tüzüğünün 6 ve 16. maddeleri kapsamında değerlendirilmek, üzere en kısa sürede olağanüstü genel kurula gidilmesi kaydıyla kaldırılmış olup, anılan mahkeme kararlarına uygun şekilde adı geçen üyelerin üyelik durumlarının görüşülmesi ve değerlendirilmesi" şeklinde oluşturuldu.

Yönetim kurulunun bütçe arttırımı ve ek bütçe konusunda tavsiye talebinin görüşülmesinin ardından, başvuruları üzerine, ihraç ve geçici ihraç kararı bulunan kulüp üyelerinin talepleri oylamaya sunulacak.

O İSİMLER İÇİN OYLAMA YAPILACAK

Tüzüğün 66/B maddesi kapsamında kulüp üyeliğinden ihraç edilen Recep Özcan'ın, Abdulkerim Turan Kerimoğlu'nun ve Sinan Onaran'ın, ihraç kararının bir kere daha disiplin kurulunda görüşülmesi yönündeki taleplerinin, kabul veya reddi için oylama yapılacak.

Başkan adaylığını açıklayan, geçici ihraç cezası bulunan eski yönetici Hulusi Belgü'nün, ihraç kararının kaldırılması yönündeki talebin kabul veya reddi de üyelerin oylarına sunulacak.

Toplantıda, oylamalardan sonra başkan ve yönetim kurulu seçiminde sandıklarda görev alacaklar belirlenecek. Kongrenin ikinci gününde ise başkanlık seçimi ile yönetim kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER