ÖNE ÇIKANLAR :
SPORTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2013 Çarşamba 10:53

Beşiktaş tur peşinde

Beşiktaş tur peşinde

Siyah-beyazlılar, Tromsö'yü eleyerek, UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalmayı hedefliyor. Beşiktaş, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda ilk kez Avrupa kupası maçına çıkacak


Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi play-off turu rövanşında  yarın İstanbul'da Norveç temsilcisi Tromsö ile karşılaşacak.  Atatürk Olimpiyat Stadı'nda saat 20.30'da başlayacak karşılaşmayı  Polonya Futbol Federasyonu'ndan Marcin Borski yönetecek. 
 
Borski'nin yardımcılıklarını Rafal Rostkowski ve Sebastian Mucha  yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi ise Daniel Stefanski. 
 
Hedef, gruplara kalmak 
 
Tromsö'de rakibine 2-1 mağlup olan Beşiktaş, evinde oynayacağı maçı  kazanarak, UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalmayı hedefliyor. 
 
Siyah-beyazlılara Tromsö karşısında turu geçmek için 1-0'lık galibiyet  yetiyor.  "Kara Kartallar", turu geçmeleri halinde, adı değiştikten sonra 3. kez  UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalacak. 
 
Atatürk Olimpiyat Stadı'nda ilk Avrupa maçı 
 
Beşiktaş, tarihinde ilk kez Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Avrupa kupası  maçına çıkacak. 
 
BJK İnönü Stadı'nın yıkılarak yeniden yapımı sırasında bu sezon Avrupa  kupası ve derbi maçları Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynama kararı alan  siyah-beyazlılar, Tromsö maçıyla bu stattaki ilk UEFA Avrupa Ligi karşılaşmasını  oynayacak. 
 
530 gün sonra İstanbul'da Avrupa maçı 
 
"Kara Kartallar", Tromsö maçıyla 530 gün sonra İstanbul'da Avrupa  kupası karşılaşmasına çıktı. 
 
UEFA tarafından verilen ceza nedeniyle geçen sezon Avrupa kupalarına  katılamayan siyah-beyazlılar, Avrupa kupalarında sahasındaki son maçını 15 Mart  2012'de İspanya'nın Atletico Madrid takımıyla oynadı ve 3-1 kaybetti. 
 
Muhtemel 11 
 
Beşiktaş'ın,  Tromsö maçına şu muhtemel 11 ile çıkması bekleniyor: 
 
Tolga Zengin, Serdar Kurtuluş, Sivok, Escude, Ersan Adem Gülüm, Gökhan  Töre, Hutchinson, Veli Kavlak, Fernandes, Olcay Şahan, Almeida. 
 
Beşiktaş, Norveç'in Tromsö takımıyla yarın İstanbul'da  yapacağı UEFA Avrupa Ligi play-off turu rövanş maçıyla birlikte, Avrupa  kupalarında 164. karşılaşmasına çıkacak. 
 
164.MAÇ
  
Siyah-beyazlılar, bugüne dek Avrupa kupalarında yaptığı 163 maçtan  59'unu kazanıp, 30'unda berabere kalırken, 74 müsabakada ise rakiplerine yenildi. 
 
Avrupa arenasında bugüne kadar rakip fileleri toplam 203 kez  havalandıran "Kara Kartallar", kalesinde ise 240 gol gördü. 
 
Beşiktaş, 1959 yılında başlayan Avrupa kupaları serüveninde Türkiye'yi  15 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi, 7 kez Avrupa  Kupa Galipleri Kupası, 12 kez de UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi'nde temsil etti. 
 
UEFA'da 79 maç 
 
Beşiktaş, UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi'nde bugüne kadar 79 maç  yaptı. 
 
Siyah-beyazlılar, geride kalan 79 maçta 35 galibiyet, 14 beraberlik,  30 da mağlubiyet aldı. 
 
Beşiktaş, "Kupa 2"de toplam 123 gol atarken, 101 de gol yedi. 
 
Avrupa mesaisi 
 
Beşiktaş'ın, Avrupa kupalarında yaptığı maçların performans tablosu  şöyle:   
 
   
Hükmen galibiyetler 
 
Beşiktaş'ın, haberde değerlendirmeye alınmayan, Avrupa kupalarında  hükmen galibiyetleri de bulunuyor. 
 
Siyah-beyazlılar, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1958-1959  sezonunda Yunanistan'ın Olympiakos, 1986-1987 sezonunda da Kıbrıs Rum Kesimi'nin  APOEL takımlarının sahaya çıkmamaları üzerine hükmen galip ilan edilerek, tur  atlamıştı. 
 
İki kez çeyrek finale çıktı 
 
Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en büyük başarısı iki kez çeyrek  finale yükselme oldu. 
 
Siyah-beyazlılar, 1986-87 sezonunda o dönemdeki adıyla Avrupa Şampiyon  Kulüpler Kupası'nda çeyrek finale çıkma başarısı gösterirken, 2002-03 sezonunda  da UEFA Kupası'nda aynı başarıyı yakaladı. 
 
En farklı skorlu galibiyeti Saraybosna'ya karşı 
 
   
Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı skorlu galibiyetini Bosna  Hersek takımı Saraybosna karşısında elde etti. 
 
Siyah-beyazlılar, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 1. tur rövanş  maçında deplasmanda Bosna Hersek'in Saraybosna takımını 5-0 yenerek alırken,  2011-2012 sezonunda da UEFA Avrupa Ligi'nde grubun ilk maçında İsrail'in Maccabi  Tel Aviv ekibini 5-1 mağlup ederek farklı galibiyetlerden birine daha imza attı. 
 
En farklı skorlu yenilgi Liverpool'dan 
 
Beşiktaş, Avrupa kupaları tarihinde en farklı skorlu yenilgiyi ise  İngilizler'in dünyaca ünlü takımı Liverpool'dan aldı. 
 
Siyah-beyazlılar, 2007-2008 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu  maçında deplasmanda Liverpool'a 8-0'lık skorla yenildi. Bu sonuç, hem Beşiktaş,  hem de UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin en farklı skorlu maçı olarak kayıtlara  geçti. Beşiktaş, daha önceki en farklı skorlu yenilgisini yine bir İngiliz  ekibine karşı, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yaşamıştı. Siyah-beyazlılar, 2000-2001  sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi H Grubu'nda deplasmanda Leeds United'a 6-0  yenilmişti. 
 
En golcüsü Oktay Derelioğlu 
 
Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcusu Oktay Derelioğlu. 
 
Siyah-beyazlı formayı giydiği dönemlerde Avrupa arenasında takımına  toplam 14 gol kazandıran Oktay'ı, 12 golle Brezilyalı Bobo izliyor. 
 
 Beşiktaş'ta ayrıca, 9 golle Daniel Gabriel Pancu, 7 golle Mehmet  Özdilek ve Ricardo Quaresma, 6'şar golle de Feyyaz Uçar ve Metin Tekin Avrupa  kupalarının en golcüleri olarak sıralanıyor. 
 
 
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER