ÖNE ÇIKANLAR :
SPORTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Kasım 2014 Perşembe 12:06

Bakan'dan Galatasaray'a kötü haber

Bakandan Galatasaraya kötü haber

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “UEFA, Galatasaray’a taraftarının tutumundan dolayı nasıl ceza verecek bilmiyoruz ama ceza alacağı kesin" dedi.


Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TRT Spor’da yayınlanan ’Spor Stüdyosu’ programında spor gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Dortmund’a Signal Iduna Park’da 4-1 yenilen Galatasaray’ın, beklenilen performansı sergileyemediğini dile getiren Bakan Kılıç, sarı-kırmızılı ekibin UEFA Avrupa Ligi’nde yoluna devam etmesini temenni etti.

“CEZA ALACAĞI KESİN”

Toplantılar nedeniyle maçın bazı bölümlerini izleyebildiğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, "Televizyonu ikinci kez açtığımda hakemi soyunma odasına yürürken gördüm ve şaşırdım. Ne oluyor dedim. Sonra görüntüleri görünce anladık, meşaleler atılmış. Futbolu konuşmak istiyoruz. Ortaya konan tutum neredeyse maçı tatil edilmesi noktasına götürdü. UEFA, Galatasaray’a taraftarının tutumundan dolayı nasıl ceza verecek bilmiyoruz ama ceza alacağı kesin" diye konuştu.

“BİR GRUBUN ÇIKARDIĞI OLAY GENEL OLARAK BÜTÜN TARAFTARI, ÜLKEYİ ETKİLİYOR”

Bakan Çağatay Kılıç, maç sonrası Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat’ın, ‘Belki UEFA bizi men edebilir’ şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine ise, "Bu durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Bunu iyi analiz etmemiz lazım. Kendi liglerimizdeki durumu da. Ondan dolayı bazı önlemler alıyoruz. Bütün spor dünyası ortak bir şekilde bunların karşısında durmalı. Şampiyonlar Ligi, dünyada yoğun takibi olan organizasyon. Bir grubun çıkardığı olay genel olarak bütün taraftarı, ülkeyi etkiliyor” dedi.

“TRİBÜN ŞİDDETİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Tribün şiddetinin önüne geçilmesi konusunda kulüp yöneticilerinin sorumluluk içinde hareket etmesi gerektiğini belirten Bakan Kılıç, "Yapılan açıklamalar, karşılıklı söylenen sözlerin olaylarda etkisi var. Farklı konular üzerinden sürekli birbirine karşı bir söylem geliştirildiğini, sportif başarıyla ilgisi olmayan konularda konuşulduğunu görüyoruz. Bunların yapılmaması lazım" diye konuştu.

“SPORCULARIN SORUMLULUKLARI VAR”

’Futboldaki başarı neden düşüyor’ sorusunun sorulması gerektiğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, "Burada sporcuların da kişisel sorumlukları var. Biz siyasiler nasıl göz önündeysek, onlar da göz önünde. Tribündeki taraftarların bazıları, futbolcuların sahada yaptıkları olumsuz hareketlerden etkileniyor ve bu sefer onlar da yapmaya başlıyor. Bu bir döngü, etkileşim. Etkileşimden kastım olumsuz tezahürat gibi şeyler. Yoksa şiddetin, sahaya girmenin, fiziki müdahalenin bahanesi yok. Bunları kabullenirsek başarıya ulaşırız. Başkasını suçlamakla olmaz, bunun oturulup konuşulması lazım, bundan da sorumlu olan kurumlar bellidir" ifadelerini kullandı.

“ŞİDDETTE DÜŞÜŞ VAR”

Bakan Kılıç, Türkiye’de sporda şiddet olaylarında düşüş yaşandığını söyleyerek, "Güvenliğin sağlanması anlamında baktık ki özel güvenlikler yetersiz kalıyor, emniyet güçlerinin tekrar güvenliği sağlamakla görevlendirilmesi konusunda tereddütümüz yok" dedi.

“FİYAT POLİTİKASI FARKLI OLSA TRİBÜNLER DOLABİLİRDİ"

Bakan Çağatay Kılıç, şiddet olaylarının azalmasını, Passolig ve şike nedeniyle taraftar sayısının azalmasına bağlayan yorumlar olduğunun hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi:

"Sayının azalmasında sahadaki futbol veya takımların durumunun etken olduğunu biliyoruz. Bakın TT Arena’nın kapasitesi 52 bin 500. Geçen sene e-bilet uygulamasının olmadığı Galatasaray - Fenerbahçe derbisinde satılan resmi bilet sayısı 47 bin. E-biletin devrede olduğu bu yılki Galatasaray - Fenerbahçe maçında satılan bilet sayısı ise 37 bin 500. Görüntülere bakıldığında en yoğun seyircinin olduğu kale arkaları dolu. Satılan toplam e-bilet sayısının 475 bini geçtiğini görüyoruz. Genel olarak bakarsak bilet fiyatlarındaki yükseliş, statlardaki boşlukla ilgili gözardı edilemez bir etken. Fiyat politikası farklı olsa tribünler dolabilirdi."

“İNGİLTERE’DE OLSA STADA GİREMEZ”

Türkiye’de ’Sinema ve tiyatroda taşkınlık çıkarmam ama statta böyle bir hakkım var’ algısının değişmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Çağatay Kılıç, "Yurt dışından örnek verirsek, İngiltere’de stattaki herhangi bir olumsuz davranışı yüzünden ceza alan kişi, bir daha stada giremez. Daha da ötesi listeye girmiş holiganlar, milli takım maça çıkınca karakola gidip imza atmak zorundadır. Passolig uygulamasının amacı, statlara gelenlerin güvenlik ve huzurunun sağlanmasıdır. Eskiden kızlarım ve eşimle maça gidemiyordum. TFF ve ihaleyi kazanan şirketle karşılıklı çalışarak çözülebilecek sorunlar olabilir ama genel olarak iyiye gidiş var" şeklinde konuştu.

"SPORUMUZUN FİNANSMANI İÇİN ELEKTRONİK BİLETİN CİDDİ GETİRİSİ VAR"

E-bilet uygulamasının kulüplere finansal açıdan büyük katkısı olduğunu ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, "Ben bunu fazla dillendirmek istemiyorum ama bakın, sporumuzun finansmanı için de elektronik biletin ciddi getirisi var. Kaçak yok, biletinizi aldığınızda bunun yüzde 48’i doğrudan kulübün kasasına gidiyor. Bilet alışverişinin sonucunda kulübünüze doğrudan destek oluyorsunuz" açıklamasında bulundu.
 

KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER