ÖNE ÇIKANLAR :
SPORTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Haziran 2014 Perşembe 17:23

Aziz Yıldırım: Şikeyi Türkiye'ye getiren...

Aziz Yıldırım: Şikeyi Türkiyeye getiren...

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım sert konuştu.


Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Basın Sözcüsü Mahmut Uslu, Beko Basketbol Ligi final serisi maçlarında yaşanan olaylar hakkında basın toplantısı düzenledi.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın, kulüp genel sekreteri ve basın sözcüsü Mahmut Uslu ile Fenerbahçe Ülker ve Galatasaray Liv Hospital arasında oynanan Beko Basketbol Ligi play-off final serisi hakkında basın toplantısı düzenledi.

Saat 14:00'te başlayacağı bildirilen basın toplantısının daha sonra 14:30'da düzenleneceği duyuruldu.

Basın toplantısının açılışını Mahmut Uslu şu sözlerle yaptı:

"Öncelikle oyuncumuz Oğuz'un annesinin vefatından dolayı ona baş sağlığı diliyorum. Ve halkımızın berat kandilini kutluyorum..."

Daha sonra Fenerbahçe tarafından hazırlanan 8 dakilık barkovizyon görüntüleri verildi. Bu kasette Galatasaray Liv Hospital - Fenerbahçe Ülker maçında edilen küfürlerin ve yaşanan olayların görüntüleri yer aldı. Aziz Yıldırım zaman zaman sözü alarak videoda görünen olaylara ilişkin yorumlarda bulundu...

İŞTE AZİZ YILDIRIM'IN SÖZLERİ!..

-"Oğuz Savaş'a başsağlığı diliyorum-"

Değerli misafirler ve değerli basın mensupları bugün basketbolda yaşanan gelişmeler için buradayız. Berat kandilinizi kutluyorum. Oğuz Savaş'a başsağlığı diliyorum, annesine de Allah'tan rahmet diliyorum.

-"Biz gerçekleri konuşmak için buradayız"-

Bugün kamuoyunda "Fenerbahçe baskı yapacak" diye bir algı var bu toplantı için. Biz sadece gerçekleri konuşmak için buradayız. Amacımız "Onlar bunu yaptı, biz bunu yaptık" demek değil, Türk basketbolunda nelerin nerelere gittiğini anlatmak. Biz Fenerbahçe'de yıllardır basketbolu seven bir kitle oluşturduk. Sorunun tek sebebi seyirci değildir. En büyük sorun federasyondur. Hakemlerin, sporcuların, yöneticilerin ve basının durumudur. Yalnızca tek bir yere yıkmak basketbola katkı sağlamaz.

"Ergin Ataman doping yapsana yüzünden anons yapıldı"-

Biraz önce gördünüz. 18 defa küfür edilmiştir. Bu küfürler camiamıza ve sporcularımıza yapılması endişe vericidir. "Şike şike" diye bağırılan yerlerde anons yapılmamış ama bizim sahamızda "Ergin Ataman doping yapsana" tezahüratına anons yapılmıştır. Bize ne yapılıyorsa herkese aynısının yapılmasını bekliyoruz. Bunu federasyondan bekliyoruz.

"Savcıların harekete geçmesi lazım"

Devletten de bazı şeyler bekliyoruz. Galatasaray maçında salona 4 bin kişi fazladan alınmış. 16 bin kişi biletli ve biletsiz, kapılar açılarak, sahanın içine kadar dolrurularak maç yaptırıyorsunuz. Oyuncularımıza tükürenler, yöneticilerimize küfredenler... Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarına göre savcıların harekete geçmesi lazım. Ben buradan yapıyorum suç duyurusunu.

"Obradovic milli takıma gidecekti"

Sahaya giren ve kim olduğu olmayan birisi taraftarlara bağırıyor. Kimdir bu? Bunu devletten bekliyoruz. Dün Obradovic ile konuştum. Dünyanın en önemli antrenörlerinden birini getirdik basketbola katkısı olsun diye. Milli takım için de konuştular federasyonla uzun süre. Biz olumsuz yaklaşmadık ama birini seçmesini söyledik. O da Fenerbahçe'yi seçti. Dün "Ben Fenerbahçe'yi ileri götürmek ve basketbol için çalışmak için geldim. Savaşmak için gelmedim. Ama durum buysa ben de savaşmayı bilirim." diyor. Bunları iyi düşünmek ve iyi yorumlamak lazım.

"Milli takıma giden oyuncularımızın yüzüne nasıl bakacak?"

Ergin Ataman milli takım antrenörü artık. Bütün sporcuları kucaklaması lazım. Karşısında oynadığı takımda yarın onunla çalışacak oyuncular var. Nasıl bakacak onların yüzüne? Biz "Bunları milli takıma göndermiyoruz" dersek ne diyecek, durumları ne olacak? Ergin Ataman yaptığı açıklamalarla da bu olaylarda yer almaya devam ediyor.

"Hakemin görevi rakibi kolundan tutup çekmek değildir"

Türkiyede basketbol hakemleri miadını doldurmuştur artık. Bazı hakemleri elemek gerekecek. Yani bir hakemin görevi bir takım oyuncusunu kolundan tutup olayın içinden çıkarmak değildir. Bunu yaparsanız diğer takıma haksızlık etmiş olursunuz.

"Galatasaray yöneticileri locada kavga ettiler"

Biz Fenerbahçe ve Ülker beraberliğinde rakibimizi iki maçta benim şahsımın itirazına rağmen, Ahmet beyin itirazına rağmen "Biz onları locada ağırlayalım, onlar da bize aynısını yapsınlar" dedi. Biz onları bizim locada ağırladık. Bizden en ufak bir sıkıntı çıkmadı tam tersine onlar orada kendi aralarında kavga ettiler. Biz bunları konuşmadık ama onlar bize neler yaptılar, ne sıkıntılar çekildi herhalde herkes biliyor. Biz aynı şeyler olmasın diye yöneticilerin tutarlı olmasını söylüyoruz. Başka yerde başka başka yerde başka konuşmak fayda sağlamaz. Biz onların yaptıklarını yapabiliriz ama bu basketbola ve Fenerbahçe'ye bir şey katmaz.

"Ergin Ataman bütün köşe yazarlarını arıyor"

Basın... Basına çok önemli konular düşüyor. Maçtan sonra yorumlar yapılıyor. TV'ler yorum yaparken yorumcuların tarafsız olması lazım. Birilerinin oğlu Fenerbahçe'de veya Galatasaray'da çalışabilir ama tarafsız olmak lazım. Basketbol yorumcularında maalesef böyle bir şey yok. Bunlar yanlış. Yenmek yenilmek önemli değil, şampiyon olmak da önemli değil ama biz şampiyon olacağız bunu önleyemezler. Ergin Ataman bütün köşe yazarlarını arıyor, konuşuyor. "Aramadım" terse ispat ederim. Obradovic aramıyor ama. Her yerle oynuyorlar ama kendileriyle oynananlar ses çıkarmıyor. Yorumcu diyor ki, "Evet, hakemler hata yaptı ama sonra konuşuruz" Neden? Şimdi konuş! Neyse onu söyleyeceksiniz ki doğru noktalara gidelim. Aksi takdirde nasıl her yer karışıyorsa bu tribünler de karışır. İstemediğimiz şeyler olur.

"Şikeyi Türkiye'ye öğretenler bize şike diye bağıramaz"

Fenerbahçe'de bu küfürleri duymuyorsunuz. 3-5 kendini bilmez küfredebilir ama biz onlara karşı gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. Federasyonun da bunlara önlem alması lazım. Galatasaraylılar 18 defa küfretmişlerdir ve "şike" diye bağırmışlardır. "Şike" diyorsunuz da Türkiye'yi şikeye sokan Galatasaray'dır. Bunu unutmasınlar. 8-0'lar, 6-0'lar... Bunları onlar yaptı. Gerek yurt içi gerekse de yurt dışında. Bunları unutmasınlar. Beşiktaş'ın yabancı oyuncusunu ayartıp, gönderdiklerini sonra da onları yendiklerini unutmasınlar. Fenerbahçe bu şike davasında sonunda aklanacaktır. Her gün yeni bir belge çıkıyor. Bize şikeyi öğretenler, Türkiye'ye bu şike belasını sokanların bize "şike" diye bağırmaya hakları yoktur!..

"Metin Oktay rahatsızdır şimdi..."

10 numaralı forma giyen taraftarların yaptıkları hareketleri görüyoruz. Metin Oktay'ın giydiği formaydı o! Şimdi herhalde rahatsızdır o da... Merdivenler de ortada yok salonda. Hiç merdiven görünmüyor salonda, nereye gitti merdivenler? Bir yerlere girmiş heralde!..

"Teknik faulün koça çalınması lazım"

İki tane teknik faul veriyorlar. Fauller atılırken 4 yabancımız sahanın içinde. TBF'nin kurallar kitapçığından okuyorum bu maddeyi. 22-2-3 maddeli kural. Zaten orada teknik faul çalarken de Obradovic'e çalmanız lazım. Oyuncuları sokan kim? Koç. Okuyorum şimdi... "Yabancı uyruklu oyuncuların oynatılması sorumluluğu koça aittir. Bir takımın 4 ya da 5 oyuncusunu oyuna sokmaya çalıştığı tespit edildiği anda oyun durdurulur ve koç teknik faulle cezalandırılır. Fazla yabancı oyuncular dışarı çıkarılır ve teknik faul verilmeden oyun devam eder" Kural bu. Ben bir şey demiyorum, yorum size ait!

"Basketbol muhabirleri nerede? Ergin'le mi konuşuyorlar?"

Aziz Yıldırım, elindeki bir belgeyi göstermek için "Basketboldan anlayan bir arkadaş gelsin, baksın" dedi. Kimse gelmeyince Yıldırım, "Kimse gelmedi mi basketbol muhabiri? Hepsi Ergin Ataman'la mı konuşuyor, ondan mı gelmediler?" dedi.

"40 dakikalık maça 8 dakika kaset yapmışız..."

Kasti faul, bilerek, düşünerek bir rakip oyuncuya hareket yapmadır. Çekme de olabilir, vurma da olabilir. İsteyerek yapmıyorsanız kasti olmaz. Arkadan bilerek itiyorsanız bu kasti fauldür. Obradovic bir pozisyonda itiraz ediyor bu yüzden. Maç 40 dakika biz 8 dakika kaset yapmışız. Siz düşünün maç ne halde.

"Buradan cuma günkü hakemleri uyarıyorum"

Maalesef TBF son 10 senede hakem yetiştirememiş ve bizi bunlara mahkum etmişlerdir. Birkaç tane genç hakeme de zaten görev vermiyorlar dediklerini yapmadığı için. Fatih Aslanoğlu geçmişte de bazı şeyler yaptı. Efes serimizde, Beşiktaş maçımızda... Şimdiden cuma günü maçımızı idare edecek hakemleri uyarıyorum. Ne Fenerbahçe'nin ne de karşı takımın lehine karar vermeyin. Haklı olan kararı verin.

-"Artık federasyon başkanı değişmeli"-

Basketbol federasyonu başkanı artık FIBA'ya gitmeli, oraya yeni bir başkan gelmeli ve o isim de basketbolu bilen, herkesi kucaklayan biri olmalıdır. Artık kimse at koşturamayacak. Voleybolda da yanlışlıklar var onları da söyleyeceğiz.

"Milli takım hocasında ahlak olmalı"-

Galatasaray'ın basketbol takımı antrenörünü görüyorsunuz ama aslında milli takımın da antrenörü. Bizde Tanjevic vardı ikisini birden çalıştırdı. Bir gün ondan böyle bir hareket gördünüz mü? O efendilik nerede, bu nerede! Milli takım koçunda önce ahlak olmalı. Ahlak yoksa oraya layık değildir. Fenerbahçe'nin istemediği ve onay vermediği kişiler belki bazı mevkilere gelebilirler ama orada onları çok yaşatmayız bunu bilsinler. Oradaki mevkisinde tarafsız olması gerektiğini anlamazsa orada kalamaz.

"Turgay Demirel'i desteklemesek seçilemiyordu"

Ergin Ataman Galatasaraylı olabilir, saygı duyarız. Kim olursa olsun aynı şey için geçerli. Turgay Demirel'in bütün seçimlerinde onu biz destekledik. Biz desteklemesek seçilemiyordu. Bizim derdimiz hangi takımlı olduğu değil. Derdimiz tarafsız olmak ve ahlaklı olmak.

"Fenerbahçe camiası bunları unutmaz"

Fenerbahçe'nin havlusu yerde, Ergin Ataman Fenerbahçe havlusunu tekmeliyor. Bunları unutmayız! Fenerbahçe camiası unutmaz! Siz bu takımdan oyuncu alacaksınız milli takıma. Onlar size nasıl saygı gösterecek? "Ben yaparım, ederim" diyen olursa milli takıma da oyuncu göndermeyiz, bilsinler.

Dördüncü maçın hakemi Obradovic'e daha diskalifiye edildiği söylenmeden, Ergin Ataman'a "Diskalifiye ettik" diyor. Bunların olmaması lazım. Biz bunlar gibi olamayız ve olmayacağız bunu bilsinler. Şampiyon olacağız biz! İki maç kaybettik, burada yine kazanırız. Sonra bizi yenseler bile döneriz burada yine kazanırız. Şampiyonluk başka çirkeflikler yapmak başka.

Güçleri yetmiyor, skorboarda asıyorlar. İstanbul'un bütün sokaklarına yazarız biz! Eskiden "Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı" diye görüyorlardı kendilerini şimdi onu kaybettiler. 15 senedir nerede gelseler yeniyoruz, nereye gelseler yeniyoruz. Onu hazmedemiyorlar. Tribünlerde daha iyiyiz. Bunu çekemiyorlar. Skorboarda bir şey yazarsak da "Geçmiş olsun" yazarız.

Herkese geldiği için teşekkür ederiz...

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER