ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Aralık 2016 Cuma 11:36

Yoğun bakım ünitesinde dijital hizmet

Yoğun bakım ünitesinde dijital hizmet

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başlayan uygulamayla, hasta yakınları yoğun bakım doktorlarından bilgi alırken, hastasını da ekrandan görebiliyor Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Velibeyoğlu: "Hasta yakınları hem içerideki hastasının durumunu ekrandan görebiliyor, hem de yoğun bakımda ise hastayla ilgili acil durum geliştiğinde, halkla ilişkiler sorumlumuzdan bilgi alıyor"


Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hasta yakınları, yoğun bakımdaki hastaların tedavi sürecinde, yoğun bakım doktorlarından bilgi alırken, hastasını da ekrandan takip edebiliyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığınca farklı şehirlerdeki 10 hastanede, ameliyathane-yoğun bakım ünitesi önünde hasta yakınlarına sözlü ve yazılı bilgilendirme, TV, ikram, ücretsiz internet kullanımı hizmeti başlatıldı.

Uygulama, İstanbul'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde devreye girdi. Bakanlığın pilot uygulaması kapsamında ameliyathane ve yoğun bakım servislerinin önünde bekleyen hasta yakınlarına yönelik açılan bekleme ve bilgilendirme salonunda yoğunluk yaşanıyor.

Ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin hemen bitişiğinde olan salonlarda vatandaşlar, tedavileri devam eden yakınlarını beklerken, aynı zamanda bölüm doktorları ve sağlık ekibi tarafından da düzenli olarak bilgilendiriliyor. Ameliyathane bekleme salonlarına yerleştirilen büyük ekranlar aracılığıyla içeride operasyonlar devam ederken hasta yakınları, hastalarının ameliyatlarıyla ilgili tüm süreçleri bu ekranlardan takip edebiliyor.

- Hasta yakınlarına ekrandan bilgilendirme

AA muhabirine açıklamada bulunan Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Fatih Velibeyoğlu uygulamanın, vatandaşların hasta yakınlarını beklerken daha konforlu sosyal ortamlar sunduğunu, sağlık çalışanlarına da tedavi süreçleri hakkında hasta yakınlarını bilgilendirmede büyük kolaylıklar sağladığını söyledi.

Velibeyoğlu, pilot olarak seçilen hastanelerindeki hizmetin, ameliyathane ve yoğun bakım önlerinde endişeyle bekleyen hasta yakınlarını doğru ve hızlı şekilde bilgilendirmeyi amaçladığını kayderek, şöyle konuştu:

"Hastalarımız ameliyathane ve yoğun bakım önlerinde oluşturduğumuz ortamlar içinde, görevlendirdiğimiz elemandan hem sözlü hem de yazılı bilgi olarak alıyor. Ayrıca onların endişelerini bir nevi azaltacak tedbirler aldık. Burada hastaların her türlü içecek ve gıda ihtiyaçlarını karşılayacak bir alan oluşturduk. İnternet hizmetinden yararlanabilme imkanı getirdik. Her an bilgi alabilecekleri danışman elemanımız var. Yoğun bakım ve ameliyathaneler enfeksiyon riski taşıdığı için, hastalarının tedavisinin devamını görememekte, içerideki yakınlarının yaşadığı süreçlerden haberdar olamamaktadır. Hızlı ve etkin bir şekilde bilgilendirme yaparak, hasta yakınlarının endişelerini azaltmayı amaçlıyoruz. Hasta yakınları, hastanın durumunu ekrandan görebiliyor. Yoğun bakımda ise hastayla ilgili acil durum geliştiğinde, halkla ilişkiler sorumlumuzdan bilgi alıyor."

Hasta yakınlarının günde 3 defa, yoğun bakımdaki hastalarıyla ilgili süreçler ve yapılacak işlemlerle ilgili bilgi edindiğini dile getiren Velibeyoğlu, bu uygulamanın diğer hastanelerinde de yaygınlaşacağını belirtti.

Velibeyoğlu, hastane genelinde 100 yatağa ulaşan yoğun bakım sayıları olduğunu aktararak, yoğun bakımla ilgili hekim tarafından sırayla bilgilendirme yaptıklarını söyledi.

- Hastanelerdeki şiddeti önleyecek uygulama

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Gülay Eren, hasta yakınlarının, hastası için endişelenen, onun bir an evvel sağlığına kavuşmasını dileyen, acil durumlarda panikleyen, diğer zamanlardan farklı olarak daha kırılgan, daha stresli bireyler olduğunu dile getirdi. Sağlık kuruluşlarının hasta yakınları için, yabancı bir çevre, aşina olmadıkları bir ortam olduğuna değinen Eren, şunları söyledi:

"Tıbbi terminolojinin kullanılması, ortamın gürültülü ve sağlık çalışanlarının sessizlik durumu hasta ve yakınlarını tedirgin eder. Bu nedenle hasta ve yakını sinirli, şikayetçi korku ve öfke dolu olabilirler. Hasta yakınının öfkeli olmasının sebeplerinden biri de hastası ve onun hastalığı ile ilgili bilgi alamamasıdır. Hastanemizde bakanlığımızın bu pilot uygulaması kapsamında oluşturulan bu modern bekleme ve bilgilendirme salonları, ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin hemen yanında teknolojik ve konforlu ortamlar sağlayarak, hasta yakını sağlık çalışanı iletişimini destekleyen bir uygulama oluyor. Bu uygulamanın son zamanlarda gelinen noktada, hasta ve hasta yakınının sağlık çalışanlarıyla şiddet boyutuna varan kötü etkileşimini de değiştirecek bir uygulama olacağını düşünüyorum."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER