ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Kasım 2014 Pazartesi 15:48

Yılda 15 milyon bebek prematüre doğuyor

Yılda 15 milyon bebek prematüre doğuyor

Dünya genelinde 15 milyon dolayında bebek, değişik sağlık nedenleriyle prematüre olarak dünyaya geliyor.


Dünya genelinde 15 milyon dolayında bebek, değişik sağlık nedenleriyle prematüre olarak dünyaya geliyor. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ünitesi Uzmanı Prof. Dr. Merih Çetinkaya, prematüre doğan bebeklerden yaklaşık 1 milyonunun ise hayatını kaybettiğini söyledi.



Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla bir tören düzenlendi. Törene hastanede dünyaya gelen farklı yaş gruplarında 100 prematüre çocuk ve ailesi katıldı. Gelen çocuk ve ailelerini palyaçolar karşıladı. Palyaçolar, çocuklara hediye verdi.

Törende yapılan konuşmalarda, prematürenin gelişen teknolojik imkanlar ve hastane şartlarına bağlı olarak korkulur olmaktan çıktığına dikkat çekildi. Törende ABD’de 700 gram olarak doğan bir prematüre bebeğin tanıtım sunumu ise davetlileri duygulandırdı.

Törende konuşan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ünitesi Uzmanı Prof. Dr. Merih Çetinkaya, dünyadan her yıl 15 milyon prematüre bebek dünyaya geldiğini, bunların yaklaşık 1 milyonunun hayatını kaybettiğini söyledi. Çetinkaya, Türkiye’de ise her 10 bebekten birinin prematüre olarak doğduğunu ve bu rakamın yılda 150 bine dayandığını ifade etti. Çetinkaya, prematüre bebeklerin akciğerleri gelişmediğinden doğar doğmaz solunum cihazlarına bağlanıldığını ve bu bebeklerin dolaşım, bağışıklık sistemleri, beyin damarları, bağırsak gelişimi yetersizliği ve solunum sorunlarıyla karşı karşıya bulunduğunu kaydetti.



'WINSTON CHURCHİLL, ALBERT ENİSTEİN VE VİCTOR HUGO DA PREMATÜRE DOĞDU'

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde her yıl 15 ile 18 bin arasında canlı bebek doğumunun gerçekleştirildiğini dile getiren Çetinkaya, prematüre bebek olarak doğan ünlüler arasında ise Winston Churchill, Albert Einstein ve Victor Hugo gibi isimler de olduğunu hatırlattı.

Çetinkaya, "Prematüre, bütün dünya için önemli bir sağlık sorunu. Dünyada yaklaşık 15 milyon bebek prematüre olarak doğmakta. Prematüre doğmanın sebepleri anne veya bebeğe ait nedenlerden olabilmektedir. Özellikle annedeki tansiyon yüksekliği , şeker varlığı veya bebeğin anne karnında enfeksiyona maruz kalması ve diğer sıkıntılar bebeğin prematüre olarak doğmasına neden olmaktadır." ifadelerini kullandı.

Bu arada, törende söz alan ve çok duygulanan prematüre çocuk annesi Fulya Çağla Tepebaşı, "Bebeğimle burada bulunup bu konuşmayı yapabildiğim için bebeğime kendimizi çok şanslı sayıyoruz." dedi.


KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER