ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Nisan 2014 Pazartesi 12:27

Uçaklar ne kadar temiz?

Uçaklar ne kadar temiz?

Salgın hastalıkları dünyaya uçakların dağıttığı şüphesi, uçakları mercek altına aldırdı.


Bir havayolu uçağı gün içinde dünyanın farklı noktalarına, hatta kıtalara uçabiliyor. Aynı koltukta onlarca milletten ve daha da önemlisi değişik hastalıklara sahip yolcular taşıyor.

Tuvaletler, etrafa dökülen yemekler, taşınan kargo derken uçaklar mikrop yuvaları haline gelebiliyor. Ama hemen panik olmayın. Havayolları bu tür durumları yakından takip ediyor. Hem uluslararası hudut sağlığı, hem de havacılık kuralları gereği uçaklar sık sık temizleniyor, dezenfekte ediliyor.

HAVALANDIRMA SİSTEMİ

Hasta bir yolcuyla aynı mekânda geçirilen uzun saatler sırasında uçaktaki hava, ‘hepa’ olarak adlandırılan havalandırma filtrelerinden süzülerek kabine veriliyor. Bu filtreler, milimetrenin binde 3’nden daha küçük parçaları süzülüyor. Filtreler belirli dönemlerde bakımlar sırasında sökülerek temizleniyor veya yenileri ile değiştiriliyor.

İki uçuş arasından başlayıp günlük, haftalık ve bakımlar sırasında uçaklar temizlik işlemlerinden geçiriliyor. Ayrıca kabindeki halı, koltuk kaplamaları, perde gibi tekstil malzemeleri de sökülüyor ve hem temizlik hem de dezenfekte edilerek takılıyor. Bakım şirketleri, kabinin yanı sıra tuvalet, mutfak, kargo gibi bölümlerin temizliğinde özel kimyasallar kullanılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nden herhangi bir salgın hastalık bilgisi geldiğinde ise havayolu şirketleri periodik temizlik ve dezenfekte çalışmalarının dışında ekstra önlemler alıyor.

UÇAKTA HASTA YOLCU VARSA

İlk ve en önemli kural: Hasta yolculardan uzak durun! Yanınızda çocuğunuz varsa daha da dikkatli olun. Unutmayın çocuklar, büyüklere oranla bağışıklık sistemleri daha az geliştiğinden hastalıklara ve virüslere karşı yetişkinlerden daha savunmasızdır.

Ellerinizi yıkamayı unutmayın: Bu gibi durumlarda kişisel temizliğinize daha da önem verin. Ellerinizi yıkayın. Yıkama sırasında kesinlikle sıcak su ve sabun kullanın. Bu önlemle hem kendinizi korursunuz, hem de hastalığın yayılmamasını sağlarsınız.

Mecbur kalmadıkça tuvaletleri kullanmayın: Uçaklardaki tuvaletler her ne kadar çok temizlense de farklı milletlerden yolcuların kullanımına açık olduğu için birer mikrop yuvası haline gelecektir. Eğer etraf fazla pisse ve tuvalete girmek zorundaysanız, tutunma yerlerine direk temastan kaçının. Elinize alacağınız bir parça kağıt mendille kapı kollarını, tuvaleti tutabilirsiniz.

Havalimanı tuvaletleri: Benzer şekilde, havalimanı tuvaletleri de risk taşır. Pek fazla kullanmamaya özen gösterin. Kullanım sırasında etrafa fazla dokunmamaya çalışın.

Anti bakteriyel sıvı taşıyın: Eğer sık sık ellerinizi yıkayamıyorsanız, yanınızda anti bakteriyel özelliğe sahip, jel şeklindeki dezenfektanlar taşıyın. Birçok durumda hayat kurtaracaktır.

Yastık ve battaniyelere dikkat: Birçok havayolu şirketinde artık ücretli olarak sunulan battaniye ve yastıkları kullanırken dikkat edin. Her ne kadar kuru temizleme işleminden geçirilse de yastık veya battaniye üzerinde bazı mikroplar, virüsler kalabilir. Bu gibi durumlarda kendi yastığınızı ve battaniyenizi kullanmanız öneriliyor.

Sıvı kaybı yaşamayın: Birçok virütük hastalıkların başlangıcında ateş ve ciddi su kaybı yaşanıyor. Uçuş sırasında cildiniz kuruyacağı için bol bol sıvı tüketin. Su, çay veya meyve suları içmekte fayda var. Unutmayın, kahve ve soda, dehidrasyon yani su kaybını hızla artıracaktır. İçmemekte fayda var.

İnerken dikkat: Örneğin uçtuğunuz uçakta hasta bir yolcu var. Temastan kaçındınız, uzak durdunuz. Ancak, uçaktan iniş sırasında acele ederken koridorda bir anda yan yana gelebilirsiniz. Bu nedenle acele etmeyin. Koridor boşaldıktan sonra inin.

Dokunmamaya çalışın: Uçaktan indiniz ve bagajınızı taşımak için bavullarınızı koyacağınız arabadan aldınız. Kullandıktan sonra ellerinizi yıkamayı veya anti bakterileri jel kullanmayı unutmayın.

KAYNAK:
DHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER