ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Kasım 2014 Cuma 14:59

Türkiye'de her 10 kişiden birinde var

Türkiyede her 10 kişiden birinde var

Türkiye'de her 10 kişiden birinin böbrek hastası olduğu belirtildi. Hastalığın tedavisinde ise diyalizden çok organ nakli etkili oluyor.


3-9 Kasım Organ Bağışı ve Nakli Haftası dolayısıyla basın toplantısı düzenleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, Türkiye'de böbrek rahatsızlığındaki artış hızının çok yüksek olduğunu belirtti. Her 10 kişiden birinin böbrek hastası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirbaş, “Kronik böbrek yetmezliği böbrek işlevlerinin ilerleyici şekilde, geriye dönüşü olmaksızın kaybedildiği yaygın görülen bir hastalıktır. Bu hastalık tüm organ ve sistemleri etkiler. Sıklığı, kompleks tedavileri ve yüksek ekonomik giderleri nedeniyle ülkemiz için ciddi bir halk sağlığı sorunudur.” diye konuştu.

Diyalizin kronik böbrek yetmezliğinde hiçbir zaman ana tedavi yöntemi olmadığını belirten Prof. Dr. Demirbaş, hastalıkla ilgili şunları söyledi: “Diyaliz, böbrek nakline kadar geçen sürede hastayı yaşatmak için uygulanır. Organ bulunamadığı için çok sayıda hasta hayatını kaybediyor, bir kısmıysa diyalizle yaşamak zorunda kalıyor. Kalp yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı ve kronik böbrek hastalığında nakil en seçkin ve hayat kurtarıcı yöntemdir. Bugün 100 yeni diyalize başlayan hastanın sadece 13 veya 14 tanesi 10 yıl sonra hala sevdikleriyle akşamları yemek sofrasına oturabilecek. Hele hasta aynı zaman da şeker hastası ise sadece 4'ü sevdikleriyle sohbet etmeyi sürdürebilecek. Nakil olan hastalarda ise yaşam süresi tam 3 kat uzuyor, özetle amaç hastayı diyaliz makinasından kurtarmak değil yaşamını uzatmak.”

Bekleme listesinde organ bulunma olasılığı hakkında da konuşan Demirbaş, “Türkiye'de 60 bin diyaliz hastasından sadece 21 bini bekleme listesine kayıt yaptırıyor. Diğerleri ise hiç böyle bir umudu olmadığı için gidip listeye bile girmiyor. Çünkü bugün ulaşabildiğimiz en yüksek rakam yılda bu hastalardan topu topu 575'ine vefat edenlerden böbrek nakli yapabiliyoruz.” dedi.

Nakil sayısını artırmak ve daha çok sayıda hayat kurtarmak için herkesin organlarını bağışlamasını önerdiklerini hatırlatan Demirbaş; akciğer, karaciğer ya da kalp bekleyen hastaların da olduğunu vurguladı. Organ azlığı nedeniyle ölümlerin fazla olduğuna dikkat çeken Demirbaş'ın verdiği bilgilere göre 2014 yılında Sağlık Bakanlığı kalp bekleme listesindeki hasta sayısı 237. Bu hastaların 61'ine nakille yeni bir hayat şansı verirken, beklerken organ bulunamadığı için 150'si hayatını kaybetti.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER