ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Kasım 2012 Salı 16:35

Tedavi için Türkiye'ye geldiler

Tedavi için Türkiyeye geldiler


Çek Cumhuriyeti'nde yaşayan Gülcan Şen (38) ameliyat olmadan iyi huylu rahim tümöründen Bursa'da kurtuldu. 'Myom Embolizasyonu' denilen yöntem ile Bursa Bahar Hastanesi'nde ameliyatsız tedavi olan Şen, ertesi gün Çek Cumhuriyeti'ne döndü.

Çek Cumhuriyeti'nde gitmediği doktor kalmadığını belirten Gülcan Şen, "Gittiğim bütün hekimler ameliyat olmam gerektiğini söylüyorlardı. İnternetten yaptığı araştırma sonucunda Bursa’da Bahar Hastanesi'nde Myom Embolizasyonu Yöntemi ile ameliyat olmadan rahmimden iyi huylu tümörü aldırabileceğimi öğrendim ve telefon ile Dr.Nurullah Doğan ile temasa geçip Türkiye gelmeye karar verdim. Prag şehrinde yaşıyoruz ve orada gitmediğimiz doktor kalmadı. Hepsi ameliyat olmamızı tavsiye etti. Ayrıca ameliyatta rahmimim alınabilceği tehlikesinin bulunduğunu da söylediler. İnternette araştırma yapınca Bahar Hastanesi'nde yapıldığını okudum. Dr Nurullah bey ile telefonda görüştüm ve hemen Türkiye’ye geldim. Şuan çok iyim ve çarşamba günü Prag'a geri döneceğim." dedi.

Tedavi yöntemiyle ilgili konuşan Bursa Özel Bahar Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr Nurullah Doğan, 'Myom' yönteminin son yıllarda gittikçe yaygınlaştığını söyledi. Uzman Dr Nurullah Doğan, "Bu yöntem ile hasta hem anestezi almıyor hem de karın bölgesinde ameliyat izi olmuyor. Anjio yapar gibi kasık atar damarından girerek myomu besleyen damarı içten tıkayan bir madde veriyoruz. Damarı tıkayan tümör, beslenemediği için zamanla küçülüp eriyor. Bu yöntemin en önemli avantajları; hasta genel anestezi almaktan kurtuluyor. Hastanın karnında herhangi bir ameliyat kesisi olmuyor. Kısa sürede normal hayatına dönebiliyor ve ayrıca bu yöntemin yüzde 85-90 gibi yüksek bir başarı oranı mevcut." diye konuştu.

Yakın zamana kadar myomu olan kadınlarda cerrahi dışındaki tek tedavi seçeneğin hormon tedavisi olduğuna işaret eden Uzman Dr. Doğan şunları kaydetti: "Ancak bu tedavi erken menopoz oluşturduğu için başta kemik erimesi olmak üzere birçok sıkıntıya yol açıyordu. Ayrıca iyileştirici etkileri kalıcı olmadığından hormon tedavisi kesilince, miyomlar hızla tekrar büyüyorlardı. Bu nedenle kadınların çoğu ameliyat dışında başka seçenekleri olmuyordu."

Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Opr Dr Ömer Kurt ise hastanelerinde 'Myom Embolizasyonu' denilen iyi huylu rahim tümörlerinin ameliyatsız tedavi edilmesi ve yurt dışından hastaların bu yöntemi tercih ederek gelmelerinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Kurt, "Özel Hastanelerin tıbbı anlamda sürekli kendilerini geliştirmeye ve yenilemeye yönelik çalışmaları Sağlık Turizmi açısından ülkeye fayda sağlayacağınız düşünüyorum. Bu konuda çalışmalarımız devam edecektir " dedi.

MYOM NEDİ?

Doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık rastlanan ve genital sisteminin en sık görülen iyi huylu rahim tümörlerine denir. Yapılan araştırmalarda 35 yaşın üzerindeki her üç kadının birinde iyi huylu rahim tümörü (miyom) tespit edilmiştir. Myomların çapları 1-15 cm arasında değişebilir. Küçük çaplı myomlar genellikle rahatsızlık yaratmazken boyutları arttıkça adet düzensizliği, kansızlık, karın ağrısı, sık idrara çıkma ve kabızlık gibi şikâyetler oluştururlar.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER