ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Mayıs 2014 Cuma 11:47

Sürekli yorgun mu hissediyorsunuz?

Sürekli yorgun mu hissediyorsunuz?

Yorgunluk hissi aslında bu hastalığın belirtisi olabiliyor.


İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karagöz, kişilerde görülen kansızlığın bazı belirtilerle ortaya çıktığını ifade ederek, “Kansızlık kişilerde baş dönmesi, kulak çınlaması, baş ağrısı, yüzde, gözlerde ve avuç içlerinde solgunluk, çarpıntı, nefes darlığı ve yorgunluk şikayetlerine neden olur.” dedi.

Kansızlık hastalığı belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karagöz, şunları söyledi: “Kansızlığın tipik belirtileri halsizlik, iştahsızlık, üşüme, çabuk yorulma, çarpıntı, sık hastalanma, nefes alıp vermede zorlanma, baş dönmesi, kulak çınlaması, baş ağrısı, yüzde, gözlerde ve avuç içlerinde solgunluktur. Çarpıntı, nefes darlığı ve yorgunluk şikayetleri özellikle yol yürüme, merdiven çıkma ya da koşma gibi fiziksel aktiviteler esnasında çok daha belirgin hal alır. İlaveten hastalarda pika denilen toprak gibi yiyecek olmayan maddeleri yeme isteği olur” dedi. Dr. Hatice Karagöz, kansızlığın başlıca nedenlerini ise şöyle sıraladı; Sağlıklı ve dengeli beslenememe sonucu gereksinim duyulan maddeler yeterli oranda alınamaz ve yeterli kan yapımı olmazsa. Kan yıkımında artış olursa. Hızlı ya da yavaş yavaş gelişen kan kayıpları varsa kansızlık oluşabilir."

“En sık rastladığımız kansızlık türü demir eksikliği anemisidir” diyen Dr. Hatice Karagöz, şu bilgileri verdi; “Özellikle adet kanaması çok olan ya da uzun süren genç kadınlarda görülür. Ayrıca kadınlarda gebelik ve süt verme dönemlerinde de demir ihtiyacındaki artışa bağlı demir eksikliği kansızlığı görülebilir. İleri yaşlarda görülen demir eksikliği anemisi ise sindirim organları ile ilgili kanserlerin ön bulgusu olabileceğinden son derece önemlidir. Demir eksikliği anemisinin tedavisi eksikliğin düzeyine göre ağızdan ilaç ya da demir serumları ile yapılabilir. Tedavi esnasında demir ilacı dışkının siyah renk almasına sebep olabilir, korkulacak bir durum değildir. İlaç tedavisinin yanı sıra hastaya demirden zengin kırmızı et, karaciğer, kuru üzüm ve yeşil yapraklı sebzelerin de tüketilmesi önerilir. Ayrıca C vitamini de demirin bağırsaklardan emilimini artırdığından tedavi süresince günlük tüketilmesi önerilir. Ancak kafeinli içecekler, çay ve süt demirin emilimini azalttığından önerilmez. Demir depolarının doldurulması açısından demir eksikliği anemisinde tedaviye uzun süre devam edilmelidir.”

B12 EKSİKLİĞİ ANEMİSİ UNUTKANLIĞA NEDEN OLABİLİR

Dr. Hatice Karagöz, diğer sık görülen bir anemi türünün de vitamin, B12 eksikliği anemisi olduğunu aktararak, “Vitamin B12 eksikliği anemisinin önemi klasik anemi bulguları yanı sıra nörolojik sistemle ilgili bulgulara da sebep olmasıdır. Hatta bazen hastalar sadece nörolojik bulgular ile başvurabilirler. Unutkanlık, depresyon, kişilik bozuklukları, el ve ayak parmaklarında karıncalanma gibi şikayetler olabilir. Ayrıca dilde yanma ve ağrı da görülebilir. B12 eksikliği anemisinde tedavi ilaçla değil mutlaka enjeksiyon şeklinde yapılmalıdır ve tedaviye folik asit tabletleri de eklenmelidir. Genellikle tedaviye oldukça hızlı cevap alınır. Yine folik asit eksikliği de vitamin B12 eksikliği ile benzer bulgulara sebep olabilen bir anemi türüdür” dedi.

Dr. Hatice Karagöz, sık görülen anemi tiplerinin haricinde kronik hastalıkların seyri esnasında meydana gelebilen anemiler olduğunu söyledi. Karagöz, “Verem gibi kronik enfeksiyonlar, lösemiler, tiroid yetmezliği ve kronik böbrek hastalığı gibi hastalıkların seyri esnasında görülen anemilere de kronik hastalık anemileri adı verilmektedir. Ayrıca akdeniz anemisi (talasemi) ya da herediter sferositoz gibi birçok kalıtımsal anemiler de mevcuttur.” diye konuştu.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER