Şişman çocuk sayısının son 10 yılda yüzde 4 düzeyinde arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Bumin Dündar, nüfusun yarısının tehdit altında olduğunu söyledi. Toplumumuzda 'şişman çocuk sağlıklıdır' algısı olduğunu ve bunun kırılması gerektiğini belirterek, “Obezite, bu hızla artmaya devam ederse, gelecek yıllarda ülkemizde diyabet ve kalp hastalığı sıklığında büyük bir patlama olacağını söylemek zor değildir.” dedi.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Bumin Dündar, Obezitenin, son yıllarda çocuklardaki en önemli sağlık problemlerinden biri haline geldiğini söyledi. Obezitenin, çocukluk yaş grubunda tedavisi en zor hastalıkların başında geldiğini ifade eden Prof. Dündar, “Erken dönemde mamaya başlanması, özellikle biberon kullanımı çocuklarda obeziteyi artırmaktadır. Yapılan çalışmalar, bebekliğinde anne sütü ile beslenen çocuklarda obezite sıklığının daha düşük olduğunu göstermektedir. Anne sütü, mucizevi bir üründür ve içindeki beslenme faktörleri ve hormonlar anneden anneye, bebeğin ihtiyacına göre farklılık gösterir. Bu nedenle ilk 6 ay sadece anne sütü ve mümkünse 2 yaşa kadar ek gıdalarla anne sütüne devam edilmesinin sağlanması, çocuklarda obezitenin önlenmesi için alınacak en önemli önlemlerdendir.” diye konuştu.
Çocukların yaşam tarzının değiştirilmesi, daha hareketli bir yaşam tarzı benimsenmesinin önemine işaret eden Prof. Dündar, şunları ifade etti: “Çocukların mutlaka spor yapmaya teşvik edilmeleri, bilgisayar ve televizyon başında fazla vakit geçirmemelerinin sağlanması önemlidir. Okullarımızda beden eğitimi ders saatlerinin artırılması ve mevcut saatlerin daha aktif kullanılması, obezitenin önlenmesinde önemli bir rol oynayacaktır.”