ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Ocak 2014 Çarşamba 08:26

Sigara bu ülkede yılda bir milyon can alıyor

Sigara bu ülkede yılda bir milyon can alıyor

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Çin'de sigara bağımlılığı ve buna bağlı ölümler korkuttu.


Çİn'de sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yılda bir milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Çin Sağlık ve Aile Planlama Komisyonu, her yıl bir milyondan fazla kişinin sigaraya bağlı rahatsızlıklar nedeniyle öldüğünü, 100 bin kişinin de pasif içiciliğe bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

300 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ SİGARA BAĞIMLISI

Dünyanın en çok sigara tüketen ve üreten ülkesi konumundaki Çin'de 300 milyondan fazla kişi sigara içiyor. Yetkililer ülkede 740 milyon kişinin pasif içici konumunda olduğunu belirtiyor.

KAMU PERSONELİNE CEZA

Ülkede son olarak yetkililere sigara yasaklarına uyarak halka örnek olma çağrısı yapılmış ve kamuya açık alanlarda sigara içen kamu personeline kınama ya da ağır disiplin cezaları verileceği açıklanmıştı.

Çin'de, 2011'de otel ve restoranlar dahil kapalı kamusal alanlarda sigara içmek yasaklanmıştı. Ancak denetim ve yaptırımların yetersizliğinden ötürü yasağa riayet edilmiyor.

Ülkede 2010'da sigara ve tütün tüketimine dair açıklanan verilere göre, dünyadaki sigaraların yüzde 33'ü Çinliler tarafından içiliyor, aynı zamanda dünyanın sigara üretiminin yüzde 41'i de Çin'de yapılıyor. Çin'de sigara ve bağlı nedenlerden ötürü oluşan hastalıklar için yapılan kamusal ve ferdi tedavi masraflarının da 6,2 milyar dolar seviyelerinde olduğu belirtiliyor.
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER