ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Temmuz 2014 Çarşamba 12:04

Ramazan’da tuz tüketimini azaltın

Ramazanda tuz tüketimini azaltın

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Resul Özbek, normal şartlarda az tüketilmesi gereken tuzun, Ramazan ayında iyice azaltılması gerektiğini dile getirdi.


Sahurda çok tuzlu gıdaları tüketmemeye özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Resul Özbek, tüketilen çok baharatlı ve tuzlu gıdaların susama ihtiyacını çok fazla artıracağını söyledi. Sahur öğününün kesinlikle atlanmaması gerektiğini hatırlatan Özbek, şu uyarılarda bulundu: “Sahur öğününü atlamak hem metabolizmanızı daha da yavaşlatacak hem de açlık süresini uzatacağından baş ağrısı ve kan şekeri düşüklüğü gibi sıkıntıların yaşanmasına sebep olacaktır. Sahur yemeklerinde seçilen besinler yüksek enerji içeren ve kolay hazmedilecek besinler olmalıdır. Sahur öğününüzde süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi proteinli besinlerin tüketilmesi tokluk sürenizi uzatacaktır.”

İftardan 1,5-2 saat sonra 40-45 dakika yapılacak hafif tempolu yürüyüşün besinlerin sindirimine yardımcı olacağını hatırlatan Dr. Özbek, yavaşlayan metabolizmanın da hızlanacağını kaydetti.

Dr. Özbek, iftarda öğün sayısının artırılması gerektiğini belirterek, şu tavsiyelerde bulundu: “Bir anda fazla miktarda yemek yemenin vücuda yükleyeceği yükü azaltmak için iftar tek öğün yerine iki öğüne bölünerek tüketilmelidir. İftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketmeye gayret edin.”

Su tüketiminin artırılması uyarısını yapan Özbek, şöyle devam etti: “Su tüketimi havaların sıcak olması sonucu daha da önem kazanıyor. Günlük su ihtiyacımız 1,5-2 litre iken, sıcak aylarda bu gereksinim 2-2,5 litreye çıkmaktadır. Sahur ve iftarda sıvı ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekiyor. Sıvı tüketimini artırmak için iftarda ilk yemek olarak çorba tercih edilebilir. Su tüketiminin yanı sıra taze sıkılmış meyve suları, az şekerli veya şekersiz meyve kompostoları, ayran, maden suyu, kavun karpuz gibi sulu meyveler tüketilerek sıvı ihtiyacının karşılanması mümkündür.”

“YEMEKLERİ ÇOK SICAK TÜKETMEYİN”

Orucun kuru hurma, kuru kayısı gibi kuru meyvelerle açılmasını öneren Özbek, “İftara başlayacağınız küçük bir kase çorba hem bir miktar sıvı ihtiyacınızı karşılayacaktır hem de mide doygunluğunuzu artıracaktır. 10-15 dakika sonrasında ana yemeğe geçmek 17 saat açlık sonrası midenize bir anda yüklenmenizi önleyecektir. Yemeklerin çok sıcak tüketilmemesi de mide rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olacaktır.” şeklinde konuştu.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER