ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Ocak 2017 Salı 09:31

"Psikiyatrik akupunktur, antidepresan kullanımını azaltıyor"

"Psikiyatrik akupunktur, antidepresan kullanımını azaltıyor"

Moodist Hastanesi Psikiyatrik Akupunktur Merkezi Direktörü Baran: "Yaklaşık 5 bin yıldır Çin’de etkin bir tedavi yöntemi olarak kullanılan akupunktur tedavisi 100’den fazla hastalıkta olumlu sonuç vermekte" "Psikiyatrik akupunktur antidepresan kullanımını azaltan güçlü bir tedavi şekli"


Moodist Hastanesi Psikiyatrik Akupunktur Merkezi Direktörü Yrd. Doç. Dr. Selin Baran, psikiyatrik akupunkturun antidepresan kullanımını azaltan güçlü bir tedavi şekli olduğunu belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Baran, Türkiye'nin antidepresan kullanımında dünyada 5. sırada olduğunu ifade etti. Tüm dünyada kadınların erkeklerden 2 kat daha fazla antidepresan kullandığını bildiren Baran, akupunkturun vücudun çeşitli noktalarına çok ince uçlu özel iğneler batırılarak yapılan bir tedavi şekli olduğunu aktardı.

Yaklaşık 5 bin yıldır Çin’de etkin bir tedavi yöntemi olarak kullanılan akupunktur tedavisinin 100’den fazla hastalıkta olumlu sonuç verdiğini WHO'nun da (Dünya Sağlık Örgütü) onayladığını dile getiren Baran, şunları kaydetti:

"Sigara, alkol, uyuşturucu bağımlılığı, depresyon, uyku bozuklukları, kronik yorgunluk sendromu, huzursuz bacak sendromu, yeme bozuklukları, konsantrasyon bozukluğu, dikkat eksikliği, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete (kaygı), stres, obsesif kompulsif bozukluk, psikojenik ağrılar, şizofreni ilk akla gelenler. Baş ağrısı, migren, trigeminal nevralji (yüz ağrısı), yüz felci, meniere hastalığı, vertigo (baş dönmesi), inme, sinir sıkışmaları gibi nörolojik rahatsızlıklar, bel ağrısı, boyun ağrısı, diz ağrısı (gonartroz), sırt ağrısı, tenisçi dirseği, karpal tünel sendromu, omuz ve el bileği ağrıları, fibromyalji ağrıları için de akupunktur etkin bir tedavi şekli.

Bunun dışında; gece altını ıslatma, idrar kaçırma, nörojenik mesane, adet düzensizliği, ağrılı adet görme, kadın ve erkek kısırlığı ve menapoz gibi idrar yolları ve genital sistem hastalıkları, astım, bronşit, alerjik rinit, sinüzit, gribal enfeksiyon, ses kısıklığı gibi solunum sistemi hastalıkları, kabızlık – ishal, gastrit – ülser, bulantı – kusma e reflü gibi mide- bağırsak sistem hastalıkları, insüline bağımsız tip2 şeker hastalığı, aşırı terleme gibi hormonal bozukluklar, kulak çınlaması, vertigo (baş dönmesi) gibi kulak burun boğaz hastalıkları da akupunktur ile tedavi edilebilen hastalıklardan"

Psikiyatrik akupunkturun antidepresan kullanımını azaltan güçlü bir tedavi şekli olduğunu belirten ve depresyonun akupunktur tedavisinin en yaygın kullanıldığı psikiyatrik hastalıklardan biri olduğunu kaydeden Baran, "Depresyonlu kişinin beyninde mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin, noradrenalin, dopamin gibi kimyasal iletici hormonların miktarı çok düşüktür. Yapılan bilimsel çalışmalarda akupunktur tedavisiyle, bu hormonların salınımının arttığı gösterilmiştir. Hafif ve orta şiddetteki depresyonda tek başına akupunktur antidepresanlar kadar etkili. Ağır ve psikotik özellikli depresyonda EKT ile birlikte kullanımında depresyonun daha hızlı iyileştiği görülmüştür." ifadelerini kullandı.

 

-Bağımlılık tedavisinde psikiyatrik akupunktur

Akupunkturun sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulmada ve bu maddelerin kesilmesinden sonra ortaya çıkan yoksunluk sendromunun ortadan kaldırılmasında etkili olduğunu vurgulayan Baran, bağımlılığın beyindeki temel bir “ödül- ceza” sisteminin yan ürünü olduğunu, normalde keyif veren aktivitelerin ödül merkezini uyararak dopamin salgıladığını kaydetti.
 

Baran, "İnsanlar yoğun stres altında iken, organizma tehlike durumunda olduğu gibi savaş ya da kaç tepkisi verir. Böylece kendini korumaya alır. Bu tepkiyi sağlayan beynimizdeki limbik sistem adlı bölge tarafından kontrol edilen otonom sinir sistemidir. Bununla birlikte sürekli stres altında olan insanlarda veya ani karşılaşılan yüksek stres durumlarında (işsiz kalma, depremde kalma, tehlikeli trafik kazası, sevilen birinin ölümü, boşanma, vb.) limbik sistem stresin üstesinden gelme fonksiyonunu yerine getiremez hale gelebilir. Sonuçta da panik atak, fobiler, yaygın anksiyete bozukluğu gibi kaygı ile ilgili hastalıklar ortaya çıkar. Akupunktur limbik sistemin bozulan fonksiyonlarını düzenler." ifadelerini kullandı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER