ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Şubat 2018 Salı 13:48

Probiyotikler çürük oluşumunu azaltıyor

Probiyotikler çürük oluşumunu azaltıyor

SBÜ Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Altun: "Probiyotikler, son zamanlarda ağız hastalıklarının önlenmesinde ve diş çürüğünün azaltılmasında probiyotikli sakız, tablet ve diş macunu gibi özel uygulamalarda kullanıma sunulmuştur"


Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhan Altun, probiyotiklerin son zamanlarda ağız hastalıklarının önlenmesinde ve diş çürüğünün azaltılmasında probiyotikli sakız, tablet ve diş macunları gibi özel uygulamalarda kullanıma sunulduğunu bildirdi.

Altun, yaptığı yazılı açıklamada probiyotiklerin, yeterli miktarlarda alındıklarında sağlık açısından yararlı etkileri olan canlı mikroorganizmalar olduğunu belirtti.

Probiyotik olarak adlandırılan birçok mikroorganizma bulunduğunu, "Lactobacillus" ve "Bifidobacterium"un en yaygın olarak bilinenler arasında yer aldığını aktaran Altun, "Probiyotiklerin gastrointestinal sistem üzerine faydalı etkileri artık herkes tarafından kabul edilmiştir. Ağız diş sağlığı ile ilgili olarak ise çalışmalar devam etmektedir. Probiyotikli süt ürünleri diyete kolayca ilave edilebilen doğal tüketim yoludur. Ancak, probiyotiklerin, son zamanlarda ağız hastalıklarının önlenmesinde ve diş çürüğünün azaltılmasında probiyotikli sakız, tablet ve diş macunu gibi özel uygulamalarda kullanıma sunulmuştur." ifadelerini kullandı.

- "Probiyotikler ağız boşluğunda koruyucu tabaka oluşturuyor"

Doç. Dr. Altun, probiyotiklerin ağız boşluğunda, ağız hastalıklarına karşı koruyucu tabaka olarak bilinen bir biofilm tabakası oluşturduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi:

"Bu biofilm tabakası bakteriyel patojenlerin ağız dokularına yaklaşmasına izin vermez. Ayrıca probiyotikler, çürük yapıcı ve diş eti hastalıklarına sebep olan bakterilerin büyüme ve çoğalmalarına karşı da rekabet içerisindedirler. Yapılan çalışmalarda, Lactobacillus ve Bifidobacterium'un tükürükte çürük oluşumuna neden olan bazı bakterilerin sayılarını azalttığı bildirilmektedir. Diğer klinik çalışmalarda, probiyotikli sakızların ve tabletlerin düzenli kullanılmasıyla diş eti hastalıklarının azaldığı gözlemlenmiştir. Ağız boşluğunda bu tür faydalı bakterilerin sayısının artmasıyla çürük yapıcı bakteri kolonizasyonunun ve sayısının azaldığı bilinmektedir. Maya tipi bir mantar türü olan Candida albicans, ağız boşluğunda özellikle immün sistemi zayıflamış hastalarda en önemli enfeksiyon nedenidir. Probiyotiklerin ağız enfeksiyonlarında direk rol oynayan Candida sayısında da azalmaya sebep oldukları bilinmektedir."

- "Probiyotikler, kötü ağız kokusunu önlemeye yardımcı"

Doç. Dr. Ceyhan Altun, "Halitozis" denilen kötü ağız kokusunun, ağız boşluğundaki faydalı ve zararlı patojenlerin dengesinin zararlılar lehine bozulmasıyla ortaya çıkan bir durum olduğunu ve yüzde 90 ağız kaynaklı sebeplerden meydana geldiğini aktardı.

Beslenme sonrasında veya sabah uyanıldığında oluşan ağız kokusunun, fizyolojik ağız kokusu olarak tanımlandığını ve bir hastalık belirtisi olmadığını ifade eden Altun, "Bunun dışında meydana gelen ağız kokusu, genellikle bir hastalık belirtisi olarak kabul edilir ve patolojik ağız kokusu olarak adlandırılır. Diş eti hastalıkları ve diş çürüğü, yetersiz ağız hijyeni, problemli dolgu ve kaplamalar, üst solunum yolu hastalıkları, sinüzit ve geniz akıntısı, akciğer hastalıkları, şeker hastalığı gibi birçok sistemik hastalıklar başlıca nedenleridir. Probiyotiklerin düzenli kullanımı, halitozisi önlemeye yardımcı olabilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER