ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Kasım 2014 Cuma 07:03

Paramediklerin tatbikatı gerçeğini aratmadı

Paramediklerin tatbikatı gerçeğini aratmadı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen 2. Uluslararası Paramedik Kongresi ve Ambulans Rallisi'nde gerçekleştirilen paramedik tatbikatı nefes kesti.


Muğla Sağlık Müdürlüğü ve Paramedik Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen kongreye, 11 ülkeden 600'e yakın sağlık çalışanı katıldı. Sabah saatlerinde düzenlenen toplantının ardından, akşam saatlerinde kongreye katılan sağlık çalışanları tarafından tatbikat düzenlendi. Türkiye dahil olmak üzere 11 ülkeden 24 grubun katıldığı tatbikatta canlı mankenler kullanıldı.



Gümbet'te bulunan bir otelde gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği terör saldırısına uğrayan turizm bölgesinde patlayan bombalardan etkilenen yaralılar kurtarıldı. Sınırlı sürede kurtarma çalışması yapan gruplar sahil kısmında çeşitli yerlere gizlenen yaralıları bularak ilk müdahalede bulunup durum değerlendirmesi yaptı. Tatbikatta mankenlik yapan sağlıkçılar gösterdikleri performansla göz doldururken, yapılan makyajla da gerçek yaralılara yakın bir görüntü sergilendi.

Paramedik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Nural tatbikatla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi: “Ambulans rallisinde ilk etabı bu bütün bir sene boyunca yaşadığımız olayların senaryoları yazıldı ve ekipler bu senaryolarda ter dökecekler. Ülkemizde acil sağlık sisteminin her şeye hazırlıklı olması lazım. Bu bir tatbikat ve farkındalık yaratma çalışması bütün ekipler tek tek bu etaba girip medikal vakkalara, travmalara, çocuk vakalarına müdahale edecekler ve becerilerini yarıştıracaklar."



Paramedik üyesi ve organizasyon sorumlusu Umut Uran ise yapılan tatbikatın bir gece etabı olduğunu ifade ederek, “Bir patlama terörist bir saldırı, şu günlerde ülkemizde de bu gibi olaylar sıcaklığını korumakta. Patlamaya bağlı yaralılarımız var. Alan geniş ve burası turistlik bir bölge. Çok fazla sayıda yaralımız var. İstediğimiz acil servis ekiplerinden bu yaralılara ulaşması ve yaralıların acil kodlarının yapılması. Acil kodlarına istinaden gelen ambulans ekiplerinin yaralıların koduna göre hangisi acilse o hastaları alıp hastanelere götürülmesini beklemekteyiz bu etabımızda” dedi. 9 Kasım'a kadar sürecek olan kongre çeşitli etkinlikler ve tatbikatlarla devam edecek.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER