ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Şubat 2013 Cumartesi 16:00

Öksürük şurupları toplanıyor

Öksürük şurupları toplanıyor

Sağlık Bakanlığı sağlık ve ilgili ilaç firmalarına "Çok acele’ koduyla resmi yazı gönderdi. Öksürük şurupları toplatılıyor.


Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı’ndan Türk Eczacılar Birliği, İlaç Endüstri İşverenler Sendikası, Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği, sağlık ve ilgili ilaç firmalarına ’Çok acele’ koduyla resmi yazı gönderildi
İçerisinde dekstrometorfan içeren öksürük şuruplarının toplatılmasına karar verildi.

Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) uyarısı üzerine, Hindistan'da bir şirketin ürettiği ''dekstrometorfan'' içeren öksürük şuruplarını toplatma kararı aldı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan Türk Eczacıları Birliği'nin yanı sıra ilaç üreticileri ve ecza depolarına gönderilen yazıda, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) ''dekstrometorfan'' içeren öksürük şuruplarının kullanımına bağlı olduğu düşünülen ölüm ve ciddi yan etkiler görüldüğü uyarısında bulunduğu belirtildi.

Yapılan araştırmalarda bunlara ''levometorfan'' ile bulaş olan ''dekstrometorfan'' içeren öksürük şuruplarının kullanımının sebep olduğu tespitine yer verilen yazıda, bu ölüm ve ciddi yan etkilere neden olan ''dekstrometorfan'' etken maddesinin Hindistan'ın Kolhapur kentindeki ''Konduskar Laboratories Private Limited'' şirketinde üretildiğinin belirlendiğine dikkat çekildi.

DSÖ'nün buradan ithal edilen ''dekstrametorfan'' adlı etken maddenin spesifikasyonlarına uygunluğunun kontrol edilmesi gerektiği konusunda bir alarm yayınlandığı vurgulanan yazıda, söz konusu tesisten Türkiye'ye bu etken maddenin ithal edilip edilmediğinin tespit edilmesi, ithal ediliyorsa bunun durdurulması istendi.

Ayrıca Hindistan'daki bu üretim yerinde üretilen ''dekstrametorfan'' içeren ürünlerin ithalinin durdurulması, stokta bulunanların da piyasaya verilmemesi gereğine dikkat çekildi.

Sağlık Bakanlığı, ayrıca ''dekstrometorfan'' içeren öksürük şuruplarının tüm partilerinin tedbiren toplatılmasını istedi.
    
ETKEN MADDEYİ İÇEREN 7 ÖKSÜRÜK ŞURUBU VAR

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''dekstrametorfan'' etken maddesinin hem erişkin hem de çocukların kullandığı öksürük şuruplarında bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de bu etken maddeyi içeren 7 öksürük şurubu bulunduğunu belirten Kızılay, bunların geçen yılki toplam satışının 6 milyon 140 bin olduğunu söyledi.

''Dekstrometorfan'' içeren öksürük şuruplarının çok uzun yıllardır hem dünyada hem de Türkiye'de güvenle kullanıldığını, sorunun Hindistan'daki tesiste üretilen ''dekstrometorfan''ın bir başka maddeyle bulaşmasından kaynaklandığını anlatan Kızılay, ''DSÖ sadece Hindistan'daki bu üretim tesisiyle ilgili bir alarm yayınladı. Ancak biz Türkiye'deki şuruplarda kullanılan bu etken maddenin nerede üretildiğini bilmediğimiz için tedbiren toplatma kararı uygulanıyor. Bir süre sonra bu ortaya çıkınca sorun ortadan kalkacak'' diye konuştu.

Birçok ilaç hammaddesinin Hindistan'dan ithal edildiğine dikkati çeken Kızılay, Sağlık Bakanlığı'nın toplatma kararının bu bakımdan yerinde olduğunu söyledi.
    
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER