ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Kasım 2014 Perşembe 17:45

Obeziteye dikkat!

Obeziteye dikkat!

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, Türkiye’de 7 milyon civarında diyabetli hasta olduğunu belirterek obezitenin artmasının bu durumun ortaya çıkmasındaki önemli sebeplerden olduğunu söyledi.


Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, Türkiye’de 7 milyon civarında diyabetli hasta olduğunu belirterek obezitenin artmasının bu durumun ortaya çıkmasındaki önemli sebeplerden olduğunu söyledi.

    14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Dr. Özbek, diyabet hastalığının pankreasın yeterli insülini üretememesi veya vücudun, ürettiği insülini yeterli kullanamaması sonucu oluşan, ömür boyu devam eden bir hastalık olduğunu söyledi. Özbek, “Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun (IDF) verilerine göre 2013 yılı itibari ile dünyadaki diyabetli hasta sayısı 380 milyon iken Avrupa’da 20-79 yaş arası en fazla diyabetli hastanın bulunduğu ülkeler sıralamasında ülkemiz 7 milyona yakın kişiyle Rusya ve Almanya’dan sonra 3. sırada yer almaktadır." diye konuştu.

    Bu durumun ortaya çıkmasında diyabetin en önemli risk faktörleri arasında sayılan obezitenin Türkiye'de özellikle son yıllarda artış göstermesinin önemli bir rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Özbek, şunları dile getirdi: "Tip 2 diyabet genetik zeminde genellikle obezite ve fiziksel inaktiviteye bağlı olarak görülmektedir. Genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve yaşlanma ile sıklığı artar. Bununla beraber, son yıllarda obezitenin çocukluk çağında da artması ile birlikte çocuk ve adölesan çağda da tip 2 diyabet görülmeye başlamıştır."

    Kişinin diyabetinin olması yaşamı boyunca sevdiği yiyecekleri yiyemeyecek olması anlamına gelmediğini dile getiren Özbek, "Fakat yediğiniz yiyecek çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Önemli olan kan şekerinin kontrolünü sağlamak için sebze, meyve, tahıl kaynaklarından zengin, ılımlı miktarda protein ve yağ ile kolesterolü sınırlandırılmış bir beslenme planı uygulamanızdır. Bu plan içinde yediğiniz besinlerin çeşidi, miktarı ve zamanı konusunda bilinçli olmanız ve bu bilince uygun davranmanız gerekir." dedi.

    14 Kasım Cuma günü Zafer Plaza Alışveriş Merkezi’nde stant açacaklarını belirten Özbek, vatandaşlara broşür dağıtmanın yanı sıra kan şekeri ölçümü yapacaklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER