ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Aralık 2014 Cuma 12:43

O ilaçlar için düğmeye basıldı

O ilaçlar için düğmeye basıldı

Yurtdışına yüksek miktarda kaynak çıkmasına yol açan insülin, plazma, aşı ve onko-gen ürünlerinin Türkiye'de üretimine ilişkin 4 ayrı projenin gelecek yılın tamamlanması planlanıyor.


Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yurtdışına yüksek miktarda kaynak çıkmasına yol açan insülin, plazma, aşı ve onko-gen ürünlerinin Türkiye'de üretimine ilişkin 4 ayrı projenin gelecek yılın ilk yarısında sonuçlandırılmasının planlandığını bildirdi.

Bakan Müezzinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması"na ilişkin kanunun yürürlüğe girmesiyle sağlık alanında yapılan çok önemli çalışmaların yapılmasının önünün açıldığını dile getirdi.

Bu kanunla sağlık bilim ve teknolojileri alanında hizmet vermek amacıyla kamu tüzel kişiliğine, bilimsel ve idari özerkliğe sahip, özel bütçeli Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının kurulduğunu anımsatan Müezzinoğlu, merkezi İstanbul'da olacak kurumun, Sağlık Bakanlığının ilgili kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdüreceğini ifade etti.

Bakan Müezzinoğlu, TÜSEB'in sağlık kurumları, enstitüler, AR-GE merkezleri, laboratuvarlar, akademisyenler, fiziki mekan ve altyapı, donanım, finansman dahil her türlü konuda iş birliği yapabileceğinin altını çizdi. TÜSEB bünyesinde, Türkiye Kanser Enstitüsü, Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü, Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü, Türkiye Kronik Hastalıklar Enstitüsü, Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsünün kurulacağını belirten Müezzinoğlu, alt yapı hazırlıklarının sürdüğünü söyledi.

Yurtdışında çalışan bilim insanlarından görüş alınacak

Müezzinoğlu, geçen ekim ayında, yurtdışında çalışanların da aralarında bulunduğu önemli başarılara imza atan bilim insanlarının Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda bir araya geldiğini hatırlatarak, bu isimlerden TÜSEB'in yapılandırılması için de görüş alınacağını bildirdi.

Kanser, akreditasyon, bioteknoloji alanlarında çalışan bu isimler ile Türkiye'de görevli bilim insanları ve Sağlık Enstitüleri Başkanlığı için oluşturulan danışma kurulu üyelerinin, 26-27 Aralık tarihlerinde düzenlenecek çalıştayda bir araya gelerek, yapılanma konusunda değerlendirmelerde bulunacağını kaydeden Bakan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Danışma Kurulu 32 katılımcıdan oluşuyor. Katılımcılar arasında TÜBİTAK'tan, bakanlıklardan ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından kişiler yer alıyor. Buradaki 32 kişi ile diğer 30 kişilik grubu ayrı ayrı çalıştıracağız, çalıştaylar yapacağız ve sonrasında ortak çalıştayla ocak ayında kuruluş ve yol haritasının dinamiklerini oluşturacağız. Ocak ayı sonu itibariyle de kuruluş çalışmalarını tamamlamış olacağız."

Türkiye'de ilaç üretimi

Türkiye'de kanser ilaçlarının üretimiyle ilgili bir soru üzerine Bakan Müezzinoğlu, araştırma, geliştirme, üretim için firmalarla ve yatırımcılarla olan görüşmelerin yapıldığını belirterek, "Kamuoyuna açıklanacağı süreçler geldiğinde, onları da deklare edeceğiz" dedi.

Müezzinoğlu, ilk aşamada üretimi planlanan ilaç ve ürünlerle ilgili bilgi verirken de "Bunlar içinde insülin, plazma, aşı ve onko-gen var. Bu 4 projeyi önümüzdeki 6 ayın içinde sonuçlandıracak ve fiilen Türkiye'nin stratejilerini yasal zemine veya yol haritasının belirli olduğu sürece taşımış olacağız" diye konuştu.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER