ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Ekim 2014 Cumartesi 14:36

Menopozdan korkmayın!

Menopozdan korkmayın!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özge İdem, menopozun düzenli kontroller ve basit önlemlerle gayet rahat geçirilebileceğini söyledi


Kadın  Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özge İdem, menopozun düzenli kontroller ve basit önlemlerle gayet rahat geçirilebileceğini söyledi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özge İdem, kadınların son adet kanamasından sonraki sürece menopoz denildiğini, bunun hastalık değil, doğal bir olay olduğunu söyledi. Dr. İdem, şöyle konuştu:
"Dünyada ortalama menopoz yaşı 40-55 yaş arasındadır. Türkiye'de ise, ortalama menopoz yaşı 47’dir. Doğal menopoz, anne ve kız kardeşlerde yakın yaşlarda olur. Bu süreci değiştiren kanıtlanmış tek etken sigaradır. Kadınların yaşam süresindeki artıştan dolayı yaşamın 3'te 1'i menopoz dönemine denk gelmektedir. Bu dönemde kadınlar menopoz konusunda aydınlatılmalı, muayene edilmeli, her kadının sağlık durumu ve muayene sonuçları göz önünde bulundurularak tedavi seçenekleri sunulmalıdır. Yaşam tarzı değişiklikleri, egzersiz, düzenli beslenme, sigara kullanmama, aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınma, stresten uzak durmaya çalışma, baharatlı, asitli gıdalar ve alkollü içecekleri tüketmeme, düzenli kontrollere gitme bu dönemi rahat geçirmede büyük önem arz etmektedir."

Menopoz dönemindeki kadınların şikayetlerini de sıralayan Dr. İdem, bu dönemde kadınların şikayetleri arasında sıcak basması, uykusuzluk, cinsel isteksizlik, ürolojik değişiklikler, psikolojik sorunlar, kilo artışı, derideki değişiklikler, kalp-damar hastalıkları, Osteoporoz (kemik erimesi), bulunduğunu söyledi. Dr. İdem, şöyle devam etti: "Tedavi seçenekleri ise, Kadınlık hormonları tedavisi (östrojen ve progesteron), DHEA (gençlik hormonu), Kemik erimesini önleyici tedavi, Vitamin ve antioksidanlar bu dönemdeki kadınlara önerilen tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. Normal şartlarda menopozdaki kadınlarda kanama olmaması gerekir. Bu dönemde olan kanamalar her zaman ciddiye alınmalıdır. Bu kanamalar bazen endometrium (rahim içi) kanserinin belirtisi olabilir. Menopoz hayatın uzun bir dönemini kapsadığından amacımız kadınların bu dönemi en rahat şekilde kabullenmesi ve yaşamasıdır. Düzenli kontroller ve basit önlemlerle bu dönem gayet rahat bir şekilde geçirilebilir."

KAYNAK:
DHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER