Böbrek taşının kadınlara oranla erkeklerde daha fazla bulunduğu belirten Uroloji Uzmanı Op. Dr. Veysel Yüzgeç, masa başında oturanların da risk altında olduğunu söyledi.
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Veysel Yüzgeç, böbrek taşıyla ilgili bilgiler verdi. Taşların insan vücudunda 3 yerde bulunduğunu ifade eden Yüzgeç, "Bunlardan birincisi böbrek içerisinde olan taşlar, ikincisi böbrek ve mesane arasında olan taşlar, üçüncüsü mesane ile üretreda olan taşlardır. Bunların yeri ve tarafına göre hastaların ağrı şekli, klinik bulgular, tedavi şekilleri, ameliyat şekilleri değişebilir.
Öner sistemde taş genellikle konsantre idrarlarda olur. Bu idrarlardaki mineraller, tuzlar tümül dediğimiz böbreğin anotemik yapılarında kristalleşirler. O kristaller de üst üste binerek önce çekirdek taşlara, daha sonra kabuklaşmalar olarak büyük taşlara dönüşebilirler. Onun için biz su içilmesini öneriyoruz. Konsantre idrar az su içenlerde olur dedi.
"Böbrek taşı erkeklerde daha çok görülüyor"
Böbrek taşının ailesinde veya kendisinde olup da düşürenlerde 5 yıl içerisinde tekrar nüksetme ihtimalinin olduğunu belirten Op. Dr. Yüzgeç, bu durumda olanların ilk 5 yıl, 6 ayda veya en az yılda bir defa mutlaka kontrolden geçmelerini önerdi. Yüzgeç, "Sistuniri, gut ve şeker hastalığı gibi böbreğin ozmolitesini arttıran durumlarda taş olma ihtimali artabiliyor. Mesela böbrek taşı erkekleri çok seviyor. 20-30 yaş aralığında daha fazla görülüyor.
Sıcak havaların olduğu şehirlerde yaşayan insanlarda taş olma riski daha fazla artıyor. Bir böbrek taşı bazen hiç bulgu vermez, bazen de çok şiddetli ağrı olur. Doğum sancısı gibi ağrı verir. Bayan hastalarımız taş yüzünden geldiği zaman doğum sancısında daha kötü bir sancı olduğunu söylerler. Sinsi bir taş ise hiç ağrı da yapmayabilir ama zamanla böbreği çürütebilir. Aşırı ağrıda yapabilir. Biz sade su içmelerini öneriyoruz ama maden suyu da içebilirler. Ancak sadece maden suyu içmesinler, maden suyu tek başına da taşa sebep olur. Bu yüzden maden suyu, meyve suyu yanında mutlaka su da içilmelidir. Hastalardan alınan taşlardan gelen analizlere göre ne yemesi ve içmesi gerektiğini daha met söyleyebiliriz şeklinde konuştu.
Masa başında oturanlar risk altında
Taş düşürenlerin suyu çok içmelerinin dışında kırmızı eti, sütü az tüketmeleri gerektiğinin de belirten Op. Dr. Yüzgeç, Sebze ve meyveyi biraz arttıracaklar. Yetişkin bir insanın günlük en az 2 litre idrarı olması lazım. Böylelikle ne kadar su içeceklerini ayarlamış olabilecekler. Özellikle hareket edecekler. Masa başında çalışan insanlarda taş olma riski daha fazladır. Ancak en önemlisi ailesinde taş olanlardır. Onlar risk altındadır, sürekli kontrole gelmelidirler diye konuştu.