ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Kasım 2014 Salı 10:54

Kronik akciğer hastaları dikkat

Kronik akciğer hastaları dikkat

Uzman Ülger, kronik akciğer hastalarının kış ve sonbahar mevsimleri için uyardı.


Grip ve nezlenin aynı şey olmadığını belirten Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Füsun Ülger, özellikle kronik akciğer hastalarının kış ve sonbahar mevsimlerinde grip aşısı ve zatürre aşısı olmaları gerektiğini söyledi.

Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Füsun Ülger, grip ile nezle arasındaki farkları anlatarak, “Aslında benzetilen ve birbirinin yerine konulan tanımlar ama grip ve nezle farklı şeylerdir. Nezle daha çok üst yolunum yollarını kapsayan ve burun akıntısı ve hapşırıkla bir miktar kırgınlıkla gider. Yaklaşık üç farklı virüsün sebep olabileceği bir hastalıktır. Genel olarak kişinin yaşam kalitesini de çok etkilemiyor. Ama grip öyle değil, gribe sebep olan influenza dediğimiz bir virüsün A, B, C puanları neden olmakta. Gripte ani bir baş ağrısı, yaygın bir kas ağrısı, kırgınlık gibi daha ağır seyreden tablodur. Hem sebep anlamında hem de seyir anlamında farkları var. Nezle ile grip aynı şeyler değil” diye konuştu.

Nezlenin kişinin yaşam kalitesini düşürmediğini ifade eden Doç. Dr. Ülger, “Gribe sadece influenza sebep olurken, nezleye yaklaşık yüz çeşit virüs yol açabiliyor. Gribin özellikle kronik akciğer hastası olanlarda atakları tetiklediğini ve zatürreye yol açabildiğini, tabloyu ağırlaştırabildiğini ve hastalığın seyrini etkileyebildiğini biliyoruz. Onun için biz göğüs hastalıkları uzmanları olarak sonbahar ve kış aylarında bu tür hastaların daha ağır halinde karşılaştığımız durumlarda hastalarımızı korumak için mutlaka hastalarımıza aşılanmayı öneriyoruz. Grip aşısı ile zatürre aşısını mutlaka kronik akciğer hastaları olanlara önerilmesi gerekiyor. Fakat aşının zamanı ile ilgili farklar var. Grip aşısının biz sıklıkla Ekim, Kasım aylarında yaptırılmasını öneriyoruz. Bu hem önümüzdeki zamandaki ataklara karşı hastamızı korusun hem de her yıl tekrarlansın. Grip aşısı her yıl tekrarlanması gerekiyor. Zatürre aşısı ile durum farklı. Zatürre aşısı yaptırması gereken kişiye enfeksiyonun olmadığı dönemde bu aşıyı öneriyoruz” şeklinde konuştu.
 

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER