ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Aralık 2014 Pazartesi 17:41

Kış aylarında dikkatli olun

Kış aylarında dikkatli olun

Basit olarak algılanan gribal enfeksiyon sonucu kalp kası ve zarında iltihaplar oluşabileceğine ve bu durumun kalp yetmezliğine neden olabileceği vurgulanıyor.


Kış mevsimi, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarına zemin hazırlarken, aynı zamanda kronik böbrek hastaları, diyabet hastaları ve koroner kalp hastaları da aşırı soğuktan oldukça etkileniyor.

Bu durum, kalp ve damar sistemimizin soğuktan nasıl etkilendiğini ve can kaybı ile sonuçlanabilecek kalp krizi risklerin nasıl korunacağımız sorusunu da gündeme getiriyor.

Özellikle kış aylarında kalp krizi riskinin diğer aylara göre daha fazla arttığını belirten Özel Adana Avrupa Hospital Kardiyoloji ve Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Şükrü Güçel, “Kış aylarında bir taraftan havaların soğumasına bağlı enfeksiyonlar, diğer taraftan yüksek kalorili gıda alımı ve bunun harcanamaması ve ayrıca soğuğun etkisi ile damar spazmının artışına bağlı koroner olaylarda artış görülmektedir “ dedi.

“YAŞAMINIZI, KIŞ MEVSİMİNE GÖRE PLANLAYIN”

Basit olarak algılanan gribal enfeksiyon sonucu kalp kası ve zarında iltihaplar oluşabileceğine ve bu durumun kalp yetmezliğine neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Şükrü Güçel, bademcik ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının, kalp romatizması ve buna bağlı kapak rahatsızlığına zemin hazırlayabileceğini vurguladı. Güçel, “İnsanlar yaşam şekillerini kış mevsimine göre planlamalı. Üşüyüp hasta olmamak için özen göstermeliler. Tabi ki bu dönemde kalp hastaları da daha dikkatli olmalı” diye konuştu.

“KALP KRİZLERİ KIŞ AYLARINDA 3 KAT ARTABİLİR”

Mevcut kalp damar hastalığı olan kişilerde, soğuğun etkisi ile spazma bağlı göğüs ağrılarının artacağını söyleyen Güçel, kalp hastalığı olduğu bilinmeyen kişilerde de yine soğuğun sebep olduğu spazma bağlı göğüs ağrılarının başlayabileceğini kaydetti. Güçel, “ Bu durumda hasta kalp krizine maruz kalabilir. Kalp krizleri kış aylarında yaz aylarına oranla 3 kat artabilir” dedi.

“YAĞLI YEMEKTEN VE HAREKETSİZLİKTEN KAÇININ”

Olumsuzlukların ortadan kaldırılabilmesi için önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken Dr. Şükrü Güçel, konuşmasına şöyle devam etti:

“İnsanlar, giyimlerine özen göstermeli, soğuktan korunmalı. Kış aylarında fazla enerji almak faydalı olsa da, aşırı yağlı yemekten ve hareketsizlikten kaçınılmalı. Tam tahıllı yiyecekler, sebze, meyve ağırlıklı besinler tüketilerek diyet uygulanmalı. Tuz tüketimine de dikkat edilmeli. Kalp ve tansiyon hastaları ise ilaçlarını düzenli almalı.”

“HAVANIN ILIK OLDUĞU SAATLERDE EGZERSİZ YAPIN”

Stentli, bypasslı, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı olan hastaların grip aşısı yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Şükrü Güçel, “Egzersiz yapmak için havanın ılık olduğu saatler veya ev, spor salonu gibi kapalı ortamlar tercih edilmeli. Kalp hastaları soğuk havada tok karına ve özellikle rüzgara karşı yürümemeli. Bunlar basit ama hayati önlem taşıyan önlemlerdir” şeklinde konuştu.
 

KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER