ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Nisan 2014 Cuma 16:59

Katarakt'ı ihmal etmeyin

Kataraktı ihmal etmeyin

Yetersiz görme keskinliği olarak bilinen katarakt hastalığı, birçok trafik kazasının da sebebi.


Yetersiz görme keskinliği olarak bilinen katarakt hastalığının trafik kazalarına sebep olduğu kaydedildi. Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Küçüker, yapılan araştırmaların, katarakt problemi yaşayan sürücülerin yol üzerindeki potansiyel tehlikeli durumları daha az fark edebildiğini gösterdiğini aktardı.

Küçüker, meydana gelen trafik kazalarının birçoğunda yetersiz görme keskinliği olmayan sürücülerin sebep olduğunu savundu. Kataraktın, azalan görme keskinliği, parlak ışığa hassasiyet ve azalan kontrast duyarlılığı dahil, görme kalitesindeki, bir çok problemlere sebep olduğunu söyleyen Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Küçüker, şöyle devam etti: “ABD’de yapılan araştırmalar, sadece kontrast hassasiyetinin artan kaza değerleri ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Amerika’daki, araba kazalarına maruz kalmış zayıf kontrast hassasiyetine haiz en kötü gözlü şoförlerin, kaza yapmamış şoförlere göre 8 kat fazla olduğunu göstermektedir. Görme keskinliği, istenen standarttın altında olduğunu bilen, birçok katarakt kazazedesi, şoförlüğe devamı arzu ettiği takdirde, mümkün olan çabuklukta, trafikteki görmesi bozuk birçok şoförün sayısını azaltmak için, katarakt ameliyatı olmaları mantıki görünmektedir.”

Katarakt hastalığının, Avrupa’da meydana gelen yol kazalarının sıkça nedenlerinden biri olduğunu kaydeden Taylan Küçüker, Avrupa’da yapılan bir araştırmada, Kazaların yüzde 59’unun görme algılaması yetersizliğinden kaynaklandığının ortaya çıktığını dile getirdi. Avrupa ülkelerinde gözlük kullanma oranı yüzde 60–80'ler düzeyinde olmasına rağmen ülkemizde bu oranın yüzde 15’ler civarında kaldığını aktaran Küçüker, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yüzde 15 gözlük kullanılması vatandaşlarımızın gözlerinin sağlam olduğunu göstermez. Aksine ne kadar ihmal edildiğinin belgesidir. Vatandaşımızın yasal bir zorunluluk olmadan kendi isteği ile muayeneye gitmez. Gözünde oluşan kataraktın ve miyopinin farkında değildir. İnsanlar görmenin kendi gördükleri kadar olduğunu zannetmekte ve bu konuyu önemsememektedir. Gözde katarakt bulunması, görme keskinliğinin azalmasına sebep olur. Yapılan bir araştırmada hafif ve orta derecede gelişmiş bir katarakt arazının, sürücünün tehlikeyi sezme yeteneğinde belirgin bir bozulma ve azalma yaptığını, devam eden süreler içinde birçok kişinin kendi gözünde gelişmekte olan kataraktın farkında olmadığı anlaşılmıştır. Kataraktın sebep olduğu kontrast duyarlılığındaki azalma sürücünün tehlikeyi algılama yeteneğine etki yapmakta ve çarpışma riski ile aralarında bir bağlantı bulunduğu bilinmektedir.”

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER