ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Nisan 2014 Perşembe 19:12

Karnı ağrıyan aman dikkat!

Karnı ağrıyan aman dikkat!

Sebepsiz karın ağrısı apandisit habercisi olabilir.


Sebebi bilinmeyen karın ağrılarını dindirmek için kullanılan ağrı kesiciler apandisit teşhisini geciktiriyor. Uzmanlar, aileleri sebebi ne olursa olsun doktor tarafından tavsiye edilmedikçe karın ağrılarını ağrı kesici ilaçlarla geçiştirmeye çalışmamaları konusunda uyarıyor.

Aynı şikayetlerle gittiği 3 farklı doktordan da kabızlık ve gaz sıkışması teşhisi konarak ayrılan Edibe Kübra Çelik, doktorların verdiği ilaçlarla ağrılarının azaldığını fakat kontrol amaçlı farklı bir doktora görünmek düşüncesiyle geldiği Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde apandisit teşhisi konmasıyla ameliyata alındığını söyledi. Çelik, "10 gün önce kabızlık ve gaz sıkışması şikayeti ile doktora gittim. Doktor da teşhisi bu şekilde koydu. Şikayetlerimde bir gerileme olmayınca tekrar farklı bir doktora gittim. Aynı şekilde gaz sıkışması dendi. Hastanede ağrı kesici iğne yapıldı ve tekrar gönderildim. Şikayetleri ilaçların etkisiyle azalarak da olsa devam ettiğinden başka bir doktora görünmek istedim. Fatih Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan ultrasonda şüpheli bir kitle tespit edildi. Tomografi sonucunda da apandistimin apse yaparak patladığı ve ameliyat olmam gerektiği söylendi. Aynı gün ameliyat oldum, şuan kendimi çok iyi hissediyorum." diye konuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahı Yard. Doç. Dr. Alaattin Öztürk konuyla ilgili olarak, "Hasta karın ağrısı sebebiyle birkaç farklı doktora gitmiş. Fakat yeterince değerlendirilmediği için gaz sancısı denerek ağrı kesici ilaçlar verilmiş. Fakat hasta şikayetlerinin devam etmesi üzerine hastanemize geldi ve yapılan tetkikler sonucu apandistin patladığı anlaşılarak hemen müdahale edildi." bilgisini verdi. Karın ağrılarının altından apandist yada ameliyat gerektiren farklı bir hastalık olabileceğini bu nedenle ağrı kesicilerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini belirten Öztürk, "Ağrının sebebi kesinleşmeden hastaların kendi kendilerine ağrı kesici ilaçlar almamaları lazım. Apandist patladığında iç organlar patlayan apandisti kutu gibi sarıp sarmalar ve diğer organlara zarar vermesini engeller. Fakat bu korunma mekanizması gerçekleşmediğinde serbest bir karın içerisine iltihap yayılacak olsa öldürücü olabilir. Hastamız şikayeti başladıktan 10 gün sonra bize geldi ve hemen ameliyat ettik. Fakat bu süreçte gittiği hastanelerde daha dikkatli değerlendirmelerle kısa zamanda teşhis konabilirdi. Bu ilaçla geçiştirilebilecek bir durum değil." uyarısında bulundu.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER