ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 09:12

Karatay'dan Başbakan'a destek!

Karataydan Başbakana destek!

Prof. Dr. Canan Karatay, Başbakan Erdoğan’ın “Bizim milli içkimiz ayrandır” sözlerine destek verdi.


Geliştirdiği “Karatay Diyeti” ile tanınan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, “Ayran çok önemli, geleneklerimizin, dünyanın en sağlıklı içkisidir” dedi.

Konya Aile Hekimleri Derneği’nce (KONAHDER) düzenlenen 3. Aile Hekimleri Ulusal Kongresi’ne katılmak üzere Konya’ya giden Prof. Dr. Karatay, gazetecilere, Başbakan Erdoğan’ın, “Bizim milli içkimiz ayrandır” açıklamasını değerlendirdi. Erdoğan’ın ayran konusundaki sözlerinin toplum sağlığı için önemli bir adım olduğunu belirten Karatay, annelerden çocuklarına ayran içme alışkanlığı kazandırmalarını istedi. Ayranın sağlıklı ve doğal bir içki olduğunu vurgulayan Karatay, şunları kaydetti:

‘BÜTÜN HASTALARIMA TAVSİYE EDİYORUM’

“Ayran çok önemli, geleneklerimizin, dünyanın en sağlıklı içkisidir. Bunu çocukluğumdan beri uygulayan, çocuğuma da uygulatan bir insanım. Bütün hastalarıma, herkese ‘En sağlıklı içki, en doğal içki ayrandır’ diye zaten söylüyorum. Sayın Başbakanımız da bu şekilde bir açıklama yapmış. Hakikaten çok haklı.”

 ‘ÖZELLİKLE YAZIN TÜKETİN’

Uzmanlar ise yaz aylarında bol bol ayran tüketilmesini tavsiye ediyor ve bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Ayran yoğurt bazlı olduğu için içinde bakteri üremez, ayrandan zehirlenme olmaz. İçinde katkı maddesi yoktur. Antibakteriyel, bakterilerin içeride üremesine engel olur, mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engeller ve bakterileri temizler. Bu nedenle antioksidan etkisi vardır. Zehirlenmelerde ayran kullanılır. Besleyicidir, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir. Ayran, bağırsak florasının stabilizesini artırır ve düzenler, sindirim sistemindeki olumsuzlukların giderilmesine yardımcı olur. Birçok sindirim bozukluğu üzerinde tedavi edici etki yapan ayranın, ishal, gaz oluşumu, peklik, kalın bağırsak iltihabı, mide, bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıklara karşı olumlu etkileri vardır. ”

KOLESTEROLÜ YÜKSEK OLAN FAZLA YAŞIYOR

Canan Karatay, kolesterolün çok kuvvetli bir antioksidan olduğunu, antibiyotiklerin yapamadığını yaptığını ifade etti. Fransa’da yüksek kolesterolü olan kadınların daha fazla yaşadığının tespit edildiğini vurgulayan Karatay, “Düşük kolesterolü olanların yaşam süresi daha düşük. Toronto Üniversitesi’nce yapılan araştırmada, düşük kolesterolü olanların yüksek kolesterolü olanlarla aynı oranda kalp krizi geçirdiği tespit edilmiştir” diye konuştu. Kolesterolü düşürmek için ilaç kullananları büyük tehlikelerin beklediğini iddia eden Karatay, eklem ağrıları, iktidarsızlık, Alzheimer gibi rahatsızlıkların, bu ilaçların bırakılmasıyla gerilediğini söyledi.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER