ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2014 Cuma 12:33

Kalpten çıkarılan tümör, tıp literatürüne girdi

Kalpten çıkarılan tümör, tıp literatürüne girdi

Sivas'ta, geçen yıl gerçekleştirilen ameliyatla bir kadının kalbinden çıkarılan 8,5 santimetre uzunluğundaki kemik tümörünün tıp literatürüne girdiği bildirildi


Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yaklaşık bir yıl önce bir kadının kalbinden çıkarılan 8,5 santimetre uzunluğundaki kemik tümörünün tıp literatürüne girdiği bildirildi.

Ameliyatı gerçekleştiren CÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öcal Berkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 çocuk annesi Zöhre Korkmaz'ın (39) yaklaşık bir yıl önce şiddetli mide ağrısı şikayetiyle hastanelerine başvurduğunu söyledi.

Tetkikler sonucunda hastanın ameliyatına karar verildiğini hatırlatan Berkan, "Yaptığımız kontrollerde, Korkmaz'ın kalbinde kalp kapakçığına giden damar kısmında ve akciğer damarlarının ağzını tutan kısımda kitle olduğunu tespit ettik. Hastayı hemen ameliyata aldık ve başarılı bir operasyon gerçekleştirdik. Hastamızın kalbinden 8,5 santimetre büyüklüğündeki kitleyi çıkardık" dedi.

Prof. Dr. Berkan, kitleyi çıkardıklarında büyük şaşkınlık yaşadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Benzerine çok az rastlanabilecek, mesleki tez konusu olabilecek bir olayla karşılaşmıştık. Genellikle bacaklarda görülen, kemik ve kıkırdaklardan kaynaklı bir tümör olan kondroblastik osteosarkomay (kemik tümörü), ilk olarak kalpte tespit edildi. Ameliyatın ardından tümörün tanısı, Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Eğilmez tarafından konuldu. Bütün bu bilgiler, patoloji sonuçları, kitlenin görüntüsü, Avrupa'daki dergiye gönderildi ve incelendi. Kalbin sol tarafında yaklaşık 8,5 santimetre boyutlarındaki kalpteki kemik tümörü, dünyada bir ilk olması dolayısıyla dünya tıp literatürüne geçerek 'Cardiovasc Thorac Surg' dergisinde yayımlandı."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER