ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2012 Çarşamba 02:03

Kadınları öldüren alışkanlık!

Kadınları öldüren alışkanlık!

Yapılan bu araştırmaya göre bu alışkanlık kadınların hayatından tam 10 yıl çalıyor.


Sigara içen kadınlar üzerine yapılan bir araştırmaya göre sigara içmek kadınların yaşamını 10 yıl kısaltıyor. The Lancet dergisinin internet sayfasında yayınlanan Bir Milyon Kadın Çalışması'nın (Million Women Study) sonuçlarına göre, kadınların 40 yaşından önce sigarayı bırakması ölüm riskini yüzde 90'dan fazla, 30 yaştan önce bırakması yüzde 97'den fazla azaltıyor.

Dr. Murat Unan, sigara kullanımının kadınlar üzerindeki olumsuz etkisi ve nasıl bırakılabileceği konusunda bilgi verdi. Unan, "Bu çalışmaya yaşları 50 ile 69 arasına değişen 1.3 milyon kadın dahil edildi. Katılımcılara, sigara içip içmedikleri gibi kendi yaşam kaliteleri ile ilgili sorular soruldu. Aynı kişilere üç ve sekiz sene sonra aynı sorular tekrar soruldu.

Toplam 12 yıllık takipten sonra bu kadınların 66.000'i öldü. Çalışmaya başlanıldığında kadınların yüzde 20'si sigara kullanıyordu, yüzde 28'si sigarayı bırakmıştı, yüzde 52'si hiç sigara içmemişti. Çalışma, 3. yılda yapılan değerlendirmede hala sigara içen kadınların, bunu izleyen dokuz yıl içinde sigara içmeyenlere göre üç kat fazla ölme ihtimalleri olduğunu göstermiştir.

Bu üç katlık artış, 50'li, 60'lı ve 70'li yaşlardaki sigara içen kadınların ölümlerinin üçte ikisinin akciğer kanseri, kronik akciğer hastalığı, kalp hastalığı ve inme gibi sigaraya bağlı hastalıklardan kaynaklandığı anlamına gelmektedir. Kadınlar ne kadar çok sigara içtilerse ölüm riskleri de o kadar fazlaydı. Günde 1 ila 9 sigara arasındaki "hafif içicilerin" bile, sigara içmeyenlere göre iki kat daha fazla ölüm riski olduğu görülüyor" dedi.
 
İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nden araştırmacı Kirstin Pirie, "Eğer kadınlar erkekler gibi sigara içiyorlarsa o zaman erkekler gibi de ölüyorlar. Ancak, ister erkek olsunlar isterse de kadın, sigara içenler orta yaşa gelmeden sigarayı bırakabilirlerse ortalamada 10 yıl daha fazla yaşam kazanacaklar" diye bildirmiş.

Aynı çalışmanın ortak yazarlarından Rachel R. Huxley de açık bir mesaj verdi: "Sigaraya başlamayın. Eğer sigara içerseniz de bırakın. 30'lu yaşlarınızın sonu veya 40'lı yaşlarınızda bırakabilirseniz, kronik bir hastalıktan ölme olasılığınız belirgin bir şekilde azalır. Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç değildir."

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER